Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

INVESTIŢII PRIMĂRIICluj Napoca: Peste 380 milioane lei pentru dezvoltarea oraşului

F.A. Investiţii /

Bugetul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca pe anul 2011 este de 381,63 milioane lei, acesta reprezentând 39% din bugetul general (care este în sumă de 970,6 milioane lei) şi s-a dublat faţă de bugetul de dezvoltare realizat anul trecut, când era în sumă de 160,46 milioane lei (procentul alocat fiind însă, în principiu acelaşi, de aproximativ 35%).

Principalele direcţii de dezvoltare prevăzute pentru acest an vizează construirea unei Săli polivalente - de peste 7000 de locuri - cea mai mare din regiune, la standard care să permită competiţii modiale ale unor sporturi de sală.

De asemenea, vor începe lucrările de execuţie a Centrului Cultural Transilvania, care va găzdui sediul Filarmonicii Transilvania - singura construită după 1989 în România.

Totodată, vor începe şi lucrările la două obiective importante care se vor realiza din proiecte finanţate din bani europeni: reabilitarea liniei de tramvai şi reabilitarea Parcului Central şi a clădirii Casino - monumente istorice ale oraşului (finanţarea provine din fonduri pe POR, axa 1.1 destinată dezvoltării polilor de creştere).

Vor continua investiţiile în reabilitarea reţelei de drumuri, alei, trotuare (prin lansarea unui nou program multianual, finanţat din fonduri de la bugetul local), a celor pentru extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public (10.000 de corpuri de iluminat înlocuite şi extinderea reţelei existente cu circa 30%).

Vor fi construite parkinguri de cartier (există unul gata - în Mănăştur, două în construcţie - în Mărăşti şi Gheorgheni şi proiecte pentru încă două - în zone din Mănăştur).

Cluj-Napoca este un oraş într-o continuă dezvoltare. În consecinţă infrastructura rutieră este unul dintre domeniile în care se simte nevoia de investiţii. La infrastructură rutieră putem introduce şi nevoia de modernizare a liniei de tramvai, obiectiv care anul acesta va intra în execuţie. Un alt domeniu în care municipalitatea investeşte este cel al extinderii şi modernizării iluminatului public din oraş.

Creşterea infrastructurii culturale este o prioritate a primăriei clujene, în vederea creşterii şanselor de a fi desemnat oraşul din România care va fi Capitală Culturală Europeană în anul 2020. În acest sens, anul acesta vor începe lucrările pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania care va găzdui şi sediul Filarmonicii clujene. Recent a fost desemnat proiectul câştigător al acestui obiectiv de importanţă majoră pentru oraş, iar din vară vor începe lucrările de execuţie al acestuia, ne-a spus Iulia Perşa, din cadrul Biroului Mass-media, Primăria Cluj-Napoca.

De menţionat este faptul că unele dintre obiectivele de investiţii sunt prinse în bugetul pe 2011 ca obiective, sumele trecute acolo nefiind valorile finale ale investiţiilor. Pe măsură ce se încep aceste investiţii se va opera modificarea sumelor printr-o rectificare bugetară.

Sume alocate pe categorii de lucrări: infrastructură rutieră - 168.473.000 lei; reabilitări, extinderi, construcţii reţele de apă şi canalizare (de aceste lucrări se ocupă Compania de Apă Someş, subordonată CJ Cluj); modernizare reţele şi puncte termice - 2.900.000 lei; modernizare, construcţie unităţi de învăţământ - 9.457.000 lei; modernizare infrastructură sănătate - 6.152.000 lei; construcţie şi consolidare de locuinţe - 90.343.000 lei.

Proiecte cu finanţare asigurată de buget şi/sau din fonduri europene

Bugetul de dezvoltare aferent anului 2011 a fost fundamentat asigurând cu prioritate prevederi pentru implementarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile postaderare din totalul bugetului de dezvoltare. Este vorba despre proiectele: Sistemul Informatic Integrat pentru servicii on line oferite în Municipiul Cluj-Napoca; Funcţionari mai instruiţi, cetăţeni mai mulţumiţi; La pas prin oraşul comoară, Cluj-Napoca; Dezvoltarea industriei ceramice la nivel local; Reţea transnaţională şi interrgională pentru programul "Şcoală după Şcoală" - Colegiul George Bariţiu; Training orientat spre practică prin firmă simulată/de exerciţiu - Colegiul Naţional Emil Racoviţă; "Eco-Racoviţă, Colegiul Naţional Emil Racoviţă"; Restaurarea ansamblului monument istoric parcul Simion Bărnuţiu şi Cazino din Cluj-Napoca; Împreună pentru un început sigur; Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Integrate pentru Persoane Vârstnice nr. 1; Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Integrate pentru Persoane Vârstnice nr. 2; Centru Multicultifuncţional de Servicii Sociale Integrate Ţara Minunilor; Centru Multicultifuncţional de Servicii Sociale Integrate Prison Fellowship România; Centrul de excelenţă pentru industrii creative; Centrul TEAM ZMC de sprijinire afacerilor; Locuinţe sociale de calitate (str. Albac nr. 21); Case sociale integrate pentru comunitate (str. I. Coroianu nr. 5); Modernizarea liniei de tramvai pe ruta Mănăştur - Piaţa Gării; Modernizarea liniei de tramvai pe ruta Piaţa Gării - B-dul Muncii; Modernizarea tramei stradale de acces la zona industrială; Reţea de staţii self-service de închiriere de biciclete.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional