Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Inainte de cumpararea unei locuinte noi, atentie la detalii!

F.A. Investiţii /

Piata imobiliara din tara noastra se afla intr-o crestere continua, la baza acestei evolutii aflandu-se segmentul constructiilor, care a cunoscut o dezvoltare impresionanta in ultimul timp. Astfel, o serie de cartiere rezidentiale au fost livrate pe piata autohtona, o multime de alte asemenea ansambluri urmand sa fie construite in toata tara. Cele mai multe dintre acestea sunt vandute inca din faza de proiect, beneficiarii bazandu-se, in general, pe informatiile primite de la promotori.

De aceea, toti cei care ajung in etapa in care s-au hotarat sa-si cumpere o locuinta noua ar trebui sa aiba in vedere o serie de criterii pe care imobilele res-pective sa le indeplineasca. Potrivit jucatorilor din piata, exista multe proiecte de complexuri rezidentiale care nu indeplinesc toate criteriile solicitate de beneficiari. De aceea, avand in vedere multitudinea de apartamente noi, finalizate sau nu, alegerea unei locuinte este o decizie extrem de dificila.

Avand in vedere ca preferintele celor interesati sunt foarte variate, nu exista o ierarhie clara a acestor criterii. Astfel, pentru unele persoane conteaza mai mult locatia, altii pun un accent mai mare pe valoarea unitatii locative, in timp ce, pentru alte persoane conteaza mai mult costurile cu transportul. De aceea, o locuinta noua trebuie sa aiba cate un pic din fiecare.

Locatia apartamentului nu trebuie neglijata

Oprindu-ne asupra fiecarui criteriu in parte, locatia este foarte importanta in alegerea unui apartament. Astfel, potrivit reprezentantilor companiei imobiliare "Colliers", cei interesati de cumpararea unei case tin cont de mai multi factori, printre care se numara locul de munca, scoala copiilor, locuinta parintilor etc: "In general, familiaritatea induce favorabilitate, deci cei interesati de achizitionarea unei locuinte vor prefera o zona pe care o cunosc".

Ceea ce ar fi de mentionat este ca localizarea unui cartier rezidential in zonele centrale ale oraselor nu reprezinta intotdeauna un avantaj, chiar daca o locuinta situata in centru sau in apropierea lui inseamna acces facil si rapid la institutiile de stat, banci, magazine etc. La baza afirmatiei sta faptul ca aglomeratia, poluarea si transportul (daca intreprinderea unde lucrati este situata in alt cartier) reprezinta factori de stres, in primul rand pentru persoanele de varsta a treia, cat si pentru cei care prefera zonele verzi si aerisite. De asemenea, si preturile sunt mai mari in perimetrele centrale ale oraselor. In acelasi timp, locatiile non-centrale ofera avantajul unor suprafete de teren mai mari, pe care pot fi construite proiecte de dimensiuni ample si cu o densitate scazuta. Locatiile centrale, din ce in ce mai scumpe si mai greu de gasit, se adreseaza persoanelor cu venituri peste medie.

Investitorul, promotorul, constructorul, proiectantul - patru factori esentiali in realizarea unei locuinte placute si trainice

Firma care dezvolta proiectul este, de asemenea, extrem de importanta pentru cumparator. Aceasta trebuie sa aiba experienta in domeniu, fie in Romania, fie pe pietele externe. La fel, compania care promoveaza cartierul si ofera beneficiarului toate datele de care are nevoie trebuie sa fie o firma serioasa, cu experienta in activitatea pe care o deruleaza.

Nu in ultimul rand, cumparatorii vor trebui sa cunoasca societatea care executa lucrarile, cartea sa de vizita fiind foarte importanta pentru beneficiar. Astfel, este necesar ca antreprenorul sa respecte intocmai proiectul, sa utilizeze materialele prevazute de proiectant, sa realizeze arhitectura stabilita si sa se incadreze in graficele de executie prevazute initial. Totodata, proiectul trebuie sa fie bine intocmit si sa aiba in vedere toate riscurile ce ar putea aparea pe parcurs din punctul de vedere al proiectarii si arhitecturii. In acest sens, beneficiarii se vor asigura ca imobilul vizat va rezista in timp si se va incadra perfect in spatiu.

Veniturile beneficiarilor sunt decisive in alegerea apartamentului

Referitor la modul in care sunt distribuite apartamentele intr-un imobil, reprezentantii companiei imobiliare "Colliers" ne-au precizat ca nu este indicat sa fie amenajate mai mult de opt unitati pe etaj. Sursele citate apreciaza, de asemenea, ca suprafata depinde de tipul apartamentului (numarul de camere) si de proiect, precum si de profilul celor carora li se adreseaza si, in special, de veniturile acestora.

Spre exemplu, un apartament cu trei camere destinat clasei medii poate avea pana la 120 de mp construiti, in timp ce o locuinta similara ca numar de camere poate avea pana la 150 mp construiti, in cazul in care se adreseaza persoanelor cu venituri peste medie, ne-au mentionat membrii "Colliers".

Totodata, o unitate locativa trebuie sa beneficieze de minim un loc de parcare, pe langa parcarile destinate vizitatorilor, de spatii comune generoase, pre-cum si de cate o boxa.

Specialistii din piata apreciaza ca cea mai indicata structura de rezistenta pentru blocuri este cea pe cadre. Structura imobilului trebuie sa fie garantata pe toata durata existentei cladirii, garantia pentru viciile ascunse fiind de un an.

Modul de plata si pretul locuintei - factori importanti in alegerea acesteia

In momentul in care ne cautam o locuinta, ne indreptam atentia asupra pretului acesteia. Ideal ar fi ca valoarea apartamentului sa fie proportionala cu calitatea acestuia si sa nu fie cu mult mai mare decat costurile de constructie (adaosul investitorului sa fie decent).

Referitor la modalitatea de plata, cei mai multi dintre beneficiari doresc sa-si poata acoperi investitia in cat mai multe transe, iar la final sa plateasca cea mai mare parte din suma totala. In prezent, majoritatea investitorilor solicita un procent mai mare din valoarea imobilului in momentul contractarii acestuia. In principiu, ar trebui ca cele doua parti sa poata ajunge usor la o intelegere. Intreaga tranzactie este alcatuita, in general, din trei etape - rezervarea imobilului, intocmirea unui antecontract si semnarea contractului propriu-zis de vanzare-cumparare.

Specialistii recomanda celor interesati sa nu incheie contractul la prima intalnire cu promotorul, fiind nevoie de un proces mai indelungat de analiza a tuturor criteriilor amintite mai sus.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional