Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

IBC Focus1,2 procente mai puţin în 2013 din partea construcţiilor pentru PIB

F.A. Perspective /

1,2 procente mai puţin în 2013 din partea construcţiilor pentru PIB
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Produsul intern brut al României (PIB) estimat pentru anul 2012 a fost de aproximativ 590 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,7% faţă de anul 2011, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Chiar dacă această creştere este nesemnificativă în termeni procentuali, sectorul construcţiilor nu s-a bucurat de acelaşi apetit. Din contră, acesta a pierdut 1,2 puncte procentuale la contribuţia formării PIB, faţă de anul precedent şi 11% faţă de valoarea propriu-zisă. Într-o analiză anterioară realizată de IBC Focus, observăm că 9,8% din PIB din 2011 a fost generat de ramura construcţii cu realizări de 56,74 miliarde lei preţuri curente. Realizările din 2012 au scăzut cu peste 11%, ajungând la 50,45 miliarde lei preţuri curente, punctând o pondere de 8,6% în alcătuirea Produsului Intern Brut al României. 0,1 puncte procentuale din avansul PIB a fost generat de domeniul tranzacţiilor imobiliare, în vreme ce sectorul construcţiilor nu a avut nicio contribuţie la creşterea economiei naţionale.

    Construcţiile, rămase fără "vitamine"

    Pentru a avea creşteri spectaculoase în 2013 faţă de 2012, trebuie să asistăm la punerea în scenă a unor programe de stimulare a economiei şi stimulare a angajărilor. Din păcate, această creştere a PIB nu a stimulat şi sectorul construcţiilor. Realităţile din piaţă arată lipsa proiectelor, a lucrărilor şi a lichidităţilor, iar una dintre principalele probleme cu care sectorul rezidenţial se confruntă este lipsa unor semnale guvernamentale de stimulare a consumului şi implicit a producţiei. Pentru producătorii locali de materiale de construcţii, piaţa din România nu reprezintă un sprijin de încredere, în condiţiile în care ponderea ducerii la final a proiectelor prin programe de stat e încă foarte mică, datorită demersurilor greoaie, iar proiectele private nu oferă o garanţie pe termen lung. Producătorii autohtoni se bazează pe exporturi, iar dacă privim cifrele în materie de export pentru România, 2013 pare a fi cel mai bun an din ultimii 20 la acest capitol.

    Mai multe informaţii despre cifrele înregistrate anul acesta şi anul trecut în domeniul construcţiilor la nivel naţional puteţi afla din ediţia de anul acesta a Top 100 Antreprenori Generali, material realizat de IBC Focus.

    2013 donează 2% pentru buget

    PIB în trimestrul al doilea al anului 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul întâi al 2013 (date ajustate sezonier), potrivit comunicatului INS. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, PIB a înregistrat o creştere cu 1,5% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. În semestrul întâi al 2013, PIB a crescut, comparativ cu semestrul întâi al 2012, cu 1,8%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier. Ca serie brută, PIB estimat pentru semestrul I 2013 a fost de 266 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 1,8% faţă de semestrul întâi al 2012. Evoluţia PIB faţă de acelaşi trimestru din anul anterior, serie brută, ne arată o nouă serie pozitivă de creşteri, după întreruperea din trimestrul al treilea al anului 2012. Chiar dacă evoluţiile nu pot fi comparate cu cele din perioada 2007 - 2008, situaţia din prezent propagă optimism în economia ţării. Valorile realizate până în prezent ne arată că economia ţării se află după şase luni la 45% din cifrele înregistrate în urmă cu un an, în timp ce sectorul construcţiilor doar la 31% din ce era realizat până la mijlocul anului în 2012, în condiţiile în care dinamica favorabilă din semestrul întâi din 2012 a fost alterată de evoluţia negativă din partea a doua a anului.

    Alt indicator de urmărit, investiţiile străine directe (ISD) atrase de România au scăzut în 2012 pentru al patrulea an la rând, la 1,7 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Suma este în scădere faţă de cea atrasă în 2011, respectiv de 1,8 miliarde de euro. Investiţiile străine atrase de România se află pe un trend descrescător începând cu finele anului 2008, în 2011 atingând un minim al ultimilor nouă ani, fiind sub cota înregistrată în 2003, de 1,91 miliarde de euro.

    Din păcate, în ultimii ani investiţiile străine directe din România au fost orientate către sectorul financiar (bănci şi asigurări) şi mai puţin în producţia propriu-zisă, ceea ce a dus la o influenţă mai puţin consistentă asupra creşterii economice. Repartizarea soldului ISD din 2011 ne arată că ramura de construcţii şi tranzacţii imobiliare a ocupat doar 10,7% din totalul soldului ISD. Cifrele nu arată bine nici pentru prima parte din 2013. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 666 milioane euro (faţă de 826 milioane euro în perioada ianuarie - iunie 2012). Chiar şi cu aceste date, autorităţile se declară optimiste şi spun că investiţiile străine ar putea ajunge la două miliarde euro, asta datorită în cea mai mare parte forţei de muncă bine calificată, fondurilor europene şi stabilităţii economice. Nivelul de absorbţie al fondurilor europene pe programul 2007 - 2013 ar urma să crească în acest context până la 50%, ceea ce ar însemna aproximativ nouă - zece miliarde euro pentru acest an.

    Pe de altă parte, investiţiile realizate în economia naţională au crescut începând cu 2011, după ce atât în 2009, cât şi în 2010, acestea au marcat scăderi constante şi au ajuns acum la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, peste 75 miliarde lei preţuri curente (aproximativ 17 miliarde euro). Aşadar, în timp ce investiţiile străine directe scad, investiţiile realizate în economia României cresc.

    Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în anul 2012, au însumat aproximativ 36 mii milioane lei, reprezentând 47,5% din total, faţă de 49,5% în anul 2011. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat peste 32 miliarde lei, reprezentând 43,4% din total, faţă de 40,8% în anul 2011, iar structura investiţiilor pe activităţi ale economiei naţionale în 2012, ne arată că sectorul de construcţii a reprezentat 19,5% din total.

    În primul semestru din 2013, investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, au însumat peste 12 miliarde lei, reprezentând 43,1% din total, faţă de 52,0% în semestrul întâi al 2012. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat peste 13 miliarde lei, reprezentând 48,3% din total, faţă de 40,2% în semestrul întâi al 2012, iar structura investiţiilor în primul semestru pe activităţi ale economiei, indică o cotă de 14,4% a sectorului de construcţii, în scădere cu aproape cinci puncte procentuale faţă de cota din anul 2012.

    Mai multe informaţii despre şantierele deschise de primii 100 antreprenori ai ţării în intervalul 2012-2013 puteţi găsi în Top 100 Antreprenori Generali din Construcţii, catalog realizat în acest an de firma de consultanţă IBC Focus.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional