Bugetul de investiţii al Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea pentru anul în curs se ridică la circa 21,97 milioane de lei, ne-a spus Gheorghe Bunduc, preşedintele Consiliului. Domnia sa ne-a precizat că, în primul semestru al lui 2007, CJ Tulcea a cheltuit, pentru investiţii, cea mai mare parte din bani - aproape 20 milioane de lei.
Din totalul investiţional, peste 4,19 milioane de lei provin de la bugetul local, alte circa 12,15 milioane de lei reprezentând credite şi fonduri nerambursabile.
În infrastructura rutieră vor fi investite mai mult de 8 milioane de lei, pentru cofinanţarea programului de reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă la sate urmând să fie cheltuite 400.000 de lei.
Cinci grădiniţe afectate de inundaţii vor fi reconstruite
Printre investiţiile care vor fi derulate în cea de-a doua parte a anului se numără reconstruirea a cinci unităţi de învăţământ din judeţul Tulcea, care au fost afectate de inundaţiile din anul 2005. Suma care va fi utilizată în acest sens se ridică la 50.000 de lei. Instituţiile de învăţământ care vor fi reabilitate sunt grădiniţele din localităţile Mila 23, Sulina, Niculiţel, Dăeni şi Ostrov.
Totodată, vor fi alimentate cu apă localităţile Agighiol, Rahmanu, Slava Rusă şi Mineri, obiective finanţate conform Hotărârii de Guvern 687/1997.
Circa 2,75 milioane de lei pentru refacerea sediului CJ Tulcea
Alte obiective investiţionale pe care Consiliul Judeţean Tulcea a prevăzut să le deruleze sunt consolidarea sediului CJ - lucrare în valoare de 2,75 milioane de lei, repararea capitală a sediului Apărării Civile - proiect de 700.000 de lei, consolidarea podului peste canalul Cardon şi a drumului de legătură DC 2 Sulina-CA Rosetti (1 milion de lei), reabilitarea drumului judeţean 233A Babadag-Enisala km 47+400-55+100.
În prezent, se află în curs de desfăşurare mai multe investiţii, printre care se regăseşte şi amenajarea clădirii multifuncţionale de spectacole, lucrare prevăzută pentru finalizare în ultimul trimestru al acestui an. Suma alocată pentru proiectul menţionat se ridică la 5,52 milioane de lei şi este asigurată din bani de la bugetul Consiliului (1 milion de lei) şi din credite bancare (4,52 milioane de lei). Antreprenorul proiectului este societatea "Coral" Tulcea. Acelaşi constructor derulează şi lucrările de la Muzeul "Delta Dunării", pentru aproximativ 3,2 milioane de lei - 1 milion de lei de la Consiliul Judeţean şi peste 2,2 milioane de lei din credite. Investiţia va fi terminată anul viitor.
CJ Tulcea investeşte în consolidarea versanţilor de pe DJ 222C
De asemenea, terasamentele şi versanţii de pe DJ 222C km 28+800 vor fi consolidaţi. Lucrarea este finanţată din bani de la bugetul judeţean, cu 249.381 de lei, termenul de execuţie fiind de doi ani iar antreprenorul - firma "Filcons-truct" Sarichioi. Tot Consiliul susţine financiar şi procesul de întreţinere a drumurilor judeţene pietruite 222 A Nifon-Cetăţuia şi 222 E Casincea-Războieni, în valoare de 196.333 şi, respectiv 295.062 de lei. Cei doi constructori - "Mitrofar" în primul caz şi "Filcons-truct" în cel de-al doilea caz - vor finaliza lucrările în două, respectiv trei luni. Reabilitarea DJ 222H km 0+000-2+500 şi DJ 22 Turcoaia costă aproape 1,5 milioane de lei (bani de la bugetul local) şi va fi realizată de societatea "Drumuri şi Poduri", în timp de cinci luni.
Potrivit domnului Bunduc, în cea de-a doua parte a anului vor fi derulate, printre altele, licitaţiile pentru reabilitarea DJ 223A Babadag-Enisala şi a intrărilor pe teritoriul judeţului Tulcea prin drumurile naţionale, precum şi procedurile pentru atribuirea contractelor care vizează consolidarea podului peste canalul Cardon şi a drumului de legătură DC 2 Sulina-CA Rosetti.