Firmele care nu isi reevalueaza cladirile in ultimii trei ani, respectiv cinci ani anteriori anului fiscal de referinta, risca sa plateasca un impozit de 10-20%, respectiv 30-40% din valoarea de inventar, potrivit Noului Cod Fiscal, care se va aplica de la 1 ianuarie 2014.
Acelasi Cod prevede ca impozitul pe cladiri se va aplica pentru orice cladire detinuta de o persoana juridica aflata in functiune, in rezerva sau in conservare, chiar daca valoarea sa a fost recuperata integral pe calea amortizarii. Fata de anul anterior, firmele ar putea achita impozit pentru anumite tipuri de cladiri, asa-numitele constructii speciale, care pana acum erau scutite de la aceasta plata.
In cazul reevaluarii cladirilor, persoanele juridice vor plati o cota de impozitare pe cladire cuprinsa intre 0,25% si 1,50%, ce va fi hotarata de fiecare consiliu local din Romania.
Ing. Tasente Constantin, expert evaluator membru ANEVAR si auditor energetic gradul 1 a declarat:
"Toate firmele care au in inventar imobile vor fi nevoite sa le reevalueze la valoarea de piata actuala pentru a se incadra la o cota mica, de 1,5% pentru municipiul Constanta. In cazul in care cladirile persoanelor juridice nu vor fi reevaluate in urmatorii 3 ani, firmele se vor incadra la o cota cuprinsa intre 10 si 20% , iar in urmatorii 5 ani, de pana la 40% din valoarea de inventar. Evaluarile pot fi efectuate doar de experti evaluatori atestati de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR), iar termenul de executie poate varia intre 3 si 7 zile, in functie de suprafata si complexitatea imobilului."