Parlamentul European a aprobat miercuri rezultatul negocierilor cu Consiliul European privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.
Dupa ce negocierile pe tema noului buget ajunsesera la un impas, ele au fost reluate saptamana trecuta, aducandu-se o serie de modificari.
In primul rand, Parlamentul a obtinut o flexibilitate aproape totala de mutare a fondurilor neachitate de la un an la altul si o larga flexibilitate de mutare a angajamentelor de la un an la altul si dintr-o categorie de cheltuieli in alta.
Paralementul a mai introdus si o clauza care va da posibilitatea viitorului Parlament si viitoarei Comisii Europene sa revizuiasca bugetului incepand cu anul 2016, in functie de situatia economica de la momentul respectiv.
De asemenea, Parlamentul a intarit promisiunea Consiliului European vizand achitarea platilor ramase pentru 2013, estimate la 11,2 miliarde de euro, pentru ca 2014, primul an din urmatoarea etapa de programare, sa nu inceapa cu facturi neplatite. Parlamentul a afirmat ca nu isi va da acordul pentru regulamentul urmatorului cadru financiar multianual si nici nu va adopta bugetul pe 2014 pana cand Consiliul nu va adopta modificarile bugetare care sa acopere deficitul ramas.
Rezultatul negocierilor va fi cuprins intr-un regulament si intr-un acord interinstitutional, pe care Parlamentul va trebui sa il aprobe cel mai probabil in toamna.