Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ILDC CONSTRUIEŞTE 1.500 DE APARTAMENTE ÎN BUCUREŞTIEstic Park - o investiţie israeliană de 94 milioane euro, pe malul lacului Dobroeşti

Piaţa Imobiliară /

Estic Park - o investiţie israeliană de 94 milioane euro, pe malul lacului Dobroeşti
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Israel Land Development Company (ILDC) dezvoltă un proiect imobiliar de şase blocuri ce totalizează 1.500 de locuinţe, pe malul lacului Dobroeşti, prin intermediul firmei Eagle Development Estate.

    Investitorul ansamblului rezidenţial a început recent lucrările la cel de-al doilea bloc din cadrul complexului, după ce, în primele luni ale anului, au vândut 70% din prima fază a proiectului.

    Israel Land Development Company (ILDC) - compania care investeşte în proiect - va aloca, pentru această nouă etapă, care cuprinde 103 apartamente, aproximativ 6 milioane de euro.

    Despre importanţa dezvoltatorului, dar şi despre caracteristicile ansamblului rezidenţial ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, domnul Valentin Zaharia (foto), directorul executiv al proiectului Estic Park, investiţie de 94 de milioane de euro.

    Interviu cu Valentin Zaharia, directorul executiv al proiectului Estic Park

    Reporter: Estic Park - un ansamblu rezidenţial nou în Capitală, de 1.500 de locuinţe. Care sunt punctele forte ale acestui proiect?

    Valentin Zaharia: În primul rând, ansamblul se află lângă Lacul Dobroeşti, acesta putând fi văzut aproape din toate apartamentele situate la etajele superioare.

    Apoi, casa scării este vitrată, eliminând, astfel, senzaţia de întuneric pe care o regăsim de obicei când intrăm într-un bloc, iar structura este concepută în sistem de schelet în cadre (stâlpi şi grinzi). Casa scării separă două aripi de clădire, prin adoptarea acestei soluţii tehnice blocul devenind mult mai rezistent la cutremur.

    În plus, tot ceea ce ţine de acest proiect, excluzând capitalul, este românesc - firmele de arhitectură şi proiectare, dirigintele de şantier, managerul de proiect, materialele de construcţie, finisajele etc.

    Reporter: Câte imobile prevede complexul de locuinţe?

    Valentin Zaharia: Vor fi şase grupuri de clădiri, fiecare cuprinzând mai multe imobile sau mai multe scări. În prezent, lucrăm la una dintre scările primului bloc, care este prevăzut cu două astfel de scări, separate. Până acum am lucrat la Faza 1A, care a fost demarată în luna august 2016. Lucrările la Faza 1B au fost demarate recent şi va fi terminată anul viitor.

    Întregul ansamblu Estic Park este prevăzut cu aproximativ 1.500 de locuinţe, fiind dezvoltat în patru etape principale, pe durata a şase ani. Proiectul a atras, până în prezent, investiţii de peste 26 de milioane de euro.

    Proiectul rezidenţial, care va avea 130.000 de mp construiţi, este situat pe o suprafaţă de teren de 53.800 de mp.

    Iniţial, proiectul a început în perioada 2008-2009, când au fost puşi pilonii şi realizată excavaţia, după care a început criza şi investitorul a considerat că trebuie să suspende lucrările.

    Reporter: Ce regim de înălţime are prima clădire şi câte apartamente cuprinde?

    Valentin Zaharia: Prima clădire are subsol, parter, zece etaje plus unul retras şi 125 de apartamente tip garsonieră, studio, locuinţe cu două şi, respectiv, trei camere. Acest bloc cuprinde 125 de apartamente cu două şi trei camere. Pentru al doilea imobil, noutatea va consta în introducerea apartamentelor de patru camere, ce vor reprezenta 20% din totalul unităţilor locative. Dezvoltatorii au făcut această mişcare în urma interesului ridicat din partea clienţilor pentru apartamente cu patru camere şi a cererii crescute din piaţă pentru suprafeţe mai mari. În context, întreg mixul de apartamente dispune de un upgrade în ceea ce priveşte suprafaţa utilă a locuinţelor, după cum urmează: apartamentele cu două camere vor dispune de 55 mp utili, plus balcon; cele cu trei camere vor avea 75 mp utili şi balcon; iar unităţile cu 4 camere se vor întinde pe 85 mp utili, la care se adaugă un balcon.

    Reporter: Care este valoarea investiţiei?

    Valentin Zaharia: Investiţia se va ridica la circa 94 milioane de euro. Dezvoltatorul a investit, din surse proprii, 12 milioane de euro. Pentru construcţie, finanţarea provine din surse proprii în proporţie de 30%, restul de 70% reprezentând un împrumut de la Libra Bank.

    Reporter: Ce proporţie din totalul locuinţelor aferente primei faze sunt deja vândute?

    Valentin Zaharia: Compania nu a vândut apartamente din stadiul de proiectare, ci după ce a fost încheiată structura şi închiderile interioare, adică din noiembrie anul trecut. Acum, avem antecontracte pentru circa 70% dintre unităţile locative.

    Reporter: Care este profilul clienţilor dumneavoastră?

    Valentin Zaharia: Sunt tineri activi, în jurul vârstei de 30 de ani, de obicei cu familie, care fie sunt familiarizaţi cu cartierul Pantelimon şi aleg să facă upgrade către o locuinţă nouă sau un spaţiu mai generos, fie lucrează în zona de birouri Pipera, care se află la aproximativ 20 de minute de Estic Park. Majoritatea apelează la finanţare de la bancă, mulţi prin Programul Prima Casă, dar şi contractând credite ipotecare, care au aproximativ aceleaşi condiţii de finanţare.

    Reporter: Ce tipuri de finisaje utilizaţi?

    Valentin Zaharia: Finisajele sunt la nivelul mediu-up, iar la următoarele clădiri, având în vedere că vom începe vânzările din etapa de construcţie a structurii, beneficiarii vor avea posibilitatea să aleagă dintre 2-3 variante de finisaje.

    Reporter: Locuinţele beneficiază de locuri de parcare?

    Valentin Zaharia: Avem locuri de parcare atât subterane, cât şi supraterane, care, în funcţie de perioada de vânzare şi de campanii, pot fi incluse în preţul apartamentelor sau pot fi vândute individual. Primul imobil dispune de 140 de locuri de parcare, dintre care 57 sunt parcări subterane şi 83 - supraterane. Preţul unui loc de parcare subteran este de 4.900 euro + TVA, iar al unui loc de parcare suprateran - de 2.900 euro + TVA, în cazul apartamentelor cu două camere acesta fiind inclus în costul locuinţei.

    Reporter: Proiectul dispune de infrastructura şi utilităţile necesare?

    Valentin Zaharia: Ansamblul rezidenţial dispune de toate utilităţile, iar cele care sunt necesare în interiorul proiectului sunt prevăzute să fie realizate de către dezvoltator. Avem şi linie de autobuz, iar metroul se află la două staţii de mijloacele de transport în comun de suprafaţă.

    Reporter: Aveţi în vedere şi construirea unor facilităţi în cadrul ansamblului?

    Valentin Zaharia: După ce vor fi dezvoltate aproape jumătate din locuinţe, în faţa ansamblului va fi amenajată o zonă cu restaurante şi cafenele, vom avea o zonă pentru sport şi spaţii pentru copii. Această zonă este flexibilă şi, în funcţie de cerere, este posibil să avem şi mici spaţii de birouri, de 10-20 mp, pentru diverse afaceri.

    În a doua jumătate a proiectului, vom avea unele facilităţi în zona lacului, pentru diverse activităţi sportive şi de agrement. Astfel, ansamblul va dispune de o gamă largă de facilităţi, de la promenadă pe malul lacului, zonă de servicii şi spaţii comerciale, la locuri de joacă pentru copii şi facilităţi pentru activităţi sportive (pistă de jogging, teren de tenis, teren de baschet, skate park, wellness în aer liber).

    Reporter: Cine este Israel Land Development Company, care dezvoltă proiectul Estic Park?

    Valentin Zaharia: Dezvoltatorul acestui proiect este o companie israeliană privată listată la bursă, care a fost înfiinţată în 1909, în Anglia.

    Această companie activează pe patru domenii - dezvoltare de proiecte rezidenţiale, construirea de parcuri logistice, realizarea de proiecte pe piaţa hotelieră şi de birouri şi exploatarea de gaze în Marea Mediterană. ILDC a construit zeci de mii de apartamente, mai multe centre comerciale şi parcuri logistice în Israel şi Polonia şi deţine nouă hoteluri în Israel.

    Estic Park este primul proiect pe care îl derulează în România. În regiunea noastră europeană, dezvoltă un număr de peste 2.000 de locuinţe în patru locaţii din Polonia. Dintre acestea, 1.500 au fost deja finalizate şi vândute.

    Reporter: Dezvoltatorul mai are în plan şi realizarea altor proiecte similare?

    Valentin Zaharia: Mai avem două locaţii achiziţionate. Una dintre acestea este în Ploieşti, lângă Spitalul judeţean, unde PUZ-ul tema de proiectare sunt în curs de analiză şi unde se intenţionează realizarea unui proiect în proporţie de 90% rezidenţial. Este vorba despre un teren de 4 hectare, achiziţionat din 2007. Cel de-al doilea teren este în Giurgiu. Şi acesta se întinde pe 4 hectare, fiind cumpărat din 2008. Locaţia din Giurgiu se află în standby, fiind achiziţionată tot pentru dezvoltarea unei investiţii imobiliare, dar nu în acest an.

    Reporter: Cum vedeţi piaţa imobiliară? Credeţi că vom asista la o nouă bulă în domeniu?

    Valentin Zaharia: În primul rând, o bulă imobiliară nu se poate forma într-o singură ţară, iar dacă se cons-truieşte cu cap şi preţul este corect, nu va exista niciun impediment ca piaţa să se dezvolte. Dacă facem o comparaţie între preţurile locuinţelor noi şi cele ale apartamentelor vechi, vom observa că acestea se află oarecum la acelaşi nivel, preţurile pe metrul pătrat construit situându-se la 1000-1050 de euro, însă condiţiile sunt diferite.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ofer Nimrodi, preşedintele ILDC: "Având în vedere experienţa internaţională a ILDC în dezvoltarea de proiecte rezidenţiale, ne-am propus să implementăm în România unul dintre modelele cu cel mai mare succes: proiect de dimensiuni mari, în proximitatea unui cadru natural, în cazul nostru lacul Dobroeşti, cu acces la metrou şi foarte multe facilităţi în comunitate. Nu în ultimul rând, vrem ca toate acestea să fie la un preţ atractiv, astfel încât tinerele familii să şi-l poată permite. Avem în spate know-how-ul celor peste 100 de ani de experienţă internaţională în dezvoltarea imobiliară şi suntem încrezători că proiectul din România va fi un real succes".

    _________________

    Alina Verdeaţă, Managing Partner în cadrul Coldwell Banker Real Estate, promotorul proiectului, a menţionat: "Estic Park a avut succes de la bun început datorită faptului că, spre deosebire de alte zone, în sectorul 2 nu au existat, în ultimii ani, foarte multe dezvoltări de dimensiuni mari care să ofere o gamă atât de largă de facilităţi. În Estic Park rezidenţii beneficiază de servicii şi spaţii comerciale (bistro, centru comercial, cafenea), locuri de joacă pentru copii, facilităţi pentru activităţi sportive (pistă de jogging, teren de tenis, teren de baschet, skate park, wellness în aer liber). În plus, datorită locaţiei, la 20 min de hub-ul de birouri Pipera, proiectul este o alternativă extraordinară pentru cei care lucrează în zona de nord, dar care, din raţiuni financiare, nu îşi pot permite o locuinţă în sectorul 1. Având în vedere că în acest moment apartamentele din Estic Park sunt la un preţ mediu de 1000 de euro/mp util, iar locaţia este una foarte atractivă, ne aşteptăm ca ritmul vânzărilor să crească şi mai mult în ultimele luni ale anului".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional