Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Investiţii de peste 130 milioane lei în Dolj

Investiţii /

Investiţii de peste 130 milioane lei în Dolj
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Consiliul Judeţean Dolj are un buget de investiţii pentru anul 2016 în valoare de 133,2 milioane de lei, cu finanţare totală sau parţială de la bugetul local, sursele de finanţare reprezentând alocaţii bugetare, credite interne sau venituri proprii, după cum ne-au transmis oficialii doljeni.

    Potrivit acestora, bugetul alocat investiţiilor în continuare este de 105,1 milioane lei, bugetul alocat investiţiilor noi - 4 milioane lei, restul fiind alocat pentru dotări independente şi alte cheltuieli de investiţii.

    Printre cele mai mari investiţii noi care vor fi derulate în 2016 de către Consiliul Judeţean Dolj se regăsesc modernizări sau reabilitări ale unor drumuri judeţene (DJ 552, DJ 641, DJ 606A, DJ 606C, DJ 643D), consolidarea şi reabilitarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova sau realizarea iluminatului şi a supravegherii video în perimetrul Aeroportului Internaţional Craiova.

    În plus, oficialii de la Consiliul Judeţean Dolj au în plan şi un proiect de modernizare a Ambulatoriului de specialitate pentru sportivi, precum şi realizarea reţelelor exterioare de utilităţi şi drumuri de acces la Parcul Industrial High-Tech Industry Park Craiova.

    "În perioada de programare 2007-2013, la nivel judeţean s-a implementat proiectul "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj", cofinanţat din Programul Operaţional Sectorial Mediu, investiţiile aferente acestuia fiind de 185,8 milioane de euro", potrivit surselor citate, care ne-au transmis că, în aceeaşi perioadă, Consiliul Judeţean Dolj a atras fonduri europene pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene DJ 606, DJ 561, DJ 552 şi DJ 561B.

    CJ Dolj mai are în execuţie următoarele proiecte finanţate în cadrul programelor europene: 1) Reabilitarea infrastructurii de mişcare a Aeroportului Craiova - termen de finalizare 30 iunie 2016, finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013, în valoare de 108,2 milioane de lei; 2) Centrul Internaţional Constantin Brâncuşi - Centru Turistic Interactiv - termen de finalizare 30 iunie 2016, finanţare prin POR 2007- 2013, în valoare de 31,1 milioane lei; 3) Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj - termen de finalizare 30 iunie 2016, POS Mediu 2007-2013, în valoare de 25,3 milioane euro; 4) Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj - termen de finalizare 30 iunie 2016, POS Mediu, 185,8 milioane euro.

    Cu privire la accesarea fondurilor nerambursabile în perioada 2014-2020, Consiliul Judeţean Dolj urmăreşte maximizarea gradului de absorbţie a acestora în următoarele domenii de dezvoltare: a) Întărirea poziţiei strategice deţinute de judeţul Dolj faţă de reţeaua TEN-T: modernizarea drumurilor judeţene, precum şi a infrastructurii de transport aerian; b) Creşterea calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă pentru locuitori: modernizarea şi dezvoltarea serviciilor de sănătate publică; c) Asigurarea dezvoltării sustenabile prin protejarea şi conservarea mediului înconjurător şi a patrimoniului cultural; d) Crearea condiţiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri.

    Printre cele mai importante proiecte europene din portofoliul CJ Dolj, pentru perioada 2014-2020, se numără modernizarea drumurilor judeţene DJ 552 Craiova - Cetate, DJ 641 lim. Jud. Dolj - Craiova, DJ 561B Segarcea - Zăval, DJ 561 A Giurgiţa - Băileşti Pleniţa, extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova, precum şi construirea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova.

    Alte proiecte cu finanţare europeană pe care Consiliul Judeţean Dolj le pregăteşte vizează modernizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, reparaţii capitale la Clinicile de oncologie şi dermatologie, reabilitarea ambulatoriului de specialitate la spitalul de pneumoftiziologice Leamna şi cel pentru sportivi.

    De asemenea, oficialii doljeni vor să amenajeze secţii expoziţionale la Muzeul Olteniei din Craiova, în vederea promovării patrimoniului cultural şi istoric şi să continue dezvoltarea Parcului Industrial Hi-Teck Industry Park Craiova.

    Printre obiectivele de investiţii la care Consiliul Judeţean Dolj alocă sume importante în acest an se regăsesc proiecte aflate deja în derulare, pentru care s-au alocat bani de la buget în anii anteriori şi a căror finalizare a presupus un efort financiar sporit, cum ar fi extinderea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova - Cardiologie Intervenţională, modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, catedrala Sfântul Ioan Botezătorul sau Centrul Internaţional Brâncuşi.

    Planurile CJ Dolj pentru atragerea mai multor investitori vizează, printre altele, dezvoltarea infrastructurii publice, dezvoltarea transportului aerian şi a zonei conexe.

    În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de afaceri, oficialii CJ Dolj au menţionat Parcul Industrial Craiova, o infrastructură gestionată prin intermediul unei societăţi administrator având ca acţionar majoritar judeţul Dolj. Parcul Industrial Craiova este un obiectiv de investiţie realizat în cadrul platformei Avioane Craiova pe un teren extravilan totalizând 18,30 hectare.

    Companiile care îşi desfăşoară activitatea economică în spaţiile puse la dispoziţie de către această structură au generat până în prezent peste 1.000 de locuri de muncă, manifestându-se o cerere suplimentară pentru asigurarea unor asemenea facilităţi din partea reprezentanţilor mediului de afaceri, inclusiv în contextul economic determinat de existenţa fabricii Ford şi planurile de dezvoltare a acesteia, după cum ne-au transmis oficialii CJ Dolj. Prin urmare, Consiliul Judeţean a efectuat demersurile pentru înfiinţarea unei a doua structuri de acest tip.

    "Una dintre priorităţile permanente ale Consiliului Judeţean Dolj este aceea de a face cât mai cunoscut judeţul Dolj şi oportunităţile pe care acesta le oferă şi de a creşte, astfel, cât mai mult nivelul investiţiilor în judeţ şi gradul de ocupare a forţei de muncă", potrivit reprezentanţilor CJ Dolj, care au explicat: "Un exemplu pentru activităţile de acest tip este iniţierea şi menţinerea unei strânse relaţii de colaborare cu promotorii Platformei BRIDGE din Marea Britanie. În 2013, prin intermediul acestora, a fost semnat un Acord de Cooperare între Consiliul Judeţean Dolj şi Consiliul Comitatului Hampshire. La sfârşitul lunii mai 2015 a fost lansată, în Marea Britanie, portalul BRIDGE care constă într-o platformă web ce oferă gratuit autorităţilor locale din judeţul Dolj posibilitatea de a deveni cunoscute dincolo de graniţele ţării, de a-şi prezenta potenţialul, oportunităţile de dezvoltare, proiectele de investiţii, intenţiile de încheiere de parteneriate public-private etc. Prin această pagină de internet se asigură o legătură directă între comunităţile din România care au nevoie de promovare şi atragere de investiţii şi companiile englezeşti care caută proiecte noi şi posibilitatea de deschidere a unor puncte de lucru în România".

    Potrivit aceloraşi surse, CJ Dolj este şi membru al Polului de Competitivitate Automotive Sud-Vest Oltenia, care are ca obiectiv creşterea competitivităţii sectorului automotive cu un spectru larg de activităţi atât în domeniul formării profesionale, al competenţelor înalt calificate necesare Ford şi furnizorilor săi, cât şi prin realizarea de noi investiţii şi transfer tehnologic, pentru dezvoltarea de proiecte comune de cercetare aplicată în special în domeniul electromobilităţii. Astfel, structura a reuşit să atragă numeroase finanţări europene în perioada 2007-2013.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional