Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Investiţii de peste 80 milioane lei în Miercurea-Ciuc

Investiţii /

Investiţii de peste 80 milioane lei în Miercurea-Ciuc
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a pregătit un buget total de investiţii de 82,1 milioane de lei pentru anul 2015, după cum ne-au declarat reprezentanţii instituţiei. Pentru lucrările noi au fost alocate 46,5 milioane lei, în timp ce investiţiile în desfăşurare beneficiază de 26,5 milioane lei, în timp ce alte 9 milioane lei intră la categoria "alte cheltuieli", ne-au mai spus oficialii locali, subliniind: "Cele mai mari investiţii noi care vor fi derulate de primărie în acest an sunt reabilitarea termică a blocurilor, amenajarea de locuri de parcare, drum de acces şi alei în zona Aleea Copiilor şi cartierul Sălciei, reabilitarea străzii Zsogodi Nagy Imre, precum şi îmbunătăţirea accesibilităţii şi amenajarea zonei turistice Harghita-Băi".

    Pentru asfaltarea străzilor din municipiu, primăria Miercurea-Ciuc va cheltui 9,4 milioane lei, în timp ce lucrările la reţeaua de apă şi canalizare costă circa 2,3 milioane lei. Sursele de finanţare pentru investiţiile din acest an sunt bugetul local, transferuri de la bugetul de stat, Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul Social European. În ceea ce priveşte investiţiile derulate din fondurile europene, reprezentanţii locali ne-au precizat proiectul "Îmbunătăţirea accesibilităţii şi amenajarea zonei turistice Harghita-Băi".

    Aceştia au menţionat şi proiectele municipalităţii privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, apreciind că obiectivele primăriei sunt promovarea coeziunii sociale, acordând o atenţie deosebită grupurilor vulnerabile ale populaţiei cu venituri mici, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, reducerea consumurilor energetice sau diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, oficialii primăriei vor să reducă nivelul costurilor de întreţinere pentru încălzire şi apă caldă menajeră, în special a persoanelor cu venituri reduse, în vederea îmbunătăţirii puterii de cumpărare a categoriilor sociale defavorizate, această categorie de populaţie beneficiind cu precădere de implementarea investiţiilor.

    Potrivit surselor citate, 20% din lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe sunt finanţate de municipiul Miercurea-Ciuc. Astfel, în acest an vor fi "anvelopate" blocurile din strada Kossuth nr. 28-36 şi strada Harghita 2-8 (începute în anul 2014), iar investiţiile noi presupun reabilitarea termică pentru opt blocuri de 10 etaje şi 21 blocuri de patru etaje.

    Reprezentanţii locali ne-au explicat: "Investiţiile-ţintă sunt blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse (peste 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie de cel mult 500 de euro). Ratele de cofinanţare a cheltuielilor eligibile sunt de 60% (Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat), respectiv 40% (autoritatea publică locală şi asociaţia de proprietari".

    9 milioane de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor, în 2015

    Primul contract de finanţare pentru reabilitarea termică a 11 blocuri de locuit din Miercurea-Ciuc, fiind al şaselea din pachetul total, a fost semnat la finalul lunii ianuarie 2015, potrivit datelor primăriei. Proiectul se referă la clădiri cu regim de înălţime P+4, respectiv cele din strada Pieţei nr. 7 A/B/C/D/E, str. Lunca Mare nr. 10 şi 14 A/B, str. Tudor Vladimirescu nr. 15, str. Miron Cristea nr. 2/A, str. Eroilor nr.1, bulevardul Frăţiei nr. 9 A/B, bd. Timişoarei nr. 57 A/B, Aleea Octavian Goga nr. 8 A/B, Aleea Ciocârliei nr. 1, strada Mihail Sadoveanu nr. 31 A/B. Suma alocată în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2015, pentru derularea programului de reabilitare termică a blocurilor de locuit din Miercurea Ciuc, este în jur de 9 milioane de euro, această sumă reprezentând cea mai mare investiţie realizată într-un an, în municipiu, din 1989 încoace, potrivit primăriei.

    Reprezentanţii locali au subliniat: "Cu acest contract de finanţare, care cuprinde reabilitarea a 11 blocuri, proiectele derulate în cadrul POR 2007-2013, prelungit până la sfârşitul anului 2015, conţin în total reabilitarea a 31 de blocuri din Miercurea Ciuc". La rândul său, primarul Raduly Robert Kalman a invitat firmele locale de construcţii să participe la achiziţiile anunţate pentru lucrările de reabilitare. În plus, acesta a afirmat că procesul de derulare a lucrărilor de reabilitare este o cursă contra cronometru, deoarece acestea trebuie finalizate până la sfârşitul anului în curs.

    În vederea atragerii mai multor investitori în Miercurea Ciuc, reprezentanţii locali au în vedere, în general, reparaţiile şi reabilitările în municipiu, în ceea ce priveşte infrastructura, clădirile, spaţiile publice şi reamenajarea spaţiului urban.

    Aceştia ne-au declarat că a fost aprobat raportul inventarierii cu privire la atragerea investiţiilor directe în zona Miercurea-Ciuc, în vederea atragerii unui capital complementar de investiţie la cel propriu. Astfel, a fost necesară elaborarea unui Studiu de Evaluare a capacităţilor naturale, oportunităţilor geologice şi turistice, tradiţional-specifice, geotermale, de ape minerale şi în general economice şi social-politice, de oferit investitorilor în acest sens.

    Potrivit surselor citate, în documentaţie sunt prevăzute, de exemplu, zonele industriale vechi care, în contextul nou şi prevederile Planului Urbanistic General, vor primi funcţiuni diferite de cele vechi şi actualmente existente.

    Reprezentanţii primăriei ne-au explicat faptul că, prin reabilitarea clădirilor degradate şi părăsite parţial sau total din zonele industriale vechi, se încearcă o reabilitare întreagă a cartierelor mărginaşe ale oraşului şi crearea totodată a unor zone noi de investiţie, cu caracter bine determinat în partea de vest şi în zona de est a municipiului.

    "Prin acest efort se încearcă reabilitarea întregului sector de economie şi industrie a localităţii Miercurea-Ciuc şi a zonelor adiacente oraşului", potrivit surselor citate, care au menţionat: "Se preconizează că investiţiile directe vor aduce un nou elan de industrializare şi un nou potenţial economic, prin care municipiul va marca o evoluţie rapidă şi evidentă. Prin reabilitarea clădirilor se va crea un ambient plăcut, vizibil nou şi modern, care va atrage prin ea însăşi un potenţial de investiţie şi un potenţial economic atât de necesar pentru perioada care urmează".

    Oficialii instituţiei consideră că majorarea numărului de investiţii private atrage după sine, în mod automat, crearea locurilor de muncă, un gol creat în această privinţă prin dispariţia capacităţilor industriale existente anterior în oraş.

    "Crearea locurilor de muncă conduce la reducerea nivelului de şomaj aferent zonei şi la majorarea potenţialului economic al municipiului nostru. Acest ţel, general valabil atât la nivel naţional, cât şi european, va atrage după sine majorarea contribuţiilor sociale la bugetul local, efect benefic privind dezvoltarea economică şi capacitatea bugetară a municipiului Miercurea-Ciuc", ne-au mai spus autorităţile locale.

    Un sfert din bugetul primăriei, pentru reabilitarea a două licee

    Reabilitarea, modernizarea şi echiparea liceelor "Marton Aron" şi "Segito Maria" este unul dintre cele mai importante proiecte desfăşurate de Primăria Miercurea Ciuc. În iunie 2010, Consiliul Local, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi al Guvernului României, a început reabilitarea totală, interioară şi exterioară a clădirii, punând un accent deosebit pe păstrarea structurii istorice, potrivit datelor instituţiei. Obiectivul lucrărilor a fost asigurarea funcţionării la parametri optimi a două instituţii de învăţământ în clădirea-monument istoric. Valoarea totală a reabilitării a fost de 25,5 milioane lei, ceea ce reprezintă un sfert din bugetul anual al municipiului, potrivit surselor citate. Partea cea mai importantă a investiţiei, respectiv suma de 18 milioane lei, a revenit lucrărilor de construcţie, iar restul banilor au mers către cheltuielile de amenajare a teritoriului, procurarea echipamentelor didactice, precum şi pentru plata unor servicii aferente. Reabilitarea integrală a cuprins, printre altele, restaurarea faţadei şi a vitraliilor, refacerea învelitorii din ţiglă, repararea şi înlocuirea parţială a ferestrelor, schimbarea reţelei electrice şi a corpurilor de iluminat, instalarea unor noi grupuri sanitare, precum şi refacerea instalaţiei de încălzire şi a centralei termice.

    Reprezentanţii primăriei au spus că proiectul a pus accent pe combaterea marginalizării minorităţii rome şi pe facilitarea deplasării elevilor cu dizabilităţi fizice în interiorul clădirii. Investiţia a fost finanţată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenţie 3.4 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă.

    Rezultatele directe ale proiectului de investiţii au fost reducerea consumului de apă cu 5,6%, reducerea consumului de gaz metan cu 10%, amenajarea a 64 de săli de clasă, precum şi cabinete de limbi străine, informatică sau laboratoare de specialitate. Valoarea totală a dotărilor a fost de circa un milion de lei. Datele primăriei arată că 1200 de elevi au fost înscrişi în cadrul instituţiilor, respectiv 665 din mediul urban şi 535 de elevi din mediul rural.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional