Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Investiţii de aproape 90 milioane lei în Hunedoara

Investiţii /

Investiţii de aproape 90 milioane lei în Hunedoara
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria Municipiului Hunedoara a programat, pentru acest an, un buget total de investiţii de 89,9 milioane de lei, din care 28,2 milioane vor fi folosite pentru investiţiile noi, iar lucrările în derulare vor primi 61,6 milioane lei, potrivit datelor furnizate de instituţie.

    Printre cele mai mari proiecte din acest an ale municipalităţii se numără realizarea infrastructurii de acces către Grădina Zoologică, amenajarea zonei din vecinătatea Castelului Corvinilor, construirea şoselei de centură ocolitoare, sau reabilitarea termică pentru toate unităţile de învăţământ din administrarea Primăriei Municipiului Hunedoara. Reprezentanţii locali ne-au spus că vor cheltui 9,6 milioane lei pentru lucrările de asfaltări şi reabilitare şi alte 450.000 lei pentru reţeaua de apă şi canalizare. Sursele de finanţare ale investiţiilor din acest an sunt veniturile proprii ale primăriei, creditele interne şi fondurile europene.

    900.000 lei pentru un teren sintetic de fotbal în Complexul Michael Klein

    Municipalitatea va investi circa 900.000 de lei pentru realizarea unui teren sintetic de fotbal, care va fi împrejmuit şi dotat cu nocturnă, în incinta complexului sportiv Michael Klein.

    Reprezentanţii locali ne-au declarat: "În acest complex şi-au desfăşurat activitatea un număr foarte mare de sportivi, de-a lungul anilor, fiind un oraş cu mare tradiţie în fotbal. Centrul de Copii şi Juniori depăşeşte, în prezent, 200 de sportivi, fiind aproape imposibilă desfăşurarea antrenamentelor în condiţii normale pe un singur teren cu suprafaţă de iarbă, fapt pentru care vom construi un teren sintetic, cu dimensiuni normale de joc, pe vechiul amplasament al terenului de zgură. Acest teren va putea fi folosit cel puţin 6 ore pe zi".

    În plus, aceştia ne-au precizat că terenul va avea dimensiunile oficiale pentru jocurile de fotbal, respectiv 68 m x 105 m, plus spaţiile de siguranţă şi va respecta normele FIFA şi UEFA. Potrivit surselor citate, împrejmuirea va fi realizată cu stâlpi de 4 metri, respectiv 6 metri şi plasă de sârmă, iar pentru gazonul artificial vor fi folosite două tipuri de materiale, în conformitate cu cerinţele federaţiilor sportive internaţionale. În plus, terenul va cuprinde două porţi realizate din bare de duraluminiu prevăzute cu plase şi accesorii de prindere, şase fanioane flexibile cu arc din oţel şi două bănci de rezerve pentru jucători cu 12 locuri fiecare.

    Infrastructura de acces la Grădina Zoologică costă 404.000 lei

    Primăria Hunedoara va investi 404.000 lei pentru îmbunătăţirea funcţionării Grădinii Zoologice, prin realizarea drumului de acces din strada Gorunului.

    Drumul principal care se întinde în lungul Grădinii, inclusiv în zona de acces pentru vizitatori, va avea o lungime totală de 223 metri, cu o lăţime de 3,5 m pentru partea carosabilă şi 0,5 m pentru acostamente.

    Reprezentanţii primăriei ne-au spus că vor fi executate şi lucrările la aleile secundare care vor porni din drumul principal şi vor asigura accesul la fiecare cuşcă sau ţarc pentru animale.

    Reamenajarea zonei din jurul Castelului Corvinilor

    Castelul Corvinilor din Hunedoara este un obiectiv turistic important la nivel naţional şi internaţional, după cum ne-au spus oficialii municipalităţii, care doresc să reamenajeze zona din vecinătatea monumentului. Astfel, autorităţile vor să faciliteze accesul către Castel şi să extindă parcarea din apropiere: "Vom amenaja şi un cort pentru cununii, deoarece există numeroase cereri pentru desfăşurarea ceremoniilor de căsătorie civilă la Castelul Corvinilor. De asemenea, vom realiza o tribună metalică în zona exterioară sud, cu ieşire prin Turnul Vechi de Poartă, pentru că există multe evenimente cultural-istorice care se desfăşoară anual".

    În plus, primăria vrea să implementeze un trenuleţ auto pentru creşterea atractivităţii turistice a zonei prin transportul vizitatorilor către Grădina Zoologică.

    Va fi extins adăpostul pentru câini

    Primăria Hunedoara a întocmit documentaţia tehnico-economică necesară pentru execuţia lucrărilor de extindere a adăpostului existent pentru câinii comunitari, situat pe strada Rotarilor. Investiţia în valoare de 365.000 de lei constă în modernizarea clădirii existente, demolarea clădirilor anexe aflate într-o stare avansată de degradare, realizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă din căminul de apă existent. În plus, municipalitatea vrea să realizeze iluminatul electric în interiorul şi exteriorul adăpostului de câini.

    Şosea de centură în regim de drum judeţean

    Pentru fluidizarea traficului şi eliminarea traficului de marfă grea din oraş, municipalitatea a propus construirea unei şosele de centură ocolitoare a oraşului, după cum ne-au declarat reprezentanţii locali.

    Aceştia ne-au spus că va fi elaborat un studiu de fezabilitate în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii, cuprinzând, printre altele, scenarii tehnico-economice sau analiza cost-beneficiu.

    "În urma aprobării studiului de fezabilitate şi alegerii variantei optime propuse, se va întocmi proiectul tehnic, în vederea execuţiei acestei investiţii de construire a unei şosele de centură ocolitoare a municipiului Hunedoara pentru fluidizarea traficului", ne-au declarat reprezentanţii locali.

    În 2008, Consiliul Judeţean Hunedoara a întocmit o documentaţie privind "Plan de amenajare a teritoriului zonal interorăşenesc Deva - Hunedoara - Simeria, PATZI DHS", în cadrul acestuia regăsindu-se şi modul de îmbunătăţire a reţelelor rutiere.

    530.000 de lei pentru un centru de bătrâni

    Primăria Municipiului Hunedoara vrea să înfiinţeze un centru pentru sprijinirea persoanele vârstnice, în acest sens achiziţionând un mobil situat în bulevardul Corvin, care a fost destinat drept punct termic.

    Reprezentanţii locali ne-au declarat: "Investiţia a fost de 530.000 lei. Având în vedere că acest imobil nu a mai fost utilizat de multă vreme, fiind într-o stare avansată de degradare, cu pereţi fisuraţi, infiltraţii de apă şi igrasie, instalaţiile electrice, sanitare şi de încălzire distruse sau inexistente, vor fi efectuate lucrări de reabilitare pentru refacerea instalaţiilor electrice, sanitare şi de încălzire, refacerea tâmplăriei şi a acoperişului, precum şi a finisajelor interioare şi exterioare".

    2,6 milioane lei pentru muzeul "Casa Breslelor"

    "Moştenirea culturală Castelul Corvinilor - Muzeul Casa Breslelor" este un proiect de 2,6 milioane de lei derulat de municipalitate în vederea "protejării, conservării patrimoniului cultural pentru generaţiile viitoare şi a facilitării accesului publicului la acesta".

    Reprezentanţii locali şi-au propus să evalueze şi să pună în valoare colecţia de numismatice identificate pe teritoriul Castelului Corvinilor, colecţii aferente celor patru bresle (cizmari, tăbăcari, ţesători şi cojocari).

    Totodată, aceştia vor să implice 12 reprezentanţi ai comunităţii rrome în derularea de activităţi socio-economice şi să crească atractivitatea turistică a oraşului Hunedoara şi a regiunii Vest.

    În vederea accesării de fonduri prin programe de finanţare, Primăria Municipiului Hunedoara a alocat 104.000 de lei din buget pentru întocmirea de documentaţii tehnico-economice şi expertize energetice pentru toate imobilele din cadrul unităţilor de învăţământ aflate în administrarea municipalităţii.

    "Totodată, vor fi demarate procedurile de achiziţii pentru întocmirea documentaţiilor în vederea reabilitării termice pentru imobilele Bazin de Înot, Complexul Comercial Piaţa Obor, Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu şi Sediul Primăriei Municipiului Hunedoara", după cum ne-au precizat oficialii locali, subliniind: "În 2015 va fi reabilitat termic un singur bloc de locuinţe, după ce s-a depus proiectul la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în vederea obţinerii de finanţare. Până în acest moment, nu există alte solicitări de la asociaţiile de proprietari în vederea demarării procedurilor pentru reabilitarea termică a altor blocuri din municipiul Hunedoara".

    Reabilitarea sitului industrial Hunedoara, proiect de 62 milioane lei

    Printre cele mai mari investiţii pe care Primăria Hunedoara le derulează din fonduri europene se numără "Reabilitarea sitului industrial Hunedoara şi pregătirea sa pentru noi activităţi". Proiectul are o valoare totală de 62,3 milioane de lei, contractul de finanţare fiind semnat pe 5 iunie 2012.

    Reprezentanţii locali ne-au spus că lucrările din 2014 au totalizat 16,2 milioane lei, iar încheierea contractului de finanţare a fost prelungită de la 1 martie 2015 la 5 decembrie 2015.

    Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa prioritară 4 "Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local", Domeniul major de intervenţie 4.2. "Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutralizate şi pregătirea pentru noi activităţi", fiind dezvoltat în două etape. Faza A presupune reabilitarea ecologică şi valorificarea economică a unei suprafeţe poluate de 20 ha aparţinând fostului Combinat Siderurgic Hunedoara, situată în partea vestică a fostei platforme siderurgice, respectiv decontaminarea terenurilor, preluarea şi depozitarea substanţelor toxice şi periculoase, probe tehnologice. Valoarea totală a proiectului pentru prima fază este de 37,1 milioane lei.

    În Faza B, este programată crearea unei infrastructuri de sprijinire a afacerilor (clădire sediu), care să răspundă nevoilor pieţei locale şi regionale şi activităţilor socio-economice prin pregătirea sitului pentru noi activităţi, identificarea şi implementarea unor funcţiuni sustenabile - direcţionate spre valorificarea potenţialului economic, a patrimoniului cultural si turistic al zonei. Valoarea totală a proiectului pentru Faza B este de 25,2 milioane lei.

    4,8 milioane lei fără TVA pentru ambulatoriul Spitalului Municipal

    Primăria Municipiului Hunedoara derulează programul "Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Dr. Alexandru Simionescu", în valoare de 4,8 milioane lei fără TVA, al cărui contract de finanţare a fost semnat în noiembrie anul trecut. Fondurile sunt asigurate prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa prioritară 3 -Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenţie 3.1 - Reabilitarea/modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate.

    Lucrările de reabilitare presupun eficientizarea energetică a imobilului în care funcţionează ambulatoriul, măsuri de recompartimentare, înlocuirea completă a tâmplăriei şi a instalaţiilor interioare, precum şi crearea unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap locomotor. În plus, primăria are în vedere să achiziţioneze echipamente performante pentru cabinetele de specialitate aferente.

    Proiect pentru un centru de informare şi promovare turistică

    O altă investiţie europeană a municipalităţii este proiectul "Construire şi dotare Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică în Municipiul Hunedoara", cu o valoare de 408.857 lei fără TVA, contractul de finanţare fiind semnat pe 28 februarie 2015.

    Reprezentanţii primăriei ne-au declarat: "Obiectivul general al proiectului este crearea şi dotarea unui Centru Naţional de Informare şi promovare turistică în Municipiul Hunedoara pentru creşterea numărului de vizitatori, respectiv pentru promovarea potenţialului turistic din zona municipiului Hunedoara, care să contribuie şi la dezvoltarea economiei locale şi crearea de noi locuri de muncă".

    Aceştia ne-au spus că va fi construită o clădire nouă pe o stradă cu circulaţie intensă, în apropierea obiectivelor de interes turistic şi, de asemenea, va fi realizat un site de informare şi promovare turistică.

    Aproape 10 milioane lei pentru reabilitarea Colegiului Emanuil Gojdu

    Primăria Municipiului Hunedoara derulează proiectul "Reabilitare Colegiu Emanuil Gojdu, Campus Şcolar din Municipiul Hunedoara", cu o valoare totală de 9,9 milioane lei cu TVA, contractul fiind semnat pe 4 noiembrie 2014.

    Finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.4 - Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă .

    Oficialii primăriei ne-au spus că vor fi executate lucrări de arhitectură la corpurile A (liceu) şi B (şcoală generală), lucrări de reabilitare la cantină, ateliere şi sala de sport.

    Autorităţile hunedorene au în desfăşurare şi proiectul de reabilitare a DJ 687 Sântuhalm-Hunedoara, cu o valoare de 12,8 milioane de lei. Reprezentanţii locali ne-au spus că proiectul se află în stadiul de licitaţie a lucrărilor, contractul de finanţare urmând să se încheie pe 30 decembrie 2015. Fondurile sunt asigurate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2, Domeniul major de intervenţie 2.1"Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia / reabilitarea şoselelor de centură".

    Potrivit surselor citate, reabilitarea drumului amintit are un rol important în economia judeţului şi în cea a regiunii Vest şi legarea acesteia la DN7, DN66, E68, E79.

    "Municipiul Hunedoara este deschis şi pregătit pentru primirea eventualilor investitori şi dispunem de mai multe terenuri pretabile pentru investiţiile industriale", ne-au transmis oficialii locali.

    Aceştia ne-au precizat că, începând de anul viitor, va fi disponibil Centrul de Afaceri Hunedoara, o structură de sprijinire a afacerilor cu spaţii repartizate pentru un număr de 27 de birouri, restaurant cu autoservire şi o sală de conferinţe cu o capacitate de 200 de locuri.

    În plus, Primăria Municipiului Hunedoara oferă posibililor investitori închirierea birourilor cu titlu gratuit pentru o perioadă de 5 ani: "De asemenea, există o suprafaţă de teren de 20 de hectare care va fi parcelată şi care va pune la dispoziţia investitorilor infrastructura necesară dezvoltării de afaceri productive, fie printr-un contract de concesiune sau prin găsirea altor soluţii. Menţionăm că parcelarea este flexibilă, pentru a putea satisface solicitările specifice ale investitorilor".

    În plus, primăria pune la dispoziţia mediului de afaceri un teren de 3,2 hectare în cadrul parcului industrial aflat la intrarea în Municipiu.

    "În prezent, suprafaţa ocupată a parcului este de 16,9 hectare dintr-o suprafaţă totală de 20,2 ha. Suprafaţa rămăsă disponibilă este de 3,2 ha, iar terenurile dispun de acord de mediu şi o serie de studii care pot fi puse la dispoziţia investitorilor, în mod gratuit", ne-au spus reprezentanţii primăriei.

    De asemenea, autorităţile hunedorene mai pun la dispoziţia potenţialilor investitori o serie de terenuri în apropierea stadionului, cu o suprafaţă totală de circa 20.000 de metri pătraţi.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional