Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

IBC Focus: Pregătiţi bagajele! Se construiesc hoteluri şi pensiuni

F.A. Piaţa Imobiliară /

 IBC Focus: Pregătiţi bagajele! Se construiesc hoteluri şi pensiuni
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Estimările hotelierilor privind piaţa ospitalităţii din România sunt optimiste, chiar dacă în acest an creşterea va fi mai mică de două ori decât în 2011.

    Numărul unităţilor hoteliere inaugurate în 2012 este estimat la circa 20, valoarea lor totală ridicându-se la circa 130 milioane euro. Aceasta spre deosebire de 2011, când au fost deschise 12 hoteluri, cu o valoare de aproximativ 89 milioane de euro, conform unui raport Trend Hospitality. Tendinţa este bună, mai ales dacă luăm în considerare că 2010 a adus pe piaţă doar 6 unităţi hoteliere noi.

    Din analizele lunare realizate de IBC Focus în prima parte a anului reiese că sectorul spaţiilor de Hotel & Relaxare adună în proporţii echilibrate investiţii atât private, cât şi publice. Însă, cât a crescut numărul investiţiilor din acest sector în ultimul an, care au fost zonele în care aceste investiţii au primat, dar şi care au fost stadiile în care s-au regăsit, vom prezenta în cele ce urmează.

    Evoluţia lunară a investiţiilor din domeniul Hotel & Relaxare şi al spaţiilor de cazare, în primele 6 luni ale anului 2012

    Numărul investiţiilor identificate în domeniul Hotel & Relaxare a crescut constant în primele şase luni ale anului. Dacă în lunile ianuarie şi februarie numărul total de proiecte din această categorie ajungea la 125 - 160, lunile mai şi iunie au explodat cu cifre cel puţin duble faţă de primele două luni ale anului. Principala subcategorie de proiecte care contribuie la acest sector, cea de Cazare (hoteluri, pensiuni, vile turistice, etc.), a avut o evoluţie direct proporţională, fiind în mod constant rubrica responsabilă de peste 40% din totalul proiectelor.

    Evoluţia numărului de proiecte "Hotel şi Relaxare" în primul semestru din perioada 2010 - 2012

    Dacă în prima parte a anului 2011 s-a înregistrat o scădere de peste 27% a numărului total de proiecte anunţate în domeniul Hotel & Relaxare, semestrul I 2012 a venit cu o creştere de 22%, apropiindu-se la circa 150 de unităţi de nivelul atins în 2010.

    Peste 600 spaţii de cazare în construcţie anunţate în primul semestru

    Cea mai mare pondere (48%) în totalul proiectelor, monitorizate de echipa IBC Focus şi publicate pe www.raportulde investitii.ro în prima parte a anului, a fost dată de subcategoria spaţiilor de cazare - hoteluri, pensiuni, vile turistice, etc.

    Următoarea subcategorie, cu un procent considerabil de investiţii - 27% din total, este reprezentată de spaţiile de agrement (săli sportive, etc.). În proporţii cuprinse între 8% şi 2% sunt reprezentate alte spaţii de agrement (ştranduri, piscine, etc.), spaţii de cultură, food & drinks, centre de relaxare, spaţii de entertainment şi altele.

    Unul din patru proiecte hoteliere sau de relaxare se realizează în zona de Centru.

    Distribuţia zonală a proiectelor din domeniul Hotel & Relaxare

    Repartiţia geografică a investiţiilor din sectorul analizat arată că 24% din totalul proiectelor monitorizate se află în zona de Centru. Mai mult, aceasta împreună cu zonele Nord - Vest şi Nord - Est adună peste jumătate din totalul proiectelor anunţate. La polul opus, regăsim zonele Vest si Bucuresti - Ilfov, care au sub 10 procente fiecare.

    Distribuţia zonală a proiectelor din subdomeniul Spaţii de cazare

    La nivelul subdomeniului Cazare, zona Centru îşi ia o porţie şi mai mare din total. 28% din totalul proiectelor se regăsesc aici, în timp ce următoarea zona ca şi număr de proiecte, deţine doar jumătate din ce reprezintă zona de Centru.

    Zonele Nord - Est, Nord - Vest, Sud - Est si Sud - Vest împart cifre asemănătoare, în schimb zona Bucureşti - Ilfov se prezintă cu cea mai slabă situaţie, cu numai 2% din totalul investiţiilor în spaţii de cazare.

    Din cele 171 spaţii de cazare înregistrate în zona de Centru, 79 dintre acestea se găsesc în judeţul Braşov, în judeţul Alba 30, în timp ce în Sibiu şi Harghita câte 23.

    Jumătate din obiective sunt în curs de realizare

    Stadiile de execuţie a investiţiilor monitorizate reprezintă un alt indicator al evoluţiei pieţei. Pentru prima parte a anului observăm că aproape unul din două (47%) proiecte analizate era în execuţie sau amenajare, la data monitorizării. Acest nivel este cu aproape 10 unităţi peste media naţională a celor aproximativ 9600 de proiecte analizate de IBC Focus în prima parte a anului, clasificate in 9 domenii de construcţii la nivel naţional.

    Astfel, putem spune că segmentul Hotel & Relaxare se caracterizează prin dinamică nu doar la capitolul număr de investiţii anunţate, cât şi la rapiditatea cu care investiţiile reuşesc să se materializeze. Într-adevăr, o mare parte din investiţiile realizate în acest an sunt reluări ale proiectelor demarate în perioada 2008 - 2010 şi îngheţate, dar şi aşa, ne confruntăm în continuare cu un flux mare de proiecte realizate prin fonduri europene sau programe de stat, dar şi o încredere a investitorilor în potenţialul turistic al României, dovedită prin noi şantiere.

    Dinamica de care pomenim este resimţită şi comparativ cu anii precedenţi, nu doar raportat la alte domenii de construcţii, precum sectorul rezidenţial, industrial sau altele.

    Dacă în semestrele I din 2010 şi 2011 ponderea proiectelor aflate în execuţie atingea 43%, respectiv 36%, în 2012, aceasta ajunge la aproape 50%, unul din două obiective fiind în execuţie propriu zisă.

    Mai mult, vedem că situaţia din 2011 s-a modificat în favoarea proiectelor în execuţie mai ales în a doua jumătate a anului, când numărul proiectelor aflate în execuţie a contribuit substanţial la creşterea de la 36% la 42% a acestor investiţii. Astfel, ne putem aştepta ca până la finele anului proiectele aflate în execuţie să îşi păstreze cota obţinută, ba mai mult, chiar să o depăşească.

    Peste 60% din obiectivele din Bucureşti sunt în execuţie

    Graficul următor ne arată cum zone precum Bucureşti - Ilfov, chiar dacă nu reprezintă o forţă în materie de număr de proiecte anunţate pe domeniul Hotel & Relaxare, reuşeşte să înglobeze cele mai multe proiecte aflate în execuţie, raportat la total - peste 60%, în timp ce următoarea zona, Centru, adună puţin peste 50%.

    Creşterea semnalată este de aproximativ 11 unităţi procentuale faţă de primele luni ale anului, astfel, dacă în februarie - aprilie aproximativ 43% din proiecte se aflau în faza de execuţie, în lunile mai - iunie, procentul ajunge la 55%.

    La fiecare patru proiecte, există o cerere specifică de ofertă

    La nivel de cerere de ofertă, situaţia este uşor intrigantă. Datele ne arată că raportat la total, beneficiarii, proiectanţii şi antreprenorii au fost în mai mare căutare de oferte de materiale de construcţii sau servicii în construcţii în perioada de început a anului, mai ales în perioada februarie - martie, perioadă în care procentul de cereri de ofertă este mai ridicat decât în perioade în care, cel puţin teoretic, cererea ar trebui să crească ( mai - iunie), însă găsim un nivel asemănător cu luna ianuarie 2012. Chiar şi aşa, per primul semestru din 2012, unul din patru proiecte urmărite de consultanţii IBC Focus a fost însoţit de cereri specifice de materiale de construcţii sau servicii în construcţii pentru realizarea proiectelor.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional