Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

IaşiAeroportul Iaşi va repune judeţul de harta investiţiilor

F.A. Investiţii /

Aeroportul Iaşi va repune judeţul de harta investiţiilor
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Consiliul Judeţean Iaşi se va concentra în acest an pe implementarea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, sanitare şi de mediu.

    Proiectul de modernizare a Aeroportului Iaşi presupune costuri totale de aproape 90 milioane euro. Lucrările se vor derula în două etape în perioada 2013-2015.

    În implementare se află totodată proiectele de reabilitare completă a două unităţi medicale: Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" şi Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii "Sfânta Maria".

    O investiţie majoră o constitue totodată proiectul de management integrat al deşeurilor.

    Consiliul Judeţean Iaşi a alocat fonduri importante pentru dezvoltare

    Bugetul Consiliului Judeţean Iaşi pentru 2013 se ridică la suma de 601,86 milioane lei. Din această valoare pentru secţiunea dezvoltare au fost alocate 461,99 milioane lei.

    În doi ani Aeroportul Iaşi va avea o pistă de 2.400 m

    Prima etapă a investiţiilor ce vor fi realizate la Aeroportul Iaşi va presupune costuri de 49,29 milioane euro (TVA inclus) şi prevede realizarea unei piste noi de 2.400 m.

    Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, precizează:

    "După mai mult de un deceniu de polemici şi tergiversări, proiectul de modernizare a Aeroportului a prins, în sfârşit, contur. În 25 de luni începând cu această primăvară, Iaşiul va avea un aeroport modern, cu o pistă nouă de 2.400 m, care va repune judeţul nostru pe harta investiţiilor."

    În a doua etapă a proiectului se vor construi două căi pentru degajare rapidă, o platformă de îmbarcare- debarcare, precum şi instalaţiile aferente acestora (balizaj, sisteme de iluminare etc.). Valoarea investiţiei pentru această etapă va fi de 39,92 milioane euro (TVA inclus).

    Proiectul de dezvoltare şi modernizare a Aeroportului Internaţional Iaşi este finanţat în principal din fonduri europene nerambursabile.

    S-a semnat contractul pentru proiectul de management al deşeurilor

    Contractul de finanţare al proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi" a fost semnat la jumătatea lunii mai. Investiţia totală se ridică la suma de 56 milioane euro (fără TVA) din care finanţarea nerambursabilă este de 50,58 milioane euro.

    La începutul anului, Consiliul Judeţean Iaşi a lansat patru licitaţii deschise în cadrul acestui proiect:

    - contract de proiectare şi execuţie lucrări "Extindere şi Modernizare Centru de Management al Deşeurilor în Judeţul Iaşi", estimat la suma de 90,24 milioane lei;

    - contract de servicii de asistenţă tehnică privind supervizarea contractelor aferente "Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi", estimat la suma de 5,89 milioane lei;

    - contract de servicii de asistenţă tehnică de management pentru acordarea de sprijin în gestionarea şi implementarea "Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi", estimat la suma de 6,61 milioane lei;

    - contract de proiectare şi execuţie lucrări: "Continuarea lucrărilor în cadrul Proiectului Managementul integrat al Deşeurilor în Municipiul Iaşi ", estimat la suma de 41,11 milioane lei.

    Lucrările de reabilitare a mănăstirii Golia vor continua şi în acest an

    Proiectul "Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia - Iaşi" a câştigat premiul pentru anul 2012 al Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural - Categoria Conservare.

    Cristian Adomniţei declară:

    "Se fac eforturi susţinute pentru a valorifica potenţialul cultural al judeţului nostru prin acţiuni de anvergură naţională şi internaţională, care să pună Iaşiul pe harta culturală a Europei."

    Valoarea lucrărilor cuprinse în etapa a doua a proiectului se ridică la suma de 5,72 milioane euro. Se vor executa lucrări de conservare, restaurare pictură interioară şi lucrări de îmbunătăţire a infrastructurii publice urbane.

    Parcurile indusriale îşi vor face intrarea în Moldova

    Consiliul Judeţean Iaşi implementează şi proiecte transfrontaliere. La finele anului trecut autorităţile au lansat "Transagropolis - Transfrontier Agribusiness Support". Proiectul este implementat în parteneriat cu autorităţile locale şi instituţii publice din Republica Moldova. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 4,32 milioane euro, din care din finanţare nerambursabilă este acoperită suma de 2,79 milioane euro.

    Proiectul prevede crearea de spaţii de producţie (spaţiu pentru linii de procesare, spaţiu desfacere şi prezentare), centru suport afaceri şi amenajări exteriore (parcare pentru 40 autoturisme, 20 camioane, utilităţi).

    Totodată, Consiliul Judeţean Iaşi a început demersurile pentru construcţia primelor parcuri industriale din regiunea Moldovei.

    Sume importante investite în refacerea şi modernizarea infrastructurii rutiere

    O serie de proiecte de investiţii sunt implementate de Consiliul Judeţean Iaşi şi pe partea de infrastructură rutieră:

    - Reabilitarea şi modernizarea drumului interjudeţean DJ 248 Iaşi-Vaslui (valoare proiect: 15,99 milioane euro, lungime reabilitată: 37,45 km, termen finalizare: septembrie 2013);

    - Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere interjudeţene DJ 282C, DJ 282, DJ 282B Iaşi-Botoşani (valoare proiect: 18,43 milioane euro, lungime reabilitată: 42,8 km, termen finalizare: 2015);

    - Reabilitarea a două mari artere judeţene (Iaşi-Ţibăneşti-Dăgâţa şi Iaşi-Gropniţa Caprei-Belceşti- Scobinţi-Sireţel-Lespezi) (valoare proiect: 46 milioane euro);

    Lucrările la patru unităţi de învăţământ vor fi încheiate în acest an

    În 2013 va fi încheiat proiectul "Reabilitarea, modernizarea şi dotarea şcolilor speciale din judeţul Iaşi" în valoare totală de 7,37 milioane euro. Prin această investiţie se execută lucrări de consolidare, modernizare, extindere şi dotare la patru unităţi şcolare.

    Noi proiecte de investiţii se află în pregătire

    Consiliul Judeţean Iaşi va face în continuare tot posibilul pentru atragerea de fonduri.

    "În perioada următoare vor fi identificate toate sursele de finanţare încă disponibile pentru atragerea de fonduri nerambursabile relevante care să contribuie la reducerea disparităţilor şi reducerea decalajului de dezvoltare dintre centrele urbane şi localităţile rurale. De asemenea, misiunea directoare pentru viitorul imediat constă în creşterea capacităţii de a identifica şi mobiliza într-un mod inteligent resursele existe la nivel local, inclusiv prin dezvoltarea capacităţilor de "policy-making"., a precizat Cristian Adomniţei.

    La acest moment se fac eforturi pentru obţinerea finanţării în vederea construcţiei "Centrului Intermodal Regional de Transport Marfă în Zona Iaşi". Obiectivul va fi amplasat în comuna Holboca pe o suprafaţă de aproximativ 20 ha.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional