Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Investiţii de 63 de milioane de lei în Râmnicu Vâlcea

Investiţii /

Investiţii de 63 de milioane de lei în Râmnicu Vâlcea
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Râmnicu Vâlcea are la dispoziţie un buget de investiţii de circa 63 de milioane de lei pentru acest an, potrivit datelor transmise de instituţie. Suma totală cuprinde 28 de milioane de lei din fonduri externe nerambursabile, respectiv 34,8 milioane lei din finanţarea proprie.

    În ceea ce priveşte investiţiile din fonduri externe, 18 milioane de lei reprezintă alocarea pentru obiective noi, în timp ce 10 milioane de lei sunt repartizate pentru lucrările în continuare. Reprezentanţii primăriei susţin, printre altele, că dezvoltarea publică va beneficia de 18 milioane de lei în 2015, în timp ce pentru modernizarea şi reabilitarea străzilor din oraş vor fi cheltuite 10 milioane de lei.

    Pe lista proiectelor derulate de Primăria Râmnicu Vâlcea în acest an se numără modernizarea parcului Zăvoi, investiţie de 4 milioane de lei (dintre care 3,5 milioane de lei reprezintă credite bancare interne, iar 500.000 de lei sunt alocaţi de la buget). Tot cu bani de la buget va fi reabilitată şi modernizată baza de agrement Ostroveni, investiţia fiind de 2,5 milioane lei.

    Pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, primăria a alocat 4,5 milioane de lei în 2015. În ceea ce priveşte investiţiile în transportul urban, vor fi cheltuite 16,4 milioane de lei pentru continuarea proiectelor aflate în desfăşurare. Aici intră lucrările la pasajul denivelat suprateran de pe bulevardul Tudor Vladimirescu, în valoare totală de 34 de milioane de lei, dintre care 4 milioane de lei (2 milioane de lei credite şi 2 milioane de lei fonduri europene) vor fi investite în 2015. În plus, 5 milioane de lei vor merge către reamenajarea spaţiului public central, iar alte 7 milioane de lei sunt destinate proiectului de realizare a podului peste Olt. Totodată, vor fi achiziţionate două autobuze de capacitate mică, în valoare de 1,2 milioane de lei.

    Pe lista lucrărilor noi derulate de Primăria Râmnicu Vâlcea, în acest an, se află şi reabilitarea terenului de sport al Colegiului Naţional Al. Lahovari (investiţie de 337.000 de lei), construcţia sălii de sport a Liceului Antim Ivireanu (investiţie de 853.000 de lei), precum şi reabilitarea bazinelor de înot din cadrul bazei de agrement Ostroveni, prin cheltuirea a 1,1 milioane de lei.

    În ceea ce priveşte lucrările în continuare, primăria va folosi 7 milioane de lei pentru amenajarea şi modernizarea Pieţei Centrale, 3 milioane de lei pentru subtraversarea pietonală la bulevardul Tineretului - Complex Hermes - Piaţa Ostroveni şi încă 2,5 milioane de lei pentru amenajarea trotuarelor în cartierul Copăcelu - Căzăneşti. Atât investiţiile noi, cât şi cele în desfăşurare, prezentate mai sus, vor fi realizate din bugetul local, potrivit datelor furnizate de Primărie.

    Reamenajarea spaţiului public central, proiect european de 65 milioane de lei

    De asemenea, între proiecte se află şi cel intitulat "Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din Municipiul Râmnicu Vâlcea", finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional; Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere; Domeniul Major de Intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană. Valoarea totală a proiectului este de circa 65,8 de milioane de lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă solicitată de primărie se cifrează la 64,4 milioane de lei. Contractul de finanţare aferent proiectului a fost semnat pe 27 februarie 2014, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Organismul Intermediar Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Râmnicu Vâlcea. Durata de implementare a proiectului este de 20 de luni de la data semnării acestuia.

    Lucrările de reamenajare presupun construirea unui pasaj pietonal, care să subtraverseze intersecţia străzii Calea lui Traian cu străzile Ştirbei Vodă şi fosta Regina Maria, precum şi realizarea unei parcări subterane, cu 192 de locuri pentru autoturisme şi 8 locuri pentru motociclete. De asemenea, va fi amenajată o porţiune de tip parc, cu spaţii verzi, iar altă porţiune va fi un spaţiu liber, de tip piaţă urbană.

    Potrivit Primăriei, obiectivul proiectului este îmbunătăţirea infrastructurii publice locale pietonale şi rutiere, iar lucrările au început pe 12 ianuarie 2015. Conform sursei citate, în perioada execuţiei lucrărilor, respectiv 12 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2015, circulaţia rutieră va fi întreruptă, de la intersecţia dintre Splaiul Independenţei şi Calea Lui Traian până la sensul giratoriu de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, precum şi pe strada Regina Maria, de la Piaţa Centrală până la Calea Lui Traian.

    Reabilitarea podului peste Olt costă 21,7 milioane lei

    Primăria Râmnicu Vâlcea are în vedere şi proiectul de reabilitare a podului peste Olt, ce valorează 21,7 milioane de lei, cu o contribuţie nerambursabilă alocată de 21,3 milioane lei. Contractul de finanţare a fost semnat pe 30 mai 2013, perioada de implementare fiind de 26 de luni. Lucrările vizează intervenţii la elementele de construcţie, pentru ameliorarea calităţii infrastructurii de transport şi desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă. Conform sursei citate, va fi realizată o placă de suprabetonare pe podul principal şi pe viaductele de acces, cu refacerea integrală a grinzilor de parapet. În plus, vor fi hidroizolate podul principal, viaductele de acces şi calea pe pod. Pentru lucrările din 2015, vor fi cheltuite circa 7 milioane de lei din credite interne şi fonduri europene.

    17,6 milioane pentru modernizarea Colegiului Naţional Al. Lahovari

    Pe lista proiectelor în curs de finalizare se numără "Reabilitarea şi modernizarea clădirii Colegiului Naţional Alexandru Lahovari", cu un buget de 17,6 milioane de lei, valoarea contribuţiei nerambursabile fiind de 14 milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat pe 18 martie 2010, având o perioadă de implementare de 62 de luni. Obiectivul proiectului îl reprezintă creşterea calităţii infrastructurii de educaţie şi dotarea instituţiei de învăţământ pentru un proces educaţional la standarde europene.

    Astfel, reprezentanţii primăriei susţin că lucrările vor cuprinde întărirea fundaţiei şi a structurii de rezistenţă, înlocuirea acoperişului, precum şi restaurarea faţadei şi a finisajelor interioare. De asemenea, vor fi înlocuite instalaţiile sanitare, electrice şi termice din clădire. Sălile de curs vor fi dotate cu calculatoare, videoproiectoare, imprimante, ecrane videoproiector, software didactic, camere video, aparate foto etc. Laboratoarele şi sala de sport vor fi, de asemenea, echipate cu aparatură modernă specifică, potrivit sursei citate.

    Pasaj suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu

    Un alt proiect în curs de implementare al Primăriei Râmnicu Vâlcea este realizarea pasajului denivelat suprateran de pe bulevardul Tudor Vladimirescu, lucrare în valoare de 34,2 de milioane lei, cu o contribuţie nerambursabilă de 27,1 milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat pe 6 septembrie 2011, având o perioadă de implementare de 42 de luni.

    Unul dintre obiectivele proiectului este să faciliteze accesul autovehiculelor şi pietonilor în zonele de interes ale municipiului. Oficialii Primăriei au precizat: "Prin această investiţie se urmăreşte, în primul rând, soluţionarea problemei fluenţei traficului pe cele două direcţii de circulaţie ale oraşului: est-vest, nord-sud. Dorim, astfel, să creăm un nod de circulaţie rutieră eficient, organizat prin utilizarea unui pasaj suprateran, construit peste calea ferată care străbate municipiul Râmnicu Vâlcea".

    Ei susţin că pasajul va elimina blocajul rutier creat de calea ferată, care intersectează artera principală de acces în şi dinspre centrul oraşului către destinaţii importante, respectiv Bucureşti, Piteşti, Valea Oltului, Sibiu. De asemenea, prin realizarea pasajului se va fluidiza traficul între cartierele importante ale municipiului, respectiv cartierul Goranu, cartierul Ostroveni şi Centrul Civic.

    A fost finalizată prelungirea bulevardului Tineretului până la intersecţia cu DN 67

    Primăria Râmnicu Vâlcea a anunţat, la mijlocul lunii ianuarie, finalizarea proiectului "Prelungire bulevardul Tineretului spre sud cu bulevardul Dem Rădulescu, de la intersecţia cu Str. Ostroveni până la intersecţia cu DN 67", finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 - "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 - " Planuri integrate de dezvoltare urbană".

    Bugetul proiectului a fost de 15,2 milioane de lei, valoarea contribuţiei nerambursabile alocate fiind de 9,6 milioane de lei. Contractul de finanţare aferent a fost semnat pe 30 decembrie 2011, între Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Râmnicu Vâlcea. Perioada de implementare a proiectului a fost de 37 de luni. În cadrul proiectului, prelungirea bulevardului Tineretului cu bulevardul Dem Rădulescu a fost realizată ca o arteră cu patru benzi de circulaţie, câte două pe fiecare sens, respectiv o zonă verde mediană cu lăţimea de patru metri. În plus, au fost prevăzute spaţii verzi şi piste pentru biciclişti, cu lăţimea de 1,5 metri, pe ambele laturi ale bulevardului.

    Blocuri reabilitate termic cu 13,4 milioane lei

    Primăria Râmnicu Vâlcea a lansat, la începutul lunii martie, proiectul "Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din municipiul Râmnicu Vâlcea: Blocul 123, Blocul P1, Blocul P4, Blocul P5, Blocul 24, Blocul A37/1, Blocul 98, Blocul N9, Blocul N10, Blocul 15, Blocul O3, Blocul O6, Blocul O7, Blocul O8, Blocul 18", finanţat tot în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 - "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.2 - "Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe".

    Bugetul proiectului este de 13,4 milioane de lei, cu o contribuţie nerambursabilă în valoare de 7,1 milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat pe 15 octombrie 2014 între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Organismul Intermediar Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud - Vest Oltenia şi Unitatea Administrativ - Teritorială Municipiul Râmnicu Vâlcea, perioada de implementare a proiectului fiind de 14 luni.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional