Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

INVESTIŢII AGREMENTDudeştii Noi: "Universul apei", o viitoare atracţie pentru bănăţeni

F.A. Investiţii /

Dudeştii Noi: "Universul apei", o viitoare atracţie pentru bănăţeni

Un nou parc acvatic va lua naştere în următorii ani în apropiere de Timişoara, la Dudeştii Noi. Viitorul complex, denumit "Universul apei", va redirecţiona spre ţară turiştii români care frecventează acum parcurile acvatice din Ungaria. Totodată, această investiţie va reprezenta o sursă de venit constantă pentru bugetul local al comunei Dudeştii Noi.

"Doar judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin au un potenţial de 1,9 milioane de clienţi, cât este populaţia lor. Distanţa maximă ce ar trebui parcursă de un potenţial client ar fi de 200 km, cam cât este distanţa medie până la un astfel de centru în Ungaria. Aceste realităţi pot permite realizarea cu succes a unui astfel de parc de dimensiuni mult mai mari în apropierea Timişoarei", ne-a declarat domnul Alin-Adrian Nica, primarul Comunei Dudeştii Noi.

Finanţare europeană şi parteneriat public-privat

Investiţia se doreşte a fi un parteneriat public-privat între Primăria Dudeştii Noi, Consiliul Judeţean Timiş şi un investitor privat. De asemenea, pentru realizarea proiectului vor fi accesate fonduri europene, potrivit domnului Alin-Adrian Nica.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 16,3 milioane euro, însă dacă este atras un partener privat investiţia poate varia între 25 milioane euro şi 40 milioane euro.

Dosarul proiectului a fost depus spre finanţare prin Programul Operaţional Regional, Axa 5 "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului", Domeniul Major de Intervenţie 5.2 "Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic". La jumătatea lunii iunie proiectul trecuse de fazele de conformitate şi eligibilitate, aflându-se momentan din lipsă de fonduri pe lista de aşteptare. Cofi­nan­ţarea din partea beneficiarului, dacă proiectul va fi aprobat, va fi de 30%.

"Provocarea principală va fi găsirea unui partener cu experienţă în domeniu şi cu capacitate financiară pentru a demara lucrările. Apoi urmează selectarea unui operator care să administreze investiţia. Mediul economic instabil a reprezentat un factor de risc în perioada 2009 - 2010 însă acum lucrurile reîncep să intre în normal.", consideră domnul Alin-Adrian Nica.

În ceea ce priveşte atragerea unui investitor privat în proiect, Primăria Dudeştii Noi a finalizat studiul de prefezabilitate în conformitate cu legea parteneriatului public-privat. Va urma demararea procedurilor de licitaţie europeană pentru selectarea partenerului (partenerilor).

"Universul apei" va fi singurul complex acvatic din ţară pe o rază de 200 km

Viitorul complex de jocuri de apă va fi amplasat aproximativ la mijlocul distanţei dintre comunele Dudeştii Noi şi Sânandrei pe o păşune de 60 ha, a precizat domnul Alin-Adrian Nica. Amplasamentul se află la 13 km faţă de Timişoara şi la 12 km faţă de autostrada Arad - Timişoara, apropierea de marele oraş constituind un avantaj important al proiectului. Mai mult, pe o rază de 200 km în vestul României nu există o investiţie similară, a ţinut să precizeze domnul Nica.

Totodată, în apropierea viitorului parc există mai multe resurse de apă termală care reprezintă şi ele o sursă de atracţie pentru turişti.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional