Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN SEMESTRUL I,Creştere cu 54% a suprafeţei locative închiriată de companii în ţara noastră

Mina Irina Piaţa Imobiliară /

Creştere cu 54% a suprafeţei locative închiriată de companii în ţara noastră

Suprafaţa locativă închiriată de companii a depăşit, în ţara noastră, 350.000 de metri pătraţi în prima jumătate a acestui an, cu 54% mai mult comparativ cu perioada similară din anul trecut, arată datele centralizate de JLL România, publicate ieri.

Potrivit sursei citate, la nivelul trimestrului II din acest an (aprilie - iunie), cererea totală de spaţii industriale a ajuns la 180.000 mp, în comparaţie cu cel înregistrat în primele trei luni din acest an, transmite Agerpres.

Costin Bănică, associate director, head of Industrial Agency JLL Romania, a subliniat: "Cererea pe piaţa industrială şi de logistică a depăşit estimările noastre, închirierile din prima jumătate a anului fiind peste nivelul pe care noi în previzionam pentru întreg anul 2017. Aşadar, dacă se păstrează ritmul de creştere de până acum, am putea să fim martorii unui nou record al cererii, în condiţiile în care anul trecut companiile au închiriat circa 460.000 metri pătraţi, reprezentând un maxim istoric".

Cererea totală de spaţii industriale şi de logistică a continuat să crească şi în trimestrul doi, astfel că la jumătatea anului suprafaţa închiriată de companii a depăşit 350.000 mp, în creştere cu 54% faţă de perioada similară a anului trecut.

În acest context, cererea nouă a crescut, în primele şase luni, cu 51%, la 229.800 mp şi a reprezentat aproape 65% din suprafaţa totală tranzacţionată în această perioadă.

Din punct de vedere al ofertei noi, de la începutul anului, în România au fost livrate trei proiecte totalizând 72.000 mp în România, iar alţi 312.000 mp urmează să fie finalizaţi până la sfârşitul anului, notează realizatorii analizei de specialitate.

Structura cererii pe domeniul de activitate al chiriaşilor arată că retailul şi logistica rămân motoarele pieţei (65% din suprafaţa închiriată), în timp ce producţia câştigă teren, majorarea fiind de 22%.

În plus, circa 70% din suprafaţa de spaţii logistice şi industriale închiriată, în primul semestru, este în proiecte din Bucureşti, iar 10% în Vest şi Nord-Vest (Cluj, Oradea, Timişoara). De asemenea, contracte au fost semnate pentru proiecte în Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea şi Roman, arată sursa citată.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional