INVESTIŢIE DE 7,7 MILIOANE LEIBuzăul va avea cel mai modern stadion de atletism din ţară
Ana Felea Investiţii / 12 octombrie 2020
Stadionul de atletism de la marginea Buzăului va deveni cea mai modernă bază sportivă de acest fel din România. Încă din luna martie, obiectivul a intrat într-un amplu proces de modernizare, astfel că în maximum o lună stadionul va putea găzdui chiar competiţii de profil de talie internaţională. Arena reabilitată va avea pistă nouă de alergare, sintetică, de cea mai bună calitate, unică în România, o tribună cu 1.500 de locuri, vestiare moderne şi tabelă de marcaj electronică.
"La Buzău ia naştere în acest moment o bază sportivă dedicată exclusiv atletismului. Este o premieră pentru realizările în domeniul construcţiilor de structuri dedicate sportului, din ultimii ani. La Buzău nu numai că vom avea o nouă pistă cu 8 culoare, realizată după standardele World Athletics şi certificată IAAF, ci ne vom bucura şi de o linie dreaptă cu 9 culoare, unică în România", anunţau, în iunie, în urma vizitei la Buzău, reprezentanţii Federaţiei Române de Atletism.
Lucrarea este realizată de Ischia Galaţi, o firmă specializată în realizarea de obiective sportive. Potrivit proiectului, în primă fază a fost reabilitată pista de alergare. A urmat modernizarea vestiarelor din incinta complexului, care se aflau într-o stare avansată de degradare, fiind aproape impracticabile. De asemenea, în cadrul aceleaşi investiţii, s-a avut în vedere şi montarea unei tribune metalice acoperite, cu aproximativ 1.500 de scaune, amenajarea de spaţii speciale pentru presă, dar şi o tabelă electronică de marcaj.
La momentul redactării articolului, respectiv jumătatea lunii septembrie, lucrările la stadionul de atletism intrau în linie dreaptă, aşa că iubitorii de atletism, amatori sau profesionişti, ar putea face prima alergare în noua arenă în octombrie. Viceprimarul Ionuţ Apostu sublinia: "Acest stadion va fi acredidat în categoria a 4-a a Federaţiei Internaţionale de Atletism şi pentru această acreditare am avut nevoie să încheim un contract cu un consultant german care să supervizeze fiecare etapă din derularea acestui proiect şi să fie prezent la trasarea acelor culoare de alergare. Acolo toleranţa este zero, pentru că un milimetru eroare la trasarea acelui culoar la o competiţie internaţională înseamnă un avantaj nesperat pentu acel atlet, motiv pentru care acea trasare este o operaţiune foarte exactă şi va fi făcută sub supravegherea dumnealui".
După inaugurare accesul va fi liber, însă autorităţile locale vor impune acolo o serie de reguli. În primul rând, accesul se va face în baza unei legimaţii, iar cei care vor alerga pe stadion vor fi obligaţi să poate un echipament corespunzător.
"Este o investiţie destul de mare, stadionul va găzdui competiţii internaţionale. Trebuie să avem grijă de această investiţie şi nu vom permite consumul de băuturi alcoolice, fumatul în incintă, accesul cu animale. Sunt mai multe reguli la care lucrăm în aceste zile şi le vom lansa în dezbatere publică astfel încât cei care sunt dornici de mişcare să îşi spună părerea şi să face, un regulament foarte clar", a mai spus viceprimarul Municipiului Buzău.
La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei Judeţeane de Atletism Buzău fac deja pregătiri pentru înfiinţarea unei comisii de arbitri şi pentru cooptarea în echipă a unor tehnicieni care să fie instruiţi în menţinerea cronometrajului electronic.
Investiţia Primăriei Buzău în modernizarea arenei de atletism se ridică la valoarea totală de 7,7 milioane de lei, bani din bugetul local.