Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

INVESTIŢII AEROPORTURIAeroportul Oradea: Investiţii de 130 milioane lei pentru extindere şi modernizare

F.A. Investiţii /

Consiliul Judeţean Bihor are în vedere un amplu proiect pentru "Extindere şi modernizare suprafeţe aeroportuare la Aeroportul Oradea", cu o valoare totală estimată la aproape 130 milioane lei.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Bihor, studiul de fezabilitate cuprinde următoarele obiective:

- demolarea şi refacerea pistei existente prin realizarea unei structuri rigide.

- extinderea pistei de decolare - aterizare cu 300 m (150 m pe direcţia Nord şi 150 m pe direcţia Sud).

- realizarea a două căi de rulare: Alfa şi Bravo (Calea de rulare Bravo este prevăzută a se realiza într-o fază ulterioară).

- realizarea unei platforme de îmbarcare - debarcare.

- realizarea unor sisteme de balizaj luminos pentru categoria II de operare pentru pista de decolare-aterizare, pentru căile de rulare şi pentru platforma de îmbarcare-debarcare.

- realizarea sistemului de alimentare cu energie electrică de bază şi de rezervă pentru sistemele de balizaj luminos.

- realizarea sistemului de telecomandă pentru sistemele de balizaj luminos.

- realizarea unui sistem de iluminat pentru platforma de îmbarcare debarcare, cu piloni de iluminat echipaţi cu proiectoare.

- realizarea uzinei electrice care va cuprinde echipamentele pentru asigurarea alimentării cu energie electrică de bază şi de rezervă pentru sistemele de balizaj luminos, precum şi echipamentele pentru telecomanda sistemelor de balizaj luminos.

Investiţiile se vor face în două etape. În prima etapă va fi realizată extinderea şi modernizarea suprafeţei aeroportuare, respectiv realizarea pistei de decolare - aterizare, cale de rulare Alfa, platforma de debarcare - îmbarcare şi a drumului de legătură între platforme şi uzina electrică (inclusiv toate lucrările de instalaţii electrice şi balizaj şi reţele de canalizare). Valoarea investiţiei este estimată la aproape 117 milioane lei, inclusiv TVA, din care lucrările de construcţii - montaj reprezintă aproximativ 99,23 milioane lei, inclusiv TVA.

Etapa a II-a are o valoare de aproape 13 milioane lei

A doua etapă prevede realizarea căii de rulare Bravo (inclusiv toate lucrările adiacente acesteia). Valoarea investiţiei este de aproximativ 12,82 milioane lei, inclusuv TVA, din care lucrările de construcţii - montaj sunt de aproape 11,2 milioane lei, inclusiv TVA.

În urma efectuării acestor investiţii, pista de decolare - aterizare va fi prevăzută cu două buzunare de întoarcere pe fiecare direcţie de operare, va avea o lungime de 2.100 m şi o lăţime portantă de 45 m (fără acostamente). Calea de rulare Alfa va avea o lungime de 144,5 m, o lăţime portantă de 18 m şi acostamente 2 m x 3,5 m. Calea de rulare Bravo va avea o lungime de 750 m, o lăţime portabilă de 18 m şi acostamente 2 m x 3,5 m. Platforma de debarcare - îmbarcare va avea 266 m lungime şi 118,5 m lăţime. Uzina electrică va avea un regim de înălţime pe parter şi o suprafaţă construită desfăşurată de 156,55 mp, mai spun reprezentanţii CJ Bihor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional