În semestru I 2012, preţurile terenurilor au continuat să scadă
F.A. Piaţa Imobiliară / 01 septembrie 2012
În prima jumătate a acestui an cererea de terenuri a fost orientată către suprafeţele mari pentru construcţia de hypermarketuri şi supermarketuri, terenuri situate în zone cu vizibilitate ridicată şi accesibilitate din punct de vedere al transportului public şi al accesului auto, ne-a spus Cătălin Novac, expert evaluator EPI, EBM, EI - analist research Departament Managementul Evaluării şi Analiză "Darian DRS".
Pentru segmentul rezidenţial, dezvoltatorii au căutat terenurile cu toate autorizaţiile de urbanism valabile, în timp ce pentru sectorul de birouri ţinta au constituit-o terenurile cu acces facil la mijloacele de transport în comun, dar şi la zonele comerciale.
Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicată s-a înregistrat din partea companiilor care au deja parcuri logistice sau de producţie în România şi care doresc să-şi extindă aceste parcuri industriale.
Domnul Novac subliniază că, în ciuda faptului că de la începuturile crizei imobiliare în România, preţurile terenurilor au scăzut în unele cazuri chiar şi cu 90%, inclusiv în acest an, proprietăţile cu cea mai mare depreciere s-au dovedit a fi tot terenurile.
Astfel, terenurile au înregistrat în semestrul 1 din 2012 o scădere de aproximativ 4% comparativ cu semestrul 2 din 2011 şi de 9% comparativ cu semestrul 1 din 2011. Raportat la moneda naţională, scăderea a fost mai redusă, de aproximativ 1% faţă de S2 2011 şi, respectiv, 4% faţă de S1 2011.
Un argument în favoarea scăderii continue a preţurilor terenurilor l-a constituit faptul că, spre deosebire de piaţa locuinţelor, care a fost susţinută de programul Prima Casă, pentru sectorul terenurilor nu a existat nici o pârghie care să menţină preţul. De asemenea, marja de negociere în cazul terenurilor este mai ridicată decât în cazul locuinţelor.
Evoluţiile preţurilor terenurilor în cele 27 de oraşe care fac obiectul acestei analize sunt prezentate în tabelele de mai jos:
După cum se poate observa din acest centralizator, cele mai semnificative scăderi de preţuri în semestrul curent comparativ cu semestrul anterior s-a înregistrat în Alba Iulia, Ploieşti şi Târgovişte.