Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

În mai, se revitalizează planurile de concediu şi piaţa caselor de vacanţă

F.A. Piaţa Imobiliară /

În mai, se revitalizează planurile de concediu şi piaţa caselor de vacanţă

Sfârşitul primăverii a adus intensificarea pieţei caselor de vacanţă. Ideea însăşi că se apropie concediul stimulează această atitudine începând din luna mai a fiecărui an şi o configurează mai bine. Profesorul Artur Silvestri arată că încep şi la noi să se constituie calendarele paralele care, în alte părţi, sunt uneori mai importante decât măsurarea obişnuită a timpului obiectiv.

Domnia sa ne-a explicat: "În Franţa, de pildă, de îndată ce vine luna iulie, cam toată suflarea orăşenească aşteaptă, cu înfrigurare, . Parisul este, câteodată, aproape golit de localnici, a căror migraţie către alte orizonturi se produce cu o ritmicitate sezonieră ce impresionează prin caracterul aproape ritual. Şi la noi, în luna mai, gândul la miezul verii accentuează înclinaţia inerentă de a croi planuri de vacanţă. Bineînţeles că şi imobiliarul resimte aceste îndemnări încurajate şi de un anumit procent de bani suplimentari".

Banii din dividende sau din alte investiţii sunt cheltuiţi pe locuinţe de vacanţă

Profesorul Silvestri susţine că locuinţele şi terenurile pentru casele de vacanţă sunt achiziţionate cu banii rămaşi din dividende sau profituri din alte investiţii. Mulţi investitori vor proprietăţi cu întrebuinţare imediată. Aşadar, cine nu are, în mai, o casă de vacanţă, năzuieşte să o obţină spre a o folosi chiar din vară. În plus, mai există şi intenţia de investiţie în turism.

Zonele turistice montane şi deluroase, spre deosebire de litoral, au avantajul unei agitaţii continue în exploatarea imobiliarului turistic, cu doar câteva accese minore în preajma sezonului. Şi în acest caz însă, cei care se hotărăsc abia în mai să-şi cumpere case de vacanţă trebuie să plătească mai mult pentru locuinţele noi sau renovate. Întotdeauna, când se apropie vacanţele, vânzătorii majorează preţurile în aşteptarea turiştilor.

Mare parte din cumpărătorii de proprietăţi la munte caută convenabilul, accesibilul şi chiar varianta ieftină în dauna scumpirii nejustificate şi fără dezvoltare sigură din preajma vacanţelor. "Astfel încât, luna mai este mai degrabă o perioadă ca oricare alta, unde nu se întâlneşte decât dacă se profilează vreo ocazie care nu trebuie pierdută", a adăugat Artur Silvestri.

Cine vinde convenabil?

Profesorul Silvestri se întreabă dacă mai există, la drept vorbind, "ocazii" de a cumpăra case sau terenuri în zone montane şi deluroase pitoreşti. Răspunsul este da pentru că, de obicei, vând convenabil proprietarii care au nevoie urgentă de bani şi care deţin o casă bătrâneas-că, un teren retrocedat, o clădire moştenită aflată departe de reşedinţa de toată ziua şi de oraşul unde îşi câştigă pâinea zilnică. "De aici provine ideea însăşi de a vinde , adică obţinându-se suma trebuitoare imediat, dar la un preţ situat <în piaţă>, în ideea de a se tranzacţiona rapid", a subliniat domnia sa. Dar aceste proprietăţi nu se află în staţiunile turistice la modă, lucru ce îi face pe unii investitori să ezite în achiziţia lor.

Atenţie la plasamentele imobiliare pe litoral

Pe Litoral, din punct de vedere al investiţiei în restaurant, hotel sau pensiune, totul îngheaţă din luna mai. Artur Silvestri atrage atenţia că cine nu a pregătit până acum hotel, magazin, restaurant sau populara "terasă" nu mai are nici o soluţie de a investi bine din mai încolo, fără un risc major. Preţurile cresc considerabil, iar sezonul estival este scurt, lucru ce nu garantează o recuperare rapidă a investiţiei.

Domnul Silvestri ne-a spus că nici măcar cumpărătorul pentru "uz personal" nu mai poate acţiona după luna mai pentru că riscă să cumpere o casă de vacanţă nouă ori renovată, la un preţ mult mai mare decât în alte perioade ale anului. Achiziţionarea de astfel de proprietăţi trebuie să se facă în mod chibzuit, în afara sezonului, iar proprietarii trebuie să ia în considerare şi cheltuielile de pază şi întreţinere în afara sezonului estival.

"Simptomul Valea Prahovei", aşa cum numeşte profesorul Artur Silvestri apetitul pentru achiziţionarea şi construirea de apartamente şi case de vacanţă, ilustrează, de fapt, polarizarea socială din ţara noastră şi falimentul "realităţilor de vitrină". Aceste fenomene înlocuiesc strategiile lucide, pe termen lung.

Domnul Silvestri ne-a explicat: "În loc să se dezvolte echilibrat toate regiunile turistice cu potenţial, într-o ţară considerată uimitor de frumoasă, totul se lasă, de fapt, în voia pieţei. Investitorii de pe piaţa imobiliară se mobilizează, ca întotdeauna, în direcţiile în care intuiesc aportul mare de bani în termen scurt. În aceste condiţii, triunghiul de aur Poiana Braşov - Predeal - Sinaia ajunge un fel de rezervaţie pentru un tip de lux românesc şi, deci, un simulacru de Cortina d"Ampezzo. Dar această rezervaţie, pentru a produce bani în mod cursiv, ar trebui să rivalizeze cu originalul şi să-i sustragă consumatorii fideli, ceea ce nu va fi cu putinţă. Un sanctuar turistic nou se inventează cu cheltuieli uriaşe şi cu campanii propagandistice pe care noi nu suntem capabili nici să le susţinem şi nici măcar să le concepem".

Braşov, Predeal, Sinaia şi alte staţiuni căutate de pe Valea Prahovei vor fi, încă un timp, staţiuni de "tocători româ-ni de bani" şi nimic mai mult. Rămâne ca extinderile în alternativele mai ieftine să se producă, inevitabil, odată cu trecerea vremii şi cu realizarea proiectelor de infrastructură.

În prezent, acolo unde s-ar putea clădi şi dezvolta o reţea cu adevărat reprezentativă de regiuni turistice, care fac "diferenţa" prin tradiţie, originalitate şi inedit, nu se întâmplă nimic în lipsa drumurilor de acces şi a celor mai elementare reţele de apă, canalizare, gaz şi electricitate. Profesorul Artur Silvestri a subliniat: "Accentul ar fi trebuit pus pe această . Sunt unii care cred că, indiferent de polarizarea noastră de formulă sud-americană, tot se vor mai găsi români care să viseze şi să-şi cumpere case mai ieftine. Vremea casei de vacanţă populare a trecut şi nu va mai reveni decât, poate, atunci când vom avea proiect colectiv definit, obiective clare în folos naţional şi concept recâştigat şi nu ideologia detestabilă din prezent, care lucrează pentru a-i îmbogăţi tot pe bogaţi".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional