Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN TRIMESTRUL AL TREILEA AL ANULUI,CBRE Office Agency a tranzacţionat 44.300 mp de spaţii de birouri

Andrei Stan Piaţa Imobiliară /

Cel mai recent raport al CBRE România indică faptul că firma ocupă primul loc în tranzacţiile de spaţii de birouri pe trimestrul al treilea pe piaţa autohtonă, conform unui comunicat de presă.

Echipa Office Agency a CBRE a tranzacţionat în acest trimestru 44.300 mp în Bucureşti, reprezentând atât chiriaşi cât şi proprietari de clădiri.

"România este pentru noi cel mai important client", a spus Răzvan Iorgu, managing director CBRE. "Ne propunem să facem din produsul intern brut al ţării cel mai important indicator de performanţă al CBRE. Creşterea PIB-ului naţional că urmare a investiţiilor pe care noi le aducem în ţară este cea mai importantă realizare a noastră", a adăugat acesta.

Conform comunicatului, prelungirile de contracte au dominat piaţa de spaţii de birouri în acest trimestru, ceea ce confirmă tendinţa de consolidare a jucătorilor din industrie şi servicii: companiile se preocupă din ce în ce mai mult să îşi proiecteze viitorul şi activităţile operaţionale.

Totalul tranzacţiilor de birouri din piaţă, încheiate în trimestrul al treilea, se ridică la 72.000 mp; renegocierile cu extindere de durata au o pondere de 53%, iar intrările noi pe piaţă (cerere nouă), o cotă de 30% din totalul tranzacţiilor.

"Datele statistice de pe trimestrul al treilea demonstrează că sentimentul pozitiv despre care discutăm la începutul anului este un fenomen sustenabil, dovadă a maturităţii pieţei şi a evoluţiei macroeconomice bune", a apreciat Mihai Păduroiu, head of office agency, CBRE România.

"De asemenea, cota de 30% din volumul total tranzacţionat, reprezentat de creşteri ale companiilor prezente deja sau de intrări noi pe piaţa din România, este un maxim istoric şi permite creşterea aşteptărilor pentru evoluţia cererii în 2016", a mai afirmat Păduroiu.

Rata totală de neocupare se menţine în aceleaşi niveluri că şi în trimestrul al doilea - 13,1% acum, faţă de 12,9% în al doilea trimestru. "Până la sfârşitul anului vor mai fi livraţi 41.600 de mp de spaţii de birouri, cel mai important proiect fiind AFI Park 4 şi 5, dezvoltat de AFI Europe, cu o suprafaţă de 32,000 mp", precizează comunicatul.

Potrivit evaluărilor firmei pentru anul următor, previziunile de spaţii de birouri vizează livrarea a 382.000 mp, marea majoritate a acestora în zona de Nord şi Pipera (67%) şi în zona de Vest (15%). Chiria Prime s-a menţinut şi în acest trimestru la nivelul de 18,5 euro/mp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional