Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Impozitul pe cladirile firmelor, pana la 40%, in absenta reevaluarii

I.D. Perspective /

Firmele care nu isi reevalueaza cladirile in ultimii trei ani, respectiv cinci ani anteriori anului fiscal de referinta, risca sa plateasca un impozit de 10-20%, respectiv 30-40% din valoarea de inventar, potrivit Noului Cod Fiscal, care se va aplica de la 1 ianuarie 2014.

Acelasi Cod prevede ca impozitul pe cladiri se va aplica pentru orice cladire detinuta de o persoana juridica aflata in functiune, in rezerva sau in conservare, chiar daca valoarea sa a fost recuperata integral pe calea amortizarii. Fata de anul anterior, firmele ar putea achita impozit pentru anumite tipuri de cladiri, asa-numitele constructii speciale, care pana acum erau scutite de la aceasta plata.

In cazul reevaluarii cladirilor, persoanele juridice vor plati o cota de impozitare pe cladire cuprinsa intre 0,25% si 1,50%, ce va fi hotarata de fiecare consiliu local din Romania.

Ing. Tasente Constantin, expert evaluator membru ANEVAR si auditor energetic gradul 1 a declarat:

"Toate firmele care au in inventar imobile vor fi nevoite sa le reevalueze la valoarea de piata actuala pentru a se incadra la o cota mica, de 1,5% pentru municipiul Constanta. In cazul in care cladirile persoanelor juridice nu vor fi reevaluate in urmatorii 3 ani, firmele se vor incadra la o cota cuprinsa intre 10 si 20% , iar in urmatorii 5 ani, de pana la 40% din valoarea de inventar. Evaluarile pot fi efectuate doar de experti evaluatori atestati de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR), iar termenul de executie poate varia intre 3 si 7 zile, in functie de suprafata si complexitatea imobilului."

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional