Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

IBC Focus: Cifra 13 nu e cu ghinion pentru construcţii

F.A. Piaţa Imobiliară /

IBC Focus: Cifra 13 nu e cu ghinion pentru construcţii
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Ipotezele lansate şi datele adunate încă de la începutul anului întăreau ideea conform căreia anul 2012 va fi unul de creştere. Datele adunate până acum confirmă acest lucru, iar diferenţa dintre perioada ianuarie - mai 2012 şi ianuarie - mai 2011 este de +13%, se arată într-o analiză a IBC Focus, bazată pe datele înregistrate pe www.raportuldeinvestitii.ro.

    Luna mai - creşteri de până la 108% în construcţii

    Luna mai vine cu creşteri substanţiale în toate cele nouă domenii analizate. Creşterile înregistrate au fost cuprinse între 7,7% în cadrul proiectelor industriale şi 108% în rândul proiectelor medical-ştiinţifice. Per total, luna mai a înregistrat o creştere de peste 50% a numărului total de proiecte identificate, comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent.

    Mai mult, cu ajutorul lunii mai şi a celor peste 1900 de proiecte monitorizate în această lună, perioada ianuarie - mai 2012 consemnează o creştere de aproape 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi totodată, luna cu cea mai spectaculoasă evoluţie.

    Zonele Centru şi Bucureşti -Ilfov - în fruntea ţării

    Zonele câştigătoare la capitolul evoluţia numerică a proiectelor pe regiuni, au fost în luna mai zona de Centru şi zona Bucureşti - Ilfov (creştere de 135%, respectiv 109%). Aspecte pozitive remarcăm şi în rândul celorlalte zone, unde nu s-a înregistrat nicio scădere. Mai mult, cea mai mică creştere a fost de 14%, înregistrată în zona de Sud - Est.

    Cele două zone aflate în fruntea clasamentului lunii mai se află şi în topul realizat pe perioada ianuarie - mai 2012, în materie de creştere. Zona Bucureşti - Ilfov a marcat o creştere de 43% faţă de aceleaşi luni ale anului 2011, în timp ce zona Centru a crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă. Surprinzătoare este evoluţia zonei Nord - Vest, o zonă cu multe obiective şi şantiere în 2011, care a înregistrat o scădere de 6 procente a numărului de proiecte în 2012, faţă de perioada ianuarie - mai 2011, fiind totodată singura zonă care a înregistrat scădere.

    Zona Centru - de două ori mai multe proiecte ca în Vest

    Zona Centru primeşte laudele lunii mai nu doar la creşterea procentuală faţă de aceeaşi lună a anului precedent, ci şi la procentul deţinut din totalul celor peste 1900 de proiecte analizate în luna mai. Astfel, aproape 1 din 5 proiecte analizate în această perioadă a fost un proiect din zona Centru. Există o diferenţă mare între procentul deţinut de această zonă şi procentul deţinut de următoarea zonă ca şi importanţă - Nord - Vest, care deşi am văzut că este în scădere faţă de perioade anterior analizate, în continuare deţine un procent considerabil din numărul total de proiecte.

    Surprinzătoare faţă de luna aprilie este distribuţia procentuală a zonelor - dacă atunci procentele deţinute de zone erau cuprinse între 10 şi 15%, acum diferenţa dintre prima clasată şi ultima este de aproape 10%.

    Zona de Vest se situează la polul opus, cu 175 de obiective, jumătate din numărul de proiecte înregistrate în zona Centru.

    Proiectele mici - puse la zid încă o dată

    Luna lui "Florar" a consemnat o nouă lună în care proiectele mici au fost "marginalizate" de proiectele medii şi mari (ca valoare cumulată). Nu mai este un mister sau o raritate să vedem din ce în ce mai multe proiecte medii şi mari în lucru, faţă de perioada 2009 - 2011. Nu putem vorbi de un volum asemănător perioadei 2006 - 2008, însă putem vorbi de o stabilizare şi o uşoară revenire.

    52% din totalul proiectelor lunii mai au fost fie medii, fie mari. S-au înregistrat mai multe proiecte medii şi mari împreună, decât proiecte mici în cadrul investiţiilor Industriale, Retail, Birouri/Comercial şi Utilităţi.

    Interesant este cum aceste domenii - Industrial, Utilităţi şi cel al Clădirilor de birouri şi spaţii comerciale - adună nu doar acum, ci lună de lună mai multe proiecte medii decât mici.

    Proiecte medii şi mari - densitate mare în Centru

    Zona Centru primeşte şi titlul de zona cu cele mai multe proiecte medii, dar şi zona cu cele mai multe proiecte mici, în timp ce titlul de zonă cu cele mai multe proiecte mari, merge în Nord - Vest.

    Sunt aspecte care nu şochează în condiţiile în care zona Centru deţine cel mai mare procent din totalul proiectelor urmărite şi analizate de către echipa IBC Focus în mai 2012.

    Situaţia pentru întreg anul 2012 de până acum, ne arată că zona cea mai bine cotată dintre toate este cea de Nord - Vest, aici găsindu-se atât cele mai multe proiecte mari, cât şi cele mai multe proiecte medii şi mici, în condiţiile în care această zonă este în "scădere". Poziţia codaşă este ocupată de zona de Sud - Vest, în ceea ce priveşte proiecte mari şi medii, şi zona de Sud - Est în cazul proiectelor mici.

    60% din proiectele din zona Bucureşti - Ilfov, în execuţie

    Am văzut distribuţia proiectelor pe dimensiuni, în funcţie de zone, în funcţie de domenii, însă când vine vorba de procentul din total al lucrărilor aflate efectiv în lucru, balanţa se înclină în mod serios înspre zona Bucureşti - Ilfov. Aproximativ 60% din totalul proiectelor din această zonă sunt în faza de construcţie sau amenajare, în timp ce restul lucrărilor sunt fie în proiectare sau licitaţie, fie urmează să demareze. La polul opus, zonele cu cel mai mic procent de proiecte aflate în lucru, din total, sunt zonele de Vest şi Sud - Vest.

    După zona Bucureţti - Ilfov, zona de Sud - Est este cea care stă foarte bine la capitolul proiecte în execuţie, raportat la total, chiar dacă numeric, mai multe proiecte în execuţie s-au înregistrat în toate in zonele, mai puţin Sud - Vest şi Vest.

    Creşte semnificativ numărul de proiecte în execuţie la nivel naţional

    Luna trecută am realizat o analiză interesantă cu privire la evoluţia procentului de proiecte aflate în execuţie. Luna mai continuă să confirme acel trend pe care îl anunţaserăm luna precendentă, consemnând din nou o lună cu scădere pentru procentul deţinut de proiectele în faza de proiectare. Astfel, din ianuarie, luna în care 57% din totalul proiectelor erau în proiectare, luna mai aduce doar 32% din totalul proiectelor, în acest stadiu. Mai mult, procentul deţinut de numărul proiectelor aflate în execuţie (construcţie şi amenajare) a crescut constant, de la 27% în ianuarie, la 29% în martie ajungând în mai la 39 de procente.

    Stadiile investiţiilor anunţate în luna Mai 2012

    Analiza realizată la nivelul perioadei ianuarie - mai 2012, relevă totuşi o proporţie mare deţinută de proiectele în faza de proiectare, intenţie sau licitaţie (66%) în timp ce proiectele la care efectiv se lucrează nu depăşesc o treime din total.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional