Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Primăria Soveja construieşte cel mai mare hub turistic din zona Moldovei

Investiţii /

Primăria Soveja construieşte cel mai mare hub turistic din zona Moldovei

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cel mai mare hub turistic din zona Moldovei urmează să se construiască în comuna Soveja, staţiunea cu cel mai ozonat aer din România. Anunţul a fost făcut de primarul Ionuţ Filimon, care în luna septembrie a lansat proiectul alături de o prezentare grafică a celor mai noi zone, intitulate "Soveja are viitor". Practic, este vorba despre o zonă turistică ce va cuprinde 80 de hectare şi pe care se vor construi case de vacanţă, pensiuni, zonă hotelieră şi zonă dedicată pentru activităţi conexe turismului.

    "Proiectele noastre încep să prindă contur. După o muncă de aproape trei ani, cu multe oprelişti birocratice, cu multe sincope de mentalitalităţi, iată că astăzi lansăm unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte de dezvoltare turistică din regiunea de S-E. Orice piedică a fost un motiv să muncim şi mai mult şi să fim mult mai perseverenţi. Este unul dintre cele mai îndrăzneţe şi exclusiviste puncte de investiţii în turism din judeţul Vrancea, şi nu numai, care se întinde pe o suprafaţă de peste 80 ha", a anunţat primarul Ionuţ Filimon.

    Proiectul va debuta prin scoaterea la concesiune a peste 400 de loturi pentru diferite investiţii, trecute deja în Planul Urbanistic General.

    "Luna septembrie va debuta cu scoaterea la concesiune a peste 400 de loturi pentru diferite investiţii, începând de la case de vacanţă, pensiuni, zonă hotelieră şi zonă dedicată pentru activităţi conexe turismului. Totul a fost conceput în aşa manieră încât să se ambienteze cu locul şi fiecare construcţie va fi specifică zonei montane. Respectăm un paletar de culori care să se armonizeze cu mediul înconjurător şi o arhitectură urbanistică specifică", a mai anunţat primarul din Soveja.

    Proiectul a fost iniţiat în urmă cu trei ani, iar partea cea mai grea a fost până la aprobarea Planului Urbanistic Zonal.

    "Prin PUZ s-a reglementat tipul de construcţie cu arhitectură unitară montană specifică zonei, inclusiv paletar de culori. Este o premieră pentru regiunea de S-E, practic vom dezvolta o nouă localitate unde vom da startul pentru investiţii private şi publice. Vor fi zone destinate locuinţelor individuale de tip turistic (case de vacanţă) cu regim redus de înălţime, zone de agrement, pensiuni şi construcţii de tip hotelier, cuprinzând servicii de interes public", a mai spus edilul din Soveja.

    Potrivit proiectului, administraţia din Soveja doreşte realizarea unei zone de atracţie turistică şi servicii complementare pentru dezvoltarea din punct de vedere economic a acesteia. În acest sens, Primăria Comunei Soveja va asigura şi construirea etapizată a infrastructurii şi a dotărilor publice - infrastructură de utilităţi, apă, canal, electricitate şi infrastructură rutieră.

    De asemenea, potrivit primarului Ionuţ Filimon, tot pe această zonă, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, în parteneriat cu Primăria Soveja va dezvolta un centru de cercetare ştiinţifică, transfer tehnologic, recuperare medicală şi zonă de cazare.

    "Aceasta este una dintre cele mai importante investiţii din judeţul Vrancea, investiţii care vor deschide noi oportunităţi, începând de la locuri de muncă şi activităţi conexe, iar Primăria Soveja va acorda facilităţi agenţilor economici dornici să investească în localitatea noastră. Practic, după reţeta comunei Ciugud din Alba, care din 2005 a dat drumul la investiţii pe o suprafaţă de 60 de ha, realizând o zonă industrială, iată că astăzi este rândul Sovejei să repornească. Nu a fost deloc uşor, dar orice piedică ne-a făcut şi mai încrezători în propriile forţe şi mult mai ambiţioşi pentru a demonstra că se poate şi la noi !", a punctat Ionuţ Filimon.

    Un alt aspect de noutate adus de acest proiect este, potrivit primarului Ionuţ Filimon, colaborarea dintre o primărie şi o bancă cu capital românesc.

    "Astăzi este o zi memorabilă, atât pentru noi, Primăria Soveja, cât şi pentru Banca cu capital românesc 100%, Exim Banca Românească. Astăzi am semnat protocolul de colaborare prin care cele două entităţi devin partenere. Ce înseamnă acest lucru? Un parteneriat între o primărie şi o bancă, un parteneriat prin care toţi cei care vor să dezvolte în localitatea noastră o afacere sau o investiţie pot solicita o finanţare, beneficiind de consiliere dedicată. Dezvoltarea noului hub-turistic vine la pachet cu o multitudine de oportunităţi pentru toţi cei care vor investi la noi. Este o premieră un astfel de parteneriat, unul care doreşte să încurajeze investiţiile în noua zonă din localitatea noastră. Aşadar, venim cu soluţii, gândim unitar şi cu siguranţă viitorul va suna mult mai bine atunci când putem oferi şi alte posibilităţi de dezvoltare!", scria pe Facebook primarul Ionuţ Filomon, anul trecut, la încheierea parteneritului.

    Comuna Soveja este considerată zona cu cel mai ozonat aer din România, fiind situată într-un cadru natural pitoresc, la contactul dintre Munţii Vrancei şi Subcarpaţi, pe valea râului Şuşiţa. Aflată la 82 de km de Focşani, Soveja a devenit staţiune turistică de interes local, fiind o oază de linişte ce oferă vizitatorilor peisaje de vis, dar mai ales un loc în care tradiţia şi obiceiurile vrâncene stau la loc de cinste.

    Bază de tratament, construită la Vizantea - Livezi

    O altă comoară tutistică a judeţului Vrancea este localitatea Vizantea-Livezi, zona recunoscută pentru izvoarele tămăduitoare cu apa sulfuroasă, benefică pentru afecţiuni reumatice şi ginecologice, şi cele la nivelul ochilor. Zona care odinioară atrăgea sute de turişti este readusă în atenţia vizitatorilor prin construirea unei baze de tratament moderne.

    "Vizantea-Livezi va deveni staţiune balneoclimaterică! Un proiect extrem de important nu doar pentru comuna noastră, ci pentru toată zona Moldovei şi sud-estul României va deveni realitate. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni, ne dorim aşadar ca în 2024 să finalizăm cea mai mare investiţie de la zero în turismul balnear din România", anunţa la demararea proiectului primarul comunei Dragos Ciubotaru.

    Baza de tratament balnear, a cărei construcţie se apropie de final, include băi la cadă cu apă minerală sulfuroasă, 3 piscine interioare, un bazin cu apa sărată, 3 tipuri de saune, numeroase cabinete cu aparatură de ultimă generaţie, respectiv băi galvanice, kinetoterapie, reflexoterapie, exfolieri, masaj, sudaţie, beauty, sala fitness etc., dar şi un hotel cu două etaje, cu restaurant la parter de 200 de locuri, precum şi o piscină exterioară încălzită. Cu alte cuvinte, un proiect extrem de ambiţios, sus­ţinut şi de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma.

    "Avem în vedere construirea unui roaler coaster, al unui parc de aventură, tiroliene, locuri de joacă pentru copii şi multe alte atracţii pentru ca oamenii să aibă ce face la noi minim 10 zile. Proprietăţile curative ale izvoarelor de la Vizantea-Mănăstirească sunt cunoscute şi dovedite de peste 130 de ani, dar avem şi buletine de analiză efectuate de Ministerul Sănătăţii, anual, în ultimii 15 ani, atât microbiologice, cât şi din punct de vedere al proprietăţilor curative. Nu avem nicio emoţie în ceea ce priveşte succesul acestui proiect, având în vedere că nu există o asemenea locaţie în tot sud-estul Româ­niei. Sperăm să îmbinăm tratamentul cu turismul, astfel încât oamenii să vină atât la relaxare, cât şi la tratament, dar şi la distracţie. Avem exact lângă amplasamentul investiţiei un număr de nouă loturi de teren, cu suprafeţe între 900 şi 1100 mp, care vor fi date în concesiune prin licitaţie persoanelor private pentru realizarea de investiţii în pensiuni, restaurante, pizzerii, baruri şi alte unităţi de agrement, aceste investiţii venind în completarea proiectelor noastre", a mai spus primarul comunei.

    Proiectul are o valoare de 8 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării prin CNI şi 10% fiind cofinanţarea primăriei comunei.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional