Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN CONTEXTUL FUNDAMENTELOR DE PIAŢĂ ÎNCĂ SLABE,Acţiunile companiilor de construcţii evoluează speculativ

Investiţii /

Acţiunile companiilor de construcţii evoluează speculativ
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Evoluţia cotaţiilor emitenţilor din sectorul construcţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti a fost, în acest an, mai degrabă determinată de mişcările din acţionariat şi alte evenimente speculative, în contextul fundamentelor de piaţă încă slabe, consideră Georgiana Androne, analist "Tradeville".

    "Revirimentul sectorului de construcţii pare amânat pentru 2015, stabilizarea pieţei imobiliare urmând să se transmită, cu o anumită întârziere, şi către producatorii de materiale de construcţii, ale căror rezultate financiare se pot ameliora anul viitor", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Până atunci, ne aşteptăm ca investitorii să urmărească mai mult speculativ acţiunile din sector, iar cele cinci societăţi de pe piaţa reglementată să-şi continue trendurile pe care s-au înscris deja".

    Pe piaţa reglementată de la BVB sunt listaţi câţiva producători de materiale de construcţii, dintre care cel mai mare este "Prefab" Bucureşti (PREH - prefabricate, BCA), urmat de "Teraplast" Bistriţa (TRP - PVC, ţevi şi profile), "COMCM" Constanţa (CMCM - betoane) şi "Cemacon" (CEON - cărămizi). Acestora li se adaugă "Transilvania Construcţii" (COTR), al cărei obiect de activitate este construcţia de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale.

    Analistul Tradeville precizează că rapoartele Institutului Naţional de Statistică arată că sectorul de construcţii nu reuşeşte să-şi revină nici în 2014: "În primele şapte luni, volumul lucrărilor a scăzut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, iar numărul autorizaţiilor de construcţie acordate, un bun indicator pentru volumele viitoare, a stagnat. În acest context, faptul că producţia de materiale de construcţii a crescut cu 9% în primul semestru arată mai degrabă eforturile producătorilor de a se orienta spre pieţe de export mai ofertante".

    Potrivit Georgianei Androne, în 2014, cea mai bună performanţă dintre companiile din sector au avut-o acţiunile CEON, care au crescut de peste 17 ori în urma reducerii capitalului social.

    "Cemacon" urmează să îşi majoreze capitalul, după o diminuare de 25,7 milioane lei. În aprilie, acţionarii CEON aprobaseră ca, ulterior reducerii capitalului, să aibă loc şi o majorare cu 88.000.000 acţiuni, având o valoare nominală de 0,1 lei/acţiune.

    Producătorul de cărămizi a anunţat, în luna februarie, că BCR a externalizat către fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, înregistrat în Olanda, 12 milioane euro din datoria Cemacon către bancă.

    În semestrul I din 2013, "Cemacon" a avut o pierdere netă de 4 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a marcat un avans de 41% faţă de anul anterior, în principal pe fondul vânzărilor de produse finite, precum şi cu aport dinspre vânzările de mărfuri.

    "Tot o evoluţie pozitivă au avut şi acţiunile TRP, care au crescut cu 48% în urma raportării unor rezultate financiare îmbunătăţite şi a faptului că investitorii instituţionali prezenţi în acţionariat şi-au majorat participaţiile", ne-a mai precizat analistul "Tradeville".

    În luna august, fondul de investiţii finlandez KJK Fund II, SICAV-SIF, administrat de KJK Capital, a anunţat depăşirea pragului de 10% din capitalul social al companiei "Teraplast".

    Compania a obţinut, în primul semestru, un profit net de 1,53 milioane lei, de 2,68 de ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Reprezentanţii companiei consideră că evoluţia rezultatului net a fost susţinută, pe de o parte, de activitatea operaţională şi noile politici comerciale, iar pe de altă parte de îmbunătăţirea rezultatului financiar.

    Cifra de afaceri a "Teraplast" a înregistrat, în primele şase luni din 2014, o uşoară diminuare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu circa 1,17%, la 103,14 milioane lei.

    Doamna Androne mai menţionează că acţiunile CMCM şi PREH au scăzut cu câte 14%, în primul caz, din cauza unei oferte de vânzare de acţiuni nereuşite, iat în cel de-al doilea, pentru că rezultatele financiare slabe l-au determinat pe acţionarul majoritar să anunţe că va scoate compania la licitaţie. "Codaşe au fost acţiunile COTR, care după o ofertă de preluare desfăşurată în luna ianuarie, au scăzut cu 27%, reflectând situaţia îngheţată a acţionariatului", a adăugat analistul citat.

    SIF Transilvania a derulat în perioada 22 aprilie - 22 mai o ofertă prin care a scos la vânzare 56,72% din acţiunile COMCM, pentru care a cerut 33,5 milioane lei (7,6 milioane euro). Acţionarul nu a găsit cumpărători pentru pachetul respectiv, întrucât preţul cerut a fost cu aproximativ 25% peste cotaţiile la care titlurile firmei de construcţii au fost tranzacţionate pe piaţa Rasdaq. Ulterior, între SIF3 şi Constantin Frăţilă, un alt acţionar al COMCM a început un război, care nu a fost încă tranşat.

    Acţionarii Prefab au aprobat vânzarea unor active, suma atrasă urmând să fie folosită pentru finanţarea activităţii curente a firmei.

    Transilvania Construcţii a aprobat, recent, proiectul prin care va fuziona, prin absorbţie, cu Parc Logistic Transilvania, cel din urmă în calitate de societate absorbită.

    La începutul anului, "Parc Logistic Transilvania" (PLT), controlată de Andrei Timofte, a făcut o ofertă de preluare pentru acţiunile COTR pe care familia Timofte nu le deţinea. Astfel, PLT împreună cu persoanele cu care acţionează concertat - Mircea Timofte (30,14% din acţiuni), Andrei Timofte (1,23%) şi Gabriela Timofte (0,24%), au ajuns să deţină în total 92,79% din "Transilvania Construcţii".

    În luna noiembrie 2013, Andrei Timofte, directorul general al "Transilvania Construcţii" (simbol COTR), şi fiul preşedintelui Consiliului de Administraţie al firmei au cumpărat circa 49,63% din acţiunile societăţii de construcţii de la SIF Banat-Crişana (SIF1), pentru 29,1 milioane lei. Anterior, în august 2013, Gabriela Timofte vânduse SIF-ului un procent de 29% din acţiuni.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional