Infrastructura aeroportuară în cazul Aeroportului Iaşi nu este suficient dezvoltată în prezent şi, în vederea atragerii şi oferirii de servicii competitive atât pentru operatorii aerieni, dar şi pentru pasageri, este necesară efectuarea unor lucrări de modernizare şi extindere, atât pentru pistă, cât şi pentru terminalul de pasageri, ne-a explicat doamna Ionela Păstrăvanu, director executiv al Direcţiei proiecte şi dezvoltare durabilă, din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi.
În vederea identificării unei soluţii optime de realizare a lucrărilor necesare modernizării Aeroportului a fost elaborat un studiu de oportunitate pentru determinarea şi implementarea procedurii optime în vederea realizării obiectivului de investiţii "Dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi". În urma analizei, consultantul a propus ca soluţie optimă realizarea mai multor lucrări, cuprinse în două module.
Investiţii de peste 53 milioane euro în Modulul I
Modulul I presupune o serie de intervenţii la suprafeţele de mişcare aeroportuară. Cea mai importantă are în vedere realizarea pistei de aterizare-decolare în lungime de 3.000 m, cu lăţime de 45 m şi acostamente de 7,5 m lăţime fiecare. La capetele pistei se vor realiza buzunare pentru întoarcere şi suprafeţe anti-suflu având dimensiunile de 60 m x 60 m. De asemenea, este prevăzută şi o cale de rulare care va uni zona centrală a pistei cu o platformă pentu staţionare aeronave. Lăţimea căii de rulare va fi de 26 m şi va avea acostamentele de 7,5 m fiecare. Va fi construită şi o platformă de parcare-staţionare aeronave. Platforma va avea acostamente cu lăţimea de 12 m, respectiv 37 m. În plus, mai sunt prevăzute şi un drum de handling şi un drum perimetral, precum şi montarea de instalaţii de balisaj conform Cat. II OACI.
Tot în Modulul I sunt incluse şi intervenţii la reţelele exterioare: serviciul de luptă pentru salvarea şi stingerea incendiilor, handling de platformă şi întreţinere a infrastructurii portuare, precum şi instalaţii şi echipamente aferente. Valoarea totală a Modulului I este de 53,42 milioane euro, precizează doamna Păstrăvanu.
Investiţii de peste 30 milioane euro în Modulul II
În cadrul Modulului II, cea mai importantă investiţie are în vedere realizarea unui terminal de pasageri cu o suprafaţă de 11.000 mp care să asigure o capacitate de prelucrare de 400 pasageri la ora de vârf. La aceasta se adaugă o clădire de utilităţi, o aducţiune de gaze naturale, un parcaj auto pentru opt autocare şi 260 de autoturisme, precum şi realizarea reţelelor şi instalaţiilor şi dotarea cu echipamente aferente. Valoarea Modulului II este de peste 30 milioane euro.
După finalizarea acestor module, extinderea ulterioară a terminalului de pasageri va presupune o investiţie de aproape 15,5 milioane euro.
Încă nu au fost demarate licitaţii pentru obiectivele de investiţii menţionate, dar ele sunt preconizate pentru trimestrul IV al anului 2011. "Implementarea acestor investiţii este preconizată pentru sfârşitul anului 2011, imediat ce se va adopta de către Plenul Consiliului Judeţean Iaşi o soluţie de finanţare a investiţiei", explică doamna Ionela Păstrăvanu.
Conform studiului de oportunitate, au fost identificate ca soluţii de finanţare: concesiunea de lucrări şi servicii exploatare, parteneriatul public-privat, contractarea unui credit sau finanţarea investiţiei prin credit-furnizor, respectiv din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial Transport.