Investiţii ample la sediile bibliotecilor judeţene din Galaţi şi Buzău
Investiţii / 13 octombrie 2023
Sediile bibliotecilor judeţene din Buzău şi Galaţi vor fi reabilitate cu fonduri europene. Proiectele sunt derulate de administraţiile judeţene, iar valoarea proiectelor depăşeşte 6 milioane de euro.
La Galaţi, Biblioteca Judeţeană funcţionează în clădirea Palatului Comisiei Europene a Dunării, iar recent Consiliul Judeţean a accest, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fonduri pentru reabilitare. În total, aici vor fi cheltuiţi peste 1,5 milioane de euro, bani din care vor fi făcute lucrări de eficientizare energetică. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Fotea, constructorul a demarat deja lucrările, care se vor desfăşura etapizat, astfel încât activitatea bibliotecii să fie cât mai puţin afectată.
"Clădirea în care s-au luat, decenii la rând, decizii extrem de importante pentru istoria Europei a intrat într-un amplu proces de eficientizare energetică, în cadrul unei investiţii cu fonduri europene. Vorbim de una dintre cele mai frumoase şi mai importante clădiri ale Galaţiului. Întregul imobil va fi renovat termic, intervenindu-se inclusiv la instalaţiile de climatizare, iluminat şi încălzire. De asemenea, vor fi montate şi echipamente de producere a energiei din surse regenerabile, precum şi sisteme de management energetic şi staţie de încărcare pentru maşinile electrice. Astfel, vor fi asigurate condiţiile necesare pentru păstrarea patrimoniului bibliotecii, reducându-se, totodată, şi costurile de funcţionare ale instituţiei", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
În anul 2022, acest important monument istoric a primit titlul de Marcă a Patrimoniului European din partea Comisiei Europene.
La Buzău, renovarea bibliotecii costă peste 4 milioane de euro
La Buzău, Biblioteca Judeţeană Buzău funcţionează într-o clădire istorică, construită în 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez. În vara anului 2022, clădirea a intrat în reabilitare, iar lucrările se vor încheia în câteva luni, moment în care angajaţii se vor întoarce "acasă", după ani de zile în care şi-au desfăşurat activitatea într-un mall din municipiul Buzău.
Clădirea de pe Bulevardul Unirii este reabilitată cu fonduri europene, în total fiind investite peste 4 milioane de euro. Transformarea imobilului va fi însă nu doar fizică, ci şi "spirituală", pentru că lucrările vor aduce în prim-plan toate destinaţiile pe care clădirea le-a avut de-a lungul timpului.
"Tuturor spaţiilor din clădirea de patrimoniu le va fi atribuită o destinaţie, corelată cu o destinaţie avută de-a lungul timpului, iar aceste spaţii vor fi dotate şi amenajate corespunzător, cu mobilier de expunere (rafturi, vitrine, panouri) pentru punerea în valoare a patrimoniul mobil (manuscrise, cărţi rare, colecţii deosebite etc), vor fi prezentate filme documentare legate de aceste destinaţii, ziare şi cărţi de colecţie legate de destinaţia spaţiului", se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Buzău.
Lucrările constau atât în consolidarea clădirii, care avea mari probleme la structură, cât şi în modernizarea spaţiilor interioare.
"Lucrările constau în consolidarea clădirii, care are probleme deosebite de structură. Apoi urmează să se schimbe tot ce înseamnă tâmplărie exterioară, se va reface tâmplăria interioară. Se va recupera acest mozaic, să vedem cum, bucată cu bucată, suntem obligaţi să-l recuperăm şi să-l punem la loc. Ce nu vom putea recupera vom înlocui cu aceleaşi elemente. Vor exista sisteme audio-video şi toată partea de date-voce la nivelul anului 2022. Partea cea mai grea din toată lucrarea o reprezintă finisajele. Acestea vor fi făcute cu foiţă de aur, toate decoraţiunile trebuie refăcute. E o lucrare medie ca execuţie, în împreună cu echipa vom reuşi să o ducem la capăt până în noiembrie 2023", a declarat reprezentantul firmei care va executa lucrările, Ionel Gagu, la momentul începerii şantierului.
Clădirea, care găzduieşte Biblioteca Judeţeană din 1984, a fost iniţial casa ministrului şi inginerului agronom Constantin Alexandru Garoflid, apoi sediu al Administraţiei Publice Buzău, aparţinând Ministerului Finanţelor, Palat al Administraţiei Financiare, dar şi sediu al unor întreprinderi şi instituţii.