Investiţii noi de infrastructură rutieră încep în Râmnicu Vâlcea
F.A. Investiţii / 01 septembrie 2012
Mai multe investiţii noi vor demara în curând în municipiul Râmnicu Vâlcea potrivit noului său primar, domnul Emilian Frâncu.
Astfel, documentaţia pentru procedura de atribuire a lucrărilor de amenajare şi modernizare a străzilor Aurelian Sacerdoteanu şi Patriarh Iustinian Marina era deja validată la jumătatea lunii august şi urma să fie demarată licitaţia pentru acordarea contractelor de lucrări. Valoarea investiţiei se ridică la aproape 22 milioane de lei, proiectul urmând să fie definitivat în 2013.
Municipalitatea avea în evaluare, la jumătatea lunii august, ofertele pentru prelungirea Bd. Tineretului spre sud cu Bd. Dem Rădulescu de la intersecţia cu strada Ostroveni până la intersecţia cu DN 67. Drumul propus prin proiect are o lungime de circa 920 m şi va fi prevăzut cu două benzi pe fiecare sens de circulaţie, fiecare bandă având o lăţime de 3,50 m. Valoarea totală a investiţiei este de 23.2 milioane lei, iar finalizarea este estimată pentru 2013.
Tot în curs de evaluare erau şi ofertele pentru lucrările de modernizare a parcului Zăvoi, estimate la peste 25 milioane de lei. Finalizarea proiectului este prevăzută pentru anul viitor.
În faza de proiectare erau, la jumătatea lunii august, lucrările de reabilitare a podului peste râul Olt, cu o valoare totală de aproape 22,5 milioane lei. Proiectantul este societatea Betarmex, iar încheierea lucrărilor este stabilită pentru anul 2014.
Reabilitarea reţelelor termice de încălzire şi apă caldă menajeră, PT 1, PT 38 şi PT 13, în valoare de peste 6 milioane de lei, este un proiect aflat în faza de proiectare. Proiectantul este societatea Proiect Vâlcea.
Un proiect de anvergură aflat în derulare vizează reabilitarea şi modernizarea bazei de agrement Ostroveni. Principalul obiectiv constă în realizarea unei construcţii monobloc cu două volume diferite prin regimul de înălţime şi alcătuire constructivă, respectiv "Corp Bazine" şi "Corp Anexe". Corpul bazinelor va cuprinde două bazine mai mici cu apă sărată şi un bazin cu apă dulce. Corpul anexelor va avea regimul de înălţime demisol + parter + etaj parţial, de formă aproximativ dreptunghiulară. La acest obiectiv se adaugă amenajări exterioare ale incintei, reamenajarea spaţiilor verzi şi aleilor pietonale. Valoarea totală a investiţiei este de 31,7 milioane lei. La mijlocul lunii august societatea Mobvest Construct 2000 derula faza de proiectare. Finalizarea investiţiei este aşteptată pentru anul 2014.
Cel mai mare proiect aflat în derulare în municipiul Râmnicu Vâlcea în luna august presupunea construirea unui pasaj suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu, peste calea ferată. Acest pasaj va fluidiza traficul între zonele importante ale municipiului, respectiv cartierele Goranu, Ostroveni şi Centrul Civic. Valoare totala a investiţiei este de aproximativ 40 milioane lei. Lucrările sunt executate de societatea Confort SA şi urmează să fie finalizate anul viitor, ne-a precizat primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu.
Municipalitatea avea în lucru în luna august şi lucrările de reabilitare şi modernizare a Colegiului Naţional "Al. Lahovari", investiţie de aproximativ 17 milioane lei. Firma Conexvil urmează să finalizeze obiectivul anul viitor.
Programul de reabilitare termică va lua amploare
Prin programul naţional multianual de reabilitare termică a locuinţelor fuseseră finalizate, până la mijlocul lunii august, intervenţiile la 11 blocuri din Râmnicu Vâlcea. Pentru alte 81 de blocuri a fost aprobată intrarea în program încă din anul 2010. Dintre acestea, patru se aflau în execuţie în luna august, iar pentru alte trei urmau să fie semnate contractele de lucrări pentru ca aceastea să fie finalizate tot în 2012.
În paralel, până la sfârşitul anului curent vor fi elaborate proiectarea, auditul energetic şi expertiza tehnică pentru încă 15 blocuri, în cazul cărora lucrările vor demara în cursul anului 2013.
În funcţie de cerinţele şi posibilităţile asociaţiilor de proprietari, vor fi promovate pentru reabilitare, până în 2018-2020, şi restul imobilelor cuprinse în lista aprobată de consiliul local, respectiv 64 de blocuri. De asemenea, vor fi luate în considerare şi alte solicitări venite din partea asociaţiilor peste cele deja aprobate, a precizat domnul Frâncu.
Investiţii de perspectivă prin CNI şi ANL
În perspectivă, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea intenţionează să demareze o serie de obiective sociale, de infrastructură şi agrement.
Unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură vizate urmăreşte prelungirea Bd. Tineretului spre nord, de la str. Gib Mihăescu până la Bd. Nicolae Bălcescu. Proiectul, estimat la 20,7 milioane euro, se afla în luna august în stadiul realizării studiului de fezabilitate. Implementarea ar urma să aibă loc în intervalul 2012-2016, a precizat domnul Emilian Frâncu.
Administraţia locală intenţionează să transforme un corp de clădire din cadrul Căminului de bătrâni în locuinţe sociale. În urma acestei operaţiuni ar rezulta 40 de apartamente cu una, două sau trei camere. Au fost făcute demersurile la Compania Naţională de Investiţii în vederea alocării sumelor necesare şi implementării investiţiei până în 2014. Valoarea proiectului este de aproximativ 11,3 milioane lei.
În paralel, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, ar urma să fie realizate 105 locuinţe pentru tineri în regim de închiriere - proiectul Ostroveni 5. Autorităţile locale vor asigura realizarea utilităţilor şi sistematizarea pe verticală. Perioada de implementare este 2013-2015.
Primăria mai intenţionează să amenajeze un bazin de înot în zona Chimistului, pe amplasamentul fostului ştrand şi să realizeze o sală de sport la Grupul Şcolar Sanitar "Antim Ivireanu". Pentru ambele obiective au fost iniţiate demersuri la CNI.
Municipalitatea vrea să realizeze în cartierul Goranu un pavilion multifuncţional pentru activităţi economice, sociale şi sportive şi să amenajeze un parc municipal - Malul Alb -Goranu. În luna august, cele două proiecte erau în faza realizării studiului de amplasament.
Parc fotovoltaic de 20 milioane euro
Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea mai are inclusă în Strategia de Dezvoltare Durabilă pentru perioada 2014-2020 o serie de obiective de investiţii importante: parc fotovoltaic (estimat la 20 milioane euro, pentru perioada 2015-2018), complex de agrement acvatic - aqua parc şi bazin olimpic (20 milioane euro, în 2016-2018), reabilitare şi modernizare campus universitar Râmnicu Vâlcea, Universitatea Piteşti (9,5 milioane euro, în 2015-2016), clinică de balneo-fizioterapie şi recuperare (două milioane euro, în 2016-2018), after school cu funcţiune socială (1,5 milioane euro, în 2014 -2018) şi centru de îngrijire pentru mame şi copii aflaţi în situaţii de risc (un milion de euro, în 2017-2018).
Parcuri industriale realizate prin PPP
Primăria îşi propune să finanţeze viabilizarea terenurilor, asigurarea de utilităţi şi amenajarea drumurilor de acces în vederea dezvoltării de parcuri industriale. Suplimentar este în analiză asigurarea unor înlesniri privind taxele şi impozitele locale, ne-a menţionat primarul municipiului Râmnicu Vâlcea.
Pentru realizarea investiţiilor în parcuri industriale, municipalitatea intenţionează să încheie parteneriate public-private. Prin această metodă ar urma să fie demarate lucrările de dezvoltare a infrastructurii de utilităţi aferente unui număr de patru parcuri industriale: Căzăneşti - trup sudic (pe 148 ha; cu valoarea investiţiei de 27,75 milioane lei, cu TVA), Căzăneşti - trup nordic (62 ha; 11,6 milioane lei), Nord-Ferdinand (21 ha; 7,87 milioane lei) şi Nord-Topolog (3 ha; 1,1 milioane lei).
De asemenea, tot în colaborare cu un partener privat este prevăzută şi realizarea unui centru rezidenţial pentru persoane de vârsta a treia. Municipalitatea ar transmite în administrarea partenerului clădirile şi terenul aferent proiectului.