Importante investiţii de infrastructură în atenţia noii conduceri a CJ Maramureş
F.A. Investiţii / 01 septembrie 2012
Conectarea judeţului Maramureş cu Ucraina printr-un pod cu două benzi peste Tisa, la Sighetu Marmaţiei este un proiect ce va fi iniţiat în curând de preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu, care a câştigat recent alegerile pentru această funcţie.
Încă înainte de a fi ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, domnul Zamfir Ciceu a declarat că doreşte să atragă investitori străini în judeţ, pentru a scoate Maramureşul din cenuşiu şi izolare. "Doresc amenajarea a cel puţin patru parcuri industriale, dintre care trei să fie în partea de sud a judeţului. Acestea vor putea constitui elemente de atractivitate pentru investitorii care vor dori să demareze o afacere în judeţul nostru", ne-a declarat noul preşedinte al CJ Maramureş, domnul Zamfir Ciceu.
De asemenea, domnul Ciceu doreşte să demareze proiectul "Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord" în parteneriat cu 14 autorităţi publice locale şi cu 16 unităţi de cult. Acesta este un proiect cu o importanţă culturală şi turistică deosebită, valoarea sa fiind de 19,8 milioane lei. Data prevăzută pentru finalizare este 30 iunie 2014.
"Nu voi neglija nici proiectele legate de agricultură şi dezvoltare rurală, parteneriatele cu primăriile pe raza cărora funcţionează târguri de importanţă regională pentru introducerea unui sistem de spaţii de depozitare şi vânzare a produselor agricole în sistem de licitaţii, eliminând intermediarii şi speculanţii", subliniază domnul Zamfir Ciceu.
De asemenea, igienizarea judeţului, prin implementarea unui nou sistem de colectare şi management al deşeurilor reprezintă o prioritate.
Parteneriatul Public - Privat va fi folosit pentru finanţarea unor investiţii
Două proiecte majore de investiţii sunt avute în vedere de Consiliul Judeţean Maramureş pentru a fi realizate prin Parteneriat Public-Privat.
Primul este "Tunelul rutier subtraversare masiv muntos Gutâi între localităţile Baia Sprie şi Mara".
Obiectivul este dezvoltarea unei reţele de drumuri în nord-vestul României, pentru a realiza conexiunile optime dintre partea sudică şi cea nordică a judeţului Maramureş, separate de lanţul muntos Gutâi şi, respectiv, dintre România şi Ucraina, asigurând dezvoltarea traficului rutier dinspre şi înspre localităţile urbane şi rurale din zonă.
Pentru realizarea tunelului rutier, precum şi a lucrărilor conexe acestuia, valoarea estimată, conform studiului de prefezabilitate elaborat în anul 2003, este de 92,19 milioane de euro.
Atât studiul de fezabilitate, cât şi analiza financiară efectuate relevă viabilitatea proiectului.
În cadrul acestui proiect Consiliul Judeţean pune la dispoziţie terenul iar partenerul privat are obligaţia să realizeze activităţi care vizează proiectarea, construcţia, operarea, întreţinerea, modernizarea şi transferul. Investitorul privat îşi va putea recupera investiţia prin taxarea utilizatorilor infrastructurii realizate.
Dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Internaţional Baia Mare este un alt proiect care se va putea realiza prin Parteneriat Public - Privat. Proiectul presupune extinderea şi modernizarea Aerogării pentru pasageri, până la capacitatea de 150 de pasageri/oră, extinderea şi realizarea unei "zone cargo" pentru mărfuri şi extinderea pistei de decolare - aterizare la 2.500 m. Pentru acest proiect sunt deja disponibile studiile de fezabilitate elaborate în 2009. Valoarea totală estimată a proiectului este de 43,92 milioane euro.
Investiţiile în derulare vor fi finalizate
Proiectele de investiţii aflate în derulare în judeţul Maramureş şi care au fost iniţiate de precedenţii preşedinţi ai Consiliului Judeţean vor trebui finalizate în cel mai scurt timp posibil, apreciază noul preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş.
Primul este "Reabilitarea traseului de drum judeţean Baia Sprie - Cavnic - Ocna Şugatag - Călineşti - Bârsana". Proiectul este localizat în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, pe teritoriul administrativ al judeţului Maramureş şi al localităţilor Baia Sprie, Cavnic, Budeşti, Ocna Şugatag, Călineşti, Bârsana.
Traseul propus de Consiliul Judeţean Maramureş pentru reabilitare este o alternativă la drumul naţional DN 18 pe relaţia Sighetu Marmaţiei -Vişeu - Borşa - Iacobeni, intervenţia fiind inclusă în Planul judeţean de dezvoltare 2007-2013, secţiunea dezvoltarea reţelelor de transport. Valoarea totală a proiectului este de 92,9 milioane lei. Data prevăzută pentru finalizare a fost martie 2012, însă întârzierea lucrărilor a făcut ca termenul să se prelungească până în martie 2015.
Un alt proiect este "Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Dr. Constantin Opriş" Baia Mare, investiţie finanţată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 3. Proiectul presupune reabilitarea structurii de rezistenţă, alinierea construcţiei la normativele actuale de siguranţă la incendii, implementarea măsurilor necesare de respectare a normelor pentru persoanele cu dizabilităţi, reabilitarea termică a clădirii. La aceasta se adaugă refacerea circulaţiilor pe verticală, ventilaţiile, cablajele electrice şi instalaţiile sanitare, precum şi cele pentru gaze medicale. Perioada de implementare a proiectului este de 34 de luni, stadiul de realizare, la jumătatea lunii august, fiind de 34%. Data prevăzută pentru finalizare este 7 septembrie 2013, iar valoarea totală a proiectului este de 70,62 milioane lei.
În judeţul Maramureş nu există proiecte amânate sau proiecte la care să se fi renunţat. "Există doar întârzieri - care nu sunt imputabile noii conduceri a Consiliului Judeţean - la realizarea unor lucrări în cazul anumitor proiecte. Aceasta nu înseamnă că ele nu vor fi finalizate şi realizate corespunzător", ne-a subliniat preşedintele CJ Maramureş, domnul Zamfir Ciceu.