Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN ULTIMUL TRIMESTRU AL ANULUI TRECUTPreţurile imobiliarelor au crescut mai mult în România decât în UE şi zona euro

EMILIA OLESCU Piaţa Imobiliară /

Preţurile imobiliarelor au crescut mai mult în România decât în UE şi zona euro

Anca Barbăroşie, Romtor Technics: "Dacă vor creşte preţurile speculativ, fără o bază a cererii, a fondului economic susţinut, consider că va urma un colaps"

Radu Zilişteanu: "Nu văd evoluţii senzaţionale în ceea ce priveşte preţurile, variaţiile vor fi mici"

Ţara noastră a înregistrat o creştere mai mare a preţurilor locuinţelor faţă de mediile din Uniunea Europeană şi din Zona Euro, în ultimul trimestru al anului trecut, atât în comparaţie cu cele din trimestrul anterior, cât şi faţă de preţurile din precedentele trei luni ale lui 2017, după cum arată datele Eurostat. Acestea evidenţiază că, în perioada octombrie-decembrie 2017, ţara noastră a cunoscut o creştere de 5,6% a preţurilor din rezidenţial, faţă de media Zonei Euro de 4,2% şi, respectiv, de media UE de 4,5%.

În ultimul trimestru din 2017 faţă de intervalul iulie-septembrie, evoluţia preţurilor locuinţelor a fost de plus 1,2% la noi, în comparaţie cu 0,9% în Zona Euro şi de 0,7% în Uniunea Europeană. În aceeaşi perioadă, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de Islanda (17,3%), Irlanda (11,8%) şi Slovenia (10%).

Segmentul nostru rezidenţial va continua să suscite interesul, programul Prima Casă fiind un motor al creşterii înregistrate, iar acest lucru face ca băncile să fie stimulate să creeze produse similare, ne-a spus Eduard Ludvig, Senior Broker, departamentul Rezidenţial - Romtor Real Estate, care a menţionat: "Estimez o creştere a preţurilor atât pentru construcţiile vechi, cât şi pentru cele noi, de 7-8%".

Anca Mihaela Barbăroşie, Managing Partner Romtor Technics, ne-a precizat: "În cazul în care companiile multinaţionale decid să se extindă pe piaţa din România, atunci cererea va creşte, este posibil ca şi gradul de ocupare să aibă un trend pozitiv şi să se majoreze şi preţurile, ceea ce înseamnă o creştere organică, sănătoasă. Dacă vor creşte preţurile speculativ, fără o bază a cererii, a fondului economic susţinut, consider că va urma un colaps".

Semnale de bule imobiliare vin deja din Europa şi creşterea de preţuri din România nu a mai fost la fel ca în 2005-2008, subliniază Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (AMCR). Domnia sa ne-a explicat: "Preţurile vor creşte spre limita suportabilităţii celor interesaţi, fiind şi rezultatul unei conjuncturi economice - dobânzi, salarii, impozite, dar şi al unei cereri clare dinspre piaţă".

În opinia economistului Radu Zilişteanu, anul 2017 a fost unul destul de liniştit în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, cu mici fluctuaţii de preţuri, însă nu au fost consemnate evenimente senzaţionale: "În 2018, însă, ne vom lovi de unele probleme, în special de cea a finanţării, deoarece evoluţiile macro-economice indică faptul că inflaţia o să crească, dobânzile bancare se vor majora şi s-ar putea să asistăm la o degradare a cursului valutar leu-euro".

În ceea ce priveşte preţurile, Radu Zilişteanu consideră că este dificil de estimat cum vor evolua acestea, menţionând, însă, că este posibil ca ele să scadă, pe fondul micşorării cererii solvabile.

Domnia sa a adăugat: "Nu văd nişte evoluţii senzaţionale în ceea ce priveşte preţurile, variaţiile vor fi mici. Nu cred că se va întâmpla ceva spectaculos, nu există fundamente macro-economice care să prezică acest lucru. Sunt tot felul de necunoscute politice şi sociale, astfel încât este greu de spus ce se va întâmpla".

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), anul trecut, numărul locuinţelor care au fost construite în ţara noastră a crescut cu 1.095 de unităţi, faţă de anul anterior, până la 53.301. În trimestrul al patrulea din 2017, au fost date în folosinţă 13.929 locuinţe, în scădere cu 1.320 de unităţi locative din 2016.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional