Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

INDEPENDENŢA CASEICasa Verde

F.A. Investiţii /

Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului

Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului

Programul "Casa Verde" are, în acest an, fonduri de circa 73 de milioane de euro

Noua conducere a Ministerului Mediului s-a hotărât să reia programul "Casa Verde" promovat de vechea conducere în toamna anului trecut. Reprezentanţii Ministerului ne-au declarat că bugetul alocat pentru derularea programului în acest an este în valoare de 310 milioane de lei (circa 73 de milioane de euro). "Casa Verde" vizează înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului.

Numai că programul a fost gândit, iniţial, pentru persoane fizice. Ministerul Mediului a schimbat acum adresabilitatea şi a anunţat că beneficiarii programului sunt, în principal, unităţile administrativ - teritoriale şi autorităţile centrale, care pot depune proiecte de finanţare a sistemelor de încălzire destinate imobilelor din patrimoniu sau aflate în administrarea acestora. Programul se adresează inclusiv unităţilor sanitare, instituţiilor de învăţământ, aşezămintelor sociale, culturale, dar include şi asociaţiile de proprietari cu personalitate juridică. Deci, proprietarii de apartamente în bloc se pot uni pentru a beneficia de fondurile alocate programului.

Potrivit datelor furnizate de oficialii Ministerului Mediului, la finele lunii mai, furnizorii de echipamente nu se puteau înscrie în program, întrucât legis-laţia aferentă se afla în procedură de publicare în Monitorul Oficial. Noile condiţii de eligibilitate adresate atât beneficiarilor, cât şi furnizorilor de echipamente urmau, la finele lunii mai, să fie stabilite în Ordinul emis de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. Ordinul specifică toate procedurile cu privire la accesarea fondurilor de către beneficiari, precum şi procedura prin care aceştia îşi vor primi banii.

Subvenţia acordată fiecărui proiect înscris şi acceptat în "Casa Verde" se va face de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), din sumele colectate din taxa auto şi este de maxim 70% din suma totală cheltuită de beneficiar. Finanţarea nu trebuie să depăşească, însă, anumite limite şi porneşte de la mimim 500.000 de lei (pentru administratiile locale care deservesc localităţi cu mai puţin de 3.000 de locuitori), ajungând până la patru milioane de lei pentru cele care deservesc oraşe şi municipii cu peste 100.000 de locuitori. În procentul subvenţionat sunt incluse atât cheltuielile cu racordarea la sistemul termic, cât şi TVA-ul.

În forma veche a programului, circa 80% din fonduri erau direcţionate către persoanele fizice, asociaţiile de proprietari şi ONG-urile care doreau să-şi monteze sisteme de producere a energiei regenerabile. Aceştia ar fi beneficiat de finanţare în proporţie de 90% de la Fondul de mediu, dar nu mai mult de 25.000 de lei.

Actualul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat că forma veche a programului avea nenumărate deficienţe de aplicare şi permitea montarea de sisteme pe casele de vacanţă ale româ-nilor cu bani. Acum programul este orientat cu predilecţie către instituţiile publice.

Honoriu Pitaru, director executiv al Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC), ne-a declarat: "Privită per ansamblu, iniţiativa ministerului este una foarte bună. În urma consultării publice, am constatat că s-au remediat deficienţele vechiului ghid, dar mai este loc de îmbunătăţiri. Din ghid nu reiese cum se vor monitoriza proiectele finanţate în cadrul programului. Ghidul nu specifică nici cum vor fi tratate proiectele municipale la scară mare, care au beneficiat de fonduri naţionale şi europene pentru studiile de fezabilitate".

Domnia sa este de părere că ministerul trebuie să permită asociaţiilor de proprietari să participe la programul "Casa Verde" prin înscriere directă. Contractul de finanţare trebuie să includă şi rambursarea către beneficiari a contravalorii reducerii de emisii rezultate din proiect, suma rambursată fiind proporţională cu contribuţia lor.

Directorul executiv al AAEC ne-a spus că programul trebuie să includă şi operatorii municipali de termoficare. Pentru o implementare eficientă, programul are nevoie de un ghid eligibil pentru echipamentele agreate de instituţiile europene abilitate.

Programul "Casa Verde" trebuie corelat cu alte programe de eficienţă. AAEC propune corelarea cu programul Termoficarea, dar şi cu programul de reabilitare termică a blocurilor. Nu se poate vorbi de o utilizare eficientă a unor surse de energie regenerabile fără o bună izolare a clădirilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional