Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

ÎN MAXIM 6 ANIPeste 300 de apartamente pe terenul unde a funcţionat TeraPLast

Piaţa Imobiliară /

Alexandru Stânean, director general TeraPlast, subliniază: "De zece ani de când stă nefolosit, acest activ nu aduce valoare nici pentru acţionarii noştri şi nici pentru comunitatea din care facem parte".

Alexandru Stânean, director general TeraPlast, subliniază: "De zece ani de când stă nefolosit, acest activ nu aduce valoare nici pentru acţionarii noştri şi nici pentru comunitatea din care facem parte".


  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Circa 316 apartamen­te urmează să fie construite în Bistriţa, pe terenul unde a funcţionat compania TeraPlast până în anul 2011. Proiectul imobiliar va fi realizat în parteneriat cu Alfa Construct Partners, dezvoltator imobiliar local. În cadrul acestui parteneriat, TeraPlast pune la dis­poziţie terenul, urmând ca Alfa Construct Partners să edifice, din surse proprii, imobilele, după cum au anunţat reperezentanţii producătorului de materiale de construcţii. Proiectantul ansamblului imobiliar este firma Arhitectura Nouă.

    Terenul se află pe strada Zefirului, unde TeraPlast şi-a desfăşurat activitatea până în 2011 când a fost finalizată relocarea în Parcul Indus­trial TeraPlast din Sărăţel.

    Cele şase clădiri din complexul imobiliar vor avea funcţiuni mixte - spaţii comerciale, birouri si locuinţe colective, cu regimuri de înălţime S+P+ 3E+ER, S+P+5E+ER, S+P+6E+ER, amenajări exterioare şi branşamente utilităţi. Pe circa 2000 de mp, la parterul imobilelor, vor exista spaţii comerciale. De asemenea, clădirea cea mai apropiată de strada Zefirului va avea destinaţie exclusiv de birouri şi spaţii comerciale. Restul, până la 27.000 mp des­făşuraţi, vor fi apartamente, penthouse-uri, spaţii locative, după cum ne-au spus reprezentanţii proiectului.

    Terenul va fi acoperit, în proporţie de 39,3% - respectiv 7.790 de metri pătraţi - cu spaţii verzi. Suprafaţa totală a proiectului este de 19.382 mp.

    Acesta presupune aproximativ 245 de parcări supraterane şi circa 100 de locuri de parcare subterane.

    Alexandru Stânean, director general TeraPlast, subliniază: "De zece ani de când stă nefolosit, acest activ nu aduce valoare nici pentru acţionarii noştri şi nici pentru comunitatea din care facem parte. Suntem cel mai mare grup cu capital româ­nesc din judeţ, deci dincolo de poarta parcului industrial avem res­ponsabilitatea de a contribui la dezvoltarea comunităţii locale şi a oraşului. Acum terenul va fi valorificat şi va revitaliza o parte uitată a Bis­triţei prin cele peste 240 de apartamente din cadrul proiectului. E păcat să dezvoltăm oraşul la 7-8 km de centrul oraşului, în Viişoara şi Livezile, iar o zonă aflată la 1 km de centru să rămână în paragină".

    Implementarea proiectului se va realiza pe o perioadă de maximum 6 ani. Proiectul prevede construirea în 4 etape a şase blocuri care însumează peste 240 de apartamente şi peste 350 de locuri de parcare. Ansamblul include alei carosabile, pietonale, spaţii verzi şi un loc de joacă pentru copii.

    Vânzarea apartamentelor va fi realizată în etape, pe măsura finalizării fiecărui bloc din ansamblu. TeraPlast va primi, prin dare în plată, minim 1,2 milioane de euro pentru acest teren, sumă care ar putea creşte cu cel puţin 30%, în funcţie de coeficienţii de urbanism obţinuţi prin PUZ.

    Anul trecut, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost construite 748 de locuinţe şi au fost tranzacţionate 1.271 de locuinţe. Peste jumătate dintre ele, atât cele construite, cât şi cele tranzacţionate, au avut loc în mu­nicipiul Bistriţa.

    Cu o tradiţie de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este compus din companiile TeraPlast, TeraSteel Româ­nia şi Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling si TeraPlast Ungaria. Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup - TeraPlast SA - este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP.

    Profitabilitatea TeraPlast a crescut cu aproape 50%, în primele şase luni ale anului în curs faţă de perioada similară din 2019, după cum ne-a spus, recent, Dorel Goia, Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al companiei. Domnia sa ne-a precizat, într-un interviu: "Rezultatele primelor şase luni arată cel mai bun prim semestru din istoria Grupului TeraPlast. Deşi am avut trei luni de iarnă şi trei luni de criză sanitară, am avut creşteri de 49% a profitabilităţii şi de 17% a cifrei de afaceri faţă de primul semestru din 2019. Am arătat că mediul de afaceri funcţionează şi în perioade dificile dacă există organizare, determinare şi ataşament la valorile companiei".

    Grupul TeraPlast îşi continuă dezvoltarea şi diversificarea portofoliului de business. Compania pregăteşte investiţii ample, de peste 20 de milioane de euro. Pentru realizarea lor, TeraPlast intenţionează să depună proiecte pentru ajutor de stat în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Din valoarea totală a investiţiilor, circa 52% reprezintă contribuţie proprie.

    Alexandru Stânean, CEO TeraPlast, a transmis: "România are nevoie de instrumente prin care să îşi reducă dependenţa de importuri. Este păcat să continuăm să importăm produse pe care le putem fabrica în România. Companiile care îşi doresc să inves­tească în domenii cheie merită încurajate şi sprijinite. Am demonstrat deja, cu investiţiile realizate anul trecut cu ajutor de stat, că putem să reducem importurile şi să contribuim la echilibrarea balanţei comerciale. Aşteptăm lansarea programului pentru a putea depune proiectele. Ne bazăm pe susţinerea şi încrederea statului în companiile autohtone".

    Proiectele pregătite de TeraPlast vizează extinderea capacităţii de producţie a liniilor de business instalaţii şi granule, în urma căreia va introduce pe piaţa din România o gamă nouă de granule pentru folii biodegradabile, precum şi o extensie a portofoliului de ţevi şi fittinguri.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional