Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN URMĂTORII TREI ANIAutorităţile arădene vor să refacă un sfert din drumurile judeţene, din bani europeni

Investiţii /

Autorităţile arădene vor să refacă un sfert din drumurile judeţene, din bani europeni
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad şi-au propus ca, în următori trei ani, să reabiliteze un sfert din drumurile judeţene, din bani europeni, după cum ne-a spus Andrei Ando, director executiv în cadrul CJ Arad. "Ne dorim ca investiţiile în drumurile judeţene, realizate din fonduri europene şi transfrontaliere, să ajungă în următorii trei ani la circa 50 milioane euro", a precizat domnia sa.

    Printre altele, domnul Ando ne-a menţionat, într-un interviu, că cel mai important proiect de infrastructură este extinderea reţelei de apă şi canalizare, derulat prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare.

    (Interviu cu Andrei Ando, director executiv Consiliul Judeţean Arad)

    Andrei Ando: "Ne dorim ca investiţiile în drumurile judeţene, realizate din fonduri europene şi transfrontaliere, să ajungă în următorii trei ani la circa 50 milioane euro"

    Reporter: Care este bugetul de investiţii al Consiliului Judeţean Arad pentru acest an şi ce surse de finanţare aveţi?

    Andrei Ando: Bugetul de investiţii pentru acest an este de 2.930,100 lei, iar sursele de finanţare provin de la bugetul local al Judeţului Arad. Adiţional, accesăm fonduri europene şi transfrontaliere pentru unele dintre proiectele importante de infrastructură. Din bugetul de investiţii putem reabilita 4 km de drum judeţean. În acelaşi timp, ne-am propus ca din sumele atrase prin finanţări europene să reabilităm, în următorii trei ani, 300 km de drumuri, ceea ce reprezintă 25% din reţeaua de drumuri judeţene a Aradului.

    În ultima perioadă, au fost reabilitate şi modernizate mai multe tronsoane de drumuri, cu scopul de a facilita traficul pe teritoriul judeţului, în conexiune cu drumurile naţionale şi europene. Sunt vizate, pentru perioada următoare, mai multe investiţii de reabilitare/modemizare a altor tronsoane de drumuri care vor asigura diverse legături între oraşele judeţului. Cel mai important proiect de infrastructură îl reprezintă obiectivul de investiţie "Modernizarea DJ 7096, inclusiv Pod Mureş, pentru funcţiunea de Centură Est Arad".

    Reporter: Cât din totalul fondurilor vin de la UE şi ce proiecte derulaţi de aceşti bani?

    Andrei Ando: Cel mai important proiect de infrastructură este extinderea reţelei de apă şi canalizare, prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare, POIM. Contractul a fost semnat în luna martie, valoarea fiind de 123 de milioane de euro. Investiţiile în drumurile judeţene, din fonduri europene şi transfrontaliere, ne dorim să ajungă în următorii trei ani la aproximativ 50 de milioane de euro. Vom finaliza Centura Aradului, cu un pod nou peste râul Mureş, vom reabilita un tronson de drum (Arad-Pâncota-Buteni) tranzitat zilnic de o sută de mii de arădeni, vom reabilita legăturile rutiere cu judeţul Timiş prin oraşul Lipova şi comuna Secusigiu şi ne dorim să realizăm drumul de legătură cu judeţul Bihor, prin staţiunea Moneasa. De asemenea, aplicăm pentru fonduri lnterreg, în vederea reabilitării reţelei de drumuri transfrontaliere, care va lega trei puncte de trecere a frontierei - Nădlac, Turnu şi Vărand - pe un traseu paralel cu drumul naţional şi, parţial, cu autostrada. Intenţia noastră este ca, astfel, să dezvoltăm poli judeţeni de creştere, prin realizarea legăturilor rutiere facile şi de bună calitate, necesare inclusiv atragerii de forţă de muncă din Ungaria în zonele industriale ale Aradului. Astăzi, şomajul în municipiul Arad este subunitar, iar la nivelul judeţului este de aproximativ 2,5%, Ne confruntăm cu o criză de forţă de muncă bine calificată. De aceea, la solicitarea investitorilor, facem aceste investiţii, pentru a facilita infuzia de personal.

    Reporter: Ce lucrări de investiţii urmează să lansaţi la licitaţie?

    Andrei Ando: Lucrările de investiţii care vor fi scoase la licitaţie până la finalul anului depind de obţinerea finanţărilor. În prezent, toate obiectivele de investiţie se află în diferite stadii de pregătire achiziţii servicii de proiectare şi alte servicii necesare. Am elaborat studiile DALI, sau, după caz, studiile de fezabilitate la investiţiile preconizate. Intenţia noastră este ca, până la finalul anului, cât mai multe, dacă nu chiar toate proiectele noastre să ajungă în stadiul de licitaţie.

    Reporter: Care sunt obiectivele prioritare ale Consiliului Judeţean şi ce investiţii veţi începe în acest an?

    Andrei Ando: Consiliul Judeţean a preluat, de la Guvern, în anul 2010, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. De atunci, am investit 16,5 milioane de euro în modernizarea sa. Suntem singurul Consiliu Judeţean din România care a construit un spital nou. Spitalul TBC functionează deja în noua locaţie şi este un spital modern, la ultimele standarde în domeniu. Obiectivul prioritar al Consiliului Judeţean îl reprezintă investiţiile în infrastructura medicală. Demarăm realizarea Complexului spitalicesc modular - Secţiile Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Secţia Pediatrie, Secţia Chirurgie Pediatrică, Secţia Neuropsihiatrie Infantilă, Secţia Boli Infectioase şi Secţia Dermatovenerologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Pentru acest obiectiv am solicitat sprijinul parlamentarilor noştri, astfel încât să obţinem de la Guvern 35 de milioane de euro. Din păcate, parlamentarii PSD, reprezentanţi ai majorităţii, nu au susţinut proiectul la stabilirea bugetului naţional. Căutăm, însă, resurse pentru finanţarea acestui obiectiv strategic al Aradului. Până atunci, investim în renovarea şi reabilitarea unor obiective specifice din spital.

    Referitor la ce urmează să demarăm, Consiliul Judeţean Arad va începe o serie de obiective de investiţii incluse în buget, printre care evidenţiem:

    - Restaurarea Cetăţii Şiria şi a Cetăţii Şoimoş;

    - Reparaţii capitale la Palatul Cultural, situat în Municipiul Arad;

    - Modernizarea DJ 709G, inclusiv Pod Mureş, pentru funcţiunea de Centură Est Arad;

    - Lucrări de reabilitare/modernizare a imobilului situat în Arad, Calea Aurel Vlaicu;

    - Reparaţii capitale acoperiş, consolidări structurale şi amenajări interioare ale unei părţi de clădire situate în Arad;

    - Reparaţii capitale la reţeaua de alimentare şi instalaţii de apă şi hidranti Serviciul de Ambulanţă Judeţean Arad;

    - Reparaţii capitale la acoperişul de la garajul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Arad;

    - Reparaţii capitale la imobilul înscris în CF 300423 Moneasa;

    - Termoizolarea a trei clădiri de la RCE "Speranţa Copiilor", Arad;

    - Eficientizarea energetică a corpului de clădire F din cadrul Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad;

    - Eficientizarea energetică a corpului de clădire Centru de Primire Copii, din cadrul DGASPC, situat în municipiul Arad.

    Reporter: Care este strategia autorităţii pentru atragerea fondurilor europene până in 2020?

    Andrei Ando: Consiliul Judeţean Arad monitorizează în permanenţă sursele financiare disponibile. Avem o Directie de specialitate la nivelul Consiliului Judeţean şi, în funcţie de liniile de finanţare care se deschid, începem procedurile de accesare a fondurilor în funcţie şi de obiectivele urmărite pe plan local.

    Reporter: Care sunt domeniile prioritare?

    Andrei Ando: Domeniile prioritate pentru anul 2017 sunt reprezentate, în cea mai mare parte, de investiţii în infrastructura Judeţului Arad, dar şi în unităţile sanitare subordonate. 52% din buget este alocat serviciilor sociale.

    Consiliul Judeţean Arad, prin Serviciul Managementul Spitalelor, a asigurat coordonarea funcţională a tuturor activităţilor de asistenţă medicală desfăşurate în unităţile sanitare subordonate şi a propus soluţii pentru dezvoltarea furnizării unor servicii medicale necesare rezolvării problemelor de sănătate ale populaţiei din zona administrativ-teritorială de care răspunde.

    Scopul Strategiei de dezvoltare a Judeţului Arad este de a determina direcţiile de dezvoltare, ritmul şi nivelul acestei dezvoltări, de a eficientiza activitatea autorităţilor publice locale în gestionarea problemelor la nivel judeţean, în utilizarea resurselor financiare, de a promova judeţul Arad, de a atrage fonduri externe pentru implementarea proiectelor investiţionale planificate.

    Strategia de Dezvoltare a Judeţului Arad, prin obiectivele şi măsurile propuse, se încadrează în liniile directoare trasate de documentele strategice existente la nivel naţional, contribuind astfel, în mod proactiv, la atingerea ţintelor asumate de către România prin identificarea, prioritizarea şi realizarea acelor iniţiative care pot genera cea mai mare valoare adăugată la nivelul judeţului, fără a neglija efectele amplificatoare la nivel regional, naţional şi european.

    De asemenea, planificarea spaţială a Judeţului Arad, pe sectoare de activităţi, este aprobată prin Actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţului Arad. Astfel, direcţiile de dezvoltare ale judeţului nostru preiau organic tendinţele sectoriale.

    Reporter: Care este strategia prin care intenţionaţi să atrageţi investitori în judeţ?

    Andrei Ando: Relaţiile internaţionale ale Aradului sunt foarte importante. Ele contribuie la dezvoltarea raporturilor cu mediul de afaceri, companiile multinaţionale şi la vizibilitatea internaţională a judeţului. Căutăm realizarea unor obiective concrete prin fiecare parteneriat extern pe care îl avem. De asemenea, acordăm o importanţă deosebită atragerii fondurilor europene, care pot asigura dezvoltarea judeţului Arad. Pentru judeţul nostru, investiţiile sunt necesare şi benefice, ca să rămână competitiv la nivel regional.

    Reabilitarea şi modernizarea clădirilor reprezintă o strategie pe termen scurt şi mediu prin care ne propunem să contribuim la creşterea gradului de confort al locuirii atât pentru populaţia din mediul urban, cât şi pentru locuitorii mediului rural al judeţului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport existente, reabilitarea şi modernizarea bazei materiale degradate sau învechite, prin construirea unui climat atractiv din punct de vedere al condiţiilor de trai, astfel încât să determine îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor, în final urmărindu-se atingerea standardelor europene existente în domeniu.

    Pentru menţinerea şi atragerea populaţiei active în judeţ şi pentru a crea un mediu de afaceri prietenos investitorilor este esenţială dezvoltarea infrastructurii de transport. Aceasta presupune existenţa unor căi rutiere care să faciliteze legăturile între localităţile judeţului şi să asigure tranzitarea judeţului în condiţii europene, cu un înalt grad de siguranţă, către destinaţiile naţionale şi europene. În acest sens, ne-am propus ca, pe termen mediu, să adoptăm o măsură prioritară pentru Judeţul Arad, de reabilitare şi/sau modernizare a drumurilor judeţene, dar şi de extindere a sistemului integrat de apă şi canalizare.

    Pe termen lung, o atenţie specială va fi acordată clădirilor administrative care trebuie modernizate şi eficientizate energetic în vederea integrării în prevederile CE. Primele clădiri care vor beneficia de eficientizare energetică vor fi corpul de clădire aferentă Centrului de Primire Copii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad şi corpul de clădire F din cadrul Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad. Proiectul de investiţii va continua la toate construcţiile.

    Reporter: Ce probleme şi ce obstacole legislative întâmpinaţi în activitatea dumneavoastră?

    Andrei Ando: Ca obstacol legislativ, identificăm legea achiziţiilor publice, care, deşi încurajează calitatea, prezintă proceduri anevoioase, dar şi Ghidurile specifice ale Programului Operaţional Regional, ce depăşesc competenţele legale pe faze de proiectare.

    De asemenea, menţionăm şi probleme actuale, precum infrastructura de sănătate insuficient modernizată, tendinţa crescătoare a numărului pacienţilor bolnavi de cancer, degradarea monumentelor istorice şi de arhitectură şi a clădirilor de utilitate publică - proprietate a Judeţului Arad.

    Nu în ultimul rând, faptul că Guvernul a dispus majorările salariale, dar nu a indicat şi sursa de finanţare a acestor creşteri, obligând autorităţile locale să diminueze fondurile pentru investiţii, este o altă mare problemă, nu numai pentru Arad, care se va repercuta în lucrările aşteptate de toată lumea, necesare pentru reducerea decalajului dintre România şi statele occidentale, pe de o parte, dar şi dintre diferitele regiuni ale ţării noastre, pe de altă parte.

    Reporter: Care consideraţi că ar fi alternativele pentru soluţionarea acestora?

    Andrei Ando: Unele alternative necesare pentru soluţionarea problemelor şi ale obstacolelor legislative menţionate mai sus ar fi:

    - oportunităţi flexibile de finanţare în domeniul social şi de sănătate, dar şi dotarea acestuia cu echipamente performante, ceea ce va conduce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale;

    - disponibilitatea fondurilor europene prin oportunităţi de finanţare şi finanţări nerambursabile pentru valorificarea resurselor de patrimoniu;

    - simplificarea procedurilor juridice şi administrative;

    - coerenţa legislativă la nivel naţional şi respectarea principiului subsidiarităţii, cu care astăzi, din păcate, Guvernul practică un joc periculos!

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional