Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

INVESTIŢIE DE 1 MILION DE EUROO porţiune de teren din Buzău, atestată în urmă cu 500 de ani - amenajată asemenea unei faleze

Ana Felea Investiţii /

O porţiune de teren din Buzău, atestată în urmă cu 500 de ani - amenajată asemenea unei faleze
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    O zonă din partea de nord a municipiului Buzău, lăsată de izbelişte ani la rând, prinde viaţă în această perioadă. Este vorba despre o porţiune de câteva sute de metri cuprinsă între cele două centre comerciale şi Biserica Sfântul Ştefan, pe care municipalitatea intenţionează să o amenajeze asemenea unei faleze, cu terase, multă verdeaţă şi mori de apă. Autorităţile promit un adevărat paradis urban, iar pentru asta vor investi acolo un milion de euro.

    "Va fi o zonă de promenada cu lac, gen parc. O zonă frumoasă. Vom avea chiar şi o moară de apă montată acolo", a spus primarul municipiului Buzău Constantin Toma.

    Proiectul prevede reamenajarea unei porţiuni de 250 de metri, între cele două centre comerciale şi Biserica Sfântul Ştefan. Întreaga zonă va fi complet schimbată. Vor fi amenajate spaţii verzi, un canal de apă, locuri de joacă pentru copii, zonă de promenadă, cafenele, un muzeu, dar şi mai multe locuri de parcare moderne.

    Unicitatea zonei va fi dată de iazul despre care primarul Constantin Toma spune că va reînvia tradiţia a ceea ce a reprezentat sute de ani la rând Iazul Morilor.

    Iazul ce urmează a fi amenajat va avea o adâncime de 1,50 de metri şi va fi conectat la canalul de irigaţii Iazul Morilor, prin­tr-un sistem hidrotehnic ce îi va asigura admisia, respectiv evacuarea apei. Peste tot va fi plantată vegetaţie specifică Buzăului, potrivită solului umed care va da o frumuseţe aparte.

    Unicitatea locului va fi dată de morile în miniatură ce urmează să fie amplasate tocmai pentru a reaminti de zecile de mori şi de tradiţiile vechi ale Buzăului, care au reprezentat un vector pentru economia judeţului sute de ani la rând.

    Primarul Constantin Toma povesteşte că, aici, în trecut, au existat zeci de mori, pive de postav, darace de lână şi tăbăcării.

    "Dacă privim în istorie, Buzăul s-a dezvoltat în jurul acestui curs de apă. A fost şi motivul pentru care, în secolul al XVII-lea, la Buzău s-au oprit sârbii şi bulgarii, fiindcă era apă din plin pentru grădinile lor. Din el se alimentează heleşteul din Crâng, cel din Parcul Tineretului şi lacul din Parcul Marghiloman. Vrem să creăm un microclimat pornind tocmai de la această resursă naturală fantastică pe care suntem norocoşi să o avem. Vizavi de Iazul Morii, se va contura un proiect frumos, astfel încât să încercăm să regenerăm Buzăul prin redescoperirea acestei ramificaţii naturale din râul Buzău, care avea la 1525 un număr de 12 mori, în 1856, vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână, tăbăcării, mai târziu, după 1900, topitorii de cânepă. În perspectivă, am discutat cu arhitecţi cunoscuţi ai ţării pentru a regândi Buzăul punând în valoare acest canal natural, această ramificaţie naturală a râului Buzău, pe lângă care s-a dezvoltat oraşul nostru din timpuri străvechi", a explicat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

    Iazul Morilor este atestat documentar din septembrie 1525 şi pleacă din râul Buzău, de la stăvilarul de la Verneşti, curge între Drumul Naţional 10 şi apa Buzăului, traversează tot cartierul Simileasca, apoi intră în subteran, în dreptul Galleria Mall. Apa curge prin tuburi pe sub strada Frăsinet, continuă pe sub blocurile din cartierele Broşteni şi Dorobanţi şi iese din nou la suprafaţă spre balta de pescuit a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor.

    Lucrările ar trebui să fie finalizate în cursul acestui an. Investiţia totală se ridică la circa un million de euro. Banii au fost obţinuţi de Primărie printr-un credit bancar contractat pe zece ani.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional