Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ImmofinanzGrupul Immofinanz sondează piaţa pentru a relua investiţiile

F.A. Investiţii /

Grupul Immofinanz sondează piaţa pentru a relua investiţiile
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Grupul austriac Immofinanz s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România. În prezent, Grupul monitorizează proiectele din ţară, respectiv terenurile neconstruite şi proiectele suspendate temporar, pentru a identifica momentul oportun de reactivare a acestora. Eduard Zehetner, CEO Immofinanz Group, ne-a declarat că decizia de continuare a proiectelor va fi luată în funcţie de valabilitatea autorizaţiilor de construire, stadiul construcţiei, situaţia legală, capitalul necesar pentru finalizarea proiectului, rezultatele aşteptate în comparaţie cu cele obţinute de proiecte similare, precum şi posibilitatea de vânzare a proiectului.

    Valoarea proiectelor grupului aflate în curs de dezvoltare în România se ridică la 38,7 milioane euro. În paralel, compania mai are în analiză proiecte totalizând 316,5 milioane de euro.

    "Evaluăm constant piaţa pentru a identifica oportunităţi noi. Capacitatea noastră de dezvoltatori imobiliari, precum şi baza financiară solidă reprezintă avantaje semnificative deoarece putem reacţiona rapid la oportunităţile care apar. Principalele noastre obiective sunt extinderea profitabilităţii pe întregul lanţ valoric şi creşterea cifrei de afaceri a portofoliului nostru de proprietăţi. Achiziţiile, administrarea portofoliului de investiţii, realizarea de proiecte imobiliare speciale şi vânzarea de active sunt subsumate acestui concept", ne-a explicat domnul Zehetner.

    Immofinanz Group deţine în prezent în România 18 proprietăţi finalizate, cu o valoare de aproape 680 milioane de euro, în special clădiri de birouri şi spaţii comerciale. De altfel, România este a treia piaţa din portofoliul Grupului, cu o cotă de 10%, după Austria (37,9%) şi Rusia (15,8%).

    Pe segmentul de birouri, Immofinanz deţine o serie de clădiri clasa A în locaţii cheie şi se plasează printre cei mai importanţi proprietari de spaţii de birouri din Bucureşti cu nouă proprietăţi în valoare de 348,9 milioane de euro. Printre acestea se numără proiectele Iride Business Park şi S-Park. România este a patra cea mai mare piaţă de spaţii de birouri a grupului, ca valoare, după Austria (943 milioane de euro), Polonia (476,3 milioane de euro) şi Cehia (458,9 milioane de euro).

    "Suntem mulţumiţi de performanţa portofoliului nostru de spaţii de birouri din România şi, în special, de rata de ocupare din Bucureşti, care a depăşit 90%, un nivel cu mult superior faţă de cel al pieţei", precizează reprezentantul fondului de investiţii austriac.

    În ceea ce priveşte sectorul comercial, portofoliul Immofinanz în România este format din şase proprietăţi, cu o valoare de 307,4 milioane de euro. Dintre acestea se remarcă Maritimo Shopping Center din Constanţa, cu mai mult de 130 de magazine întinse pe o suprafaţă de peste 50.000 de mp. Acest centru comercial a atins un nivel de ocupare de peste 99% încă înainte de deschidere. Compania mai deţine şi centrele comerciale Polus Center din Cluj-Napoca şi Gold Plaza din Baia Mare.

    În total, portofoliul comercial din România contribuie cu 10,1% la portofoliul Grupului, după Rusia, care deţine 48,7%, Polonia, cu 13,9% şi Austria, cu 10,3%.

    Pe segmentul rezidenţial, activitatea Grupului imobiliar se desfăşoară prin subsidiara Adama, companie preluată în 2011. Eduard Zehetner ne-a declarat: "Anul trecut am făcut un pas important pe segmentul rezidenţial în România, odată cu finalizarea preluării Adama. Ne vom concentra pe integrarea la nivelul grupului a experienţei şi a cunoaşterii deosebite a pieţei pe care o are managementul local, precum şi pe construirea unor sinergii eficiente în cadrul Immofinanz Group pe acest segment. Din punctul nostru de vedere, Adama este platforma ideală pentru extinderea pe care ne-am propus-o în zona rezidenţială, mai ales în România".

    Pe de altă parte, sectorul de logistică este mai puţin reprezentat în portofoliul din România, cele trei proprietăţi deţinute având o valoare de 23 milioane de euro.

    "Strategia noastră constă în monitorizarea continuă a pieţei pentru identificarea oportunităţilor atractive în toate domeniile: clădiri de birouri, spaţii comerciale, rezidenţial şi logistică", a adăugat domnul Zehetner.

    Decizia demarărăii unei noi investiţii va fi luată în primul rând în funcţie de potenţialul de dezvoltare a pieţei, coroborat cu situaţia micro şi macro economică a ţării respective. Astfel, printre multe altele, este evaluată locaţia, competiţia, cererea, puterea de cumpărare, la nivel micro, în timp ce la nivel macro cele mai importante criterii sunt rata şomajului, inflaţia şi rata de creştere a PIB-ului, ne-a explicat domnia sa.

    Noile proiecte vor fi certificate pentru sustenabilitate

    Oficialii Immofinanz Group acordă o atenţie deosebită sustenabilităţii proiectelor imobiliare. În prezent, compania derulează o activitate de certificare a tuturor proiectelor sale aflate în dezvoltare. Demersul va fi continuat şi în cazul proiectelor viitoare.

    Pe lângă aplicarea sistemului de certificare pentru clădiri comerciale "verzi", Programul GreenBuilding (GBP), promovat de Comisia Europeană, Immofinanz evaluează posibilitatea certificării clădirilor sale de birouri după sistemul LEED şi a centrelor comerciale după sistemul BREEAM.

    Astfel, proiectul de renovare a clădirii de birouri Bureau am Belvedere din Viena a primit certificatul GreenBuilding înainte de finalizarea construcţiei. În plus proiectul a mai obţinut şi certificatul LEED Gold. În prezent, sunt în curs de certificare alte trei clădiri de birouri ale grupului din Cehia, Germania şi Polonia, la care se adaugă un centru comercial tot în Polonia.

    Piaţa imobiliară din România dă semne de revenire

    În opinia directorului general al Immofinanz, piaţa imobiliară din România îşi revine pas cu pas. Gradul de ocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a crescut, iar sectorul logistic este stabil ca urmare a revenirii pieţei de retail. În general, retailerii internaţionali prezenţi îşi continuă dezvoltarea, iar alţi noi retaileri îşi fac intrarea pe piaţa locală.

    "România rămâne o zonă de creştere a sectorului de retail, cu o nevoie şi un potenţial uriaş de recuperare. Cea mai mare parte a pieţei este încă nefructificată. Piaţa de retail are încă loc de creştere având în vedere că stocul de spaţii moderne de retail din unele oraşe încă nu a atins potenţialul pieţei. Oraşe mici, sub 80.000 de locuitori, reprezintă ţinte pentru dezvoltarea de parcuri de retail", susţine domnul Zehetner.

    Sectorul rezidenţial este caracterizat de construcţia de noi proprietăţi la periferie. Preţurile pe piaţa rezidenţială liberă nu sunt încă accesibile pentru majoritatea consumatorilor din România, care preferă piaţa secundară, subvenţionată de stat. Numărul de spaţii rezidenţiale se află într-o evoluţie lentă, datorată situaţiei economice în ansamblu, adaugă domnia sa.

    Reprezentantul Immofinanz se aşteaptă la o uşoară îmbunătăţire a condiţiilor de piaţă în România pe toate cele patru sectoare imobiliare: birouri, spaţii comerciale, logistice şi rezidenţiale.

    De altfel, nivelul de absorbţie al sectorului de birouri din Bucureşti s-a situat la aproape 175.000 mp în 2010 şi 2011, cu potenţial de creştere în 2012. Datorită unei oferte limitate de spaţii moderne de birouri, chiriile prime, care sunt acum la un nivel de aproximativ 19,5 euro pe mp potrivit consultanţilor de la Jones Lang LaSalle, ar putea creşte până la sfârşitul lui 2012. De asemenea, DTZ a estimat o creştere de 7% a construcţiilor de noi spaţii de birouri în 2011 faţă de 2010 şi, respectiv, un nivel similar pentru 2012.

    Dezvoltarea de spaţii noi pe segmentul logistic este redusă, majoritatea proiectelor noi realizându-se la cererea chiriaşilor. Potrivit Jones Lang LaSalle, chiriile în locaţiile prime au scăzut uşor, până la 4 euro pe mp, în timpul celui de-al doilea trimestru din 2012. În 2011 dezvoltarea de spaţii noi s-a ridicat la 120.000 mp iar nivelul de absorbţie a fost de 270.000 mp.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional