Localitatea Voineasa din judeţul Vâlcea beneficiază de toate caracteristicile unei zone turistice complete: relief muntos cu vârfuri semeţe, văi adânci, şei ce coboară abrupt sau domol, resurse naturale din belşug, lacuri şi râuri cu ape cristaline, păduri cu o mare diversitate de plante şi animale, un fond cinegetic valoros, climă blândă pe tot parcursul anului.
Beneficiem astăzi, la începutul secolului al XXI- lea, de unul dintre cele mai puţin alterate spaţii montane europene, în care găsim peisaje unicat, de o rară frumuseţe, o deosebită resursă umană, o ospitalitate caldă, o gastronomie specifică şi o atmosferă aproape patriarhală.
Ţinând cont de toate aceste aspecte, comuna Voineasa a propus spre implementare proiectul de investiţii "Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa judeţul Vâlcea".
Valoarea totală a proiectului este de 118, 41 milioane lei, fără TVA, cu sursa de finanţare bugetul de stat şi bugetul local. Din valoarea totală bugetul local are o cofinanţare de 400.000 lei.
Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni
Anunţul de intenţie a fost lansat pe SEAP în luna august a anului trecut, iar licitaţia a avut loc în luna octombrie 2010, contractul pentru proiectare şi execuţie fiind încheiat în 17 decembrie 2010. Câştigător a fost desemnat asocierea dintre SC Acomin SA - Leitner AG/SpA Primavera Design SRl Cluj Napoca.
Prin implementarea proiectului se vor realiza următoarele obiective de investiţii:
- patru pârtii de schi
- instalaţie de transport pe cablu tip telegondolă
- instalaţie de transport pe cablu tip telescaun
- două instalaţii de transport pe cablu tip teleschi
- clădire multifuncţională la cota 1320 m
- clădire multifuncţională la cota 1850 m
- drumuri de acces - parcare p+4
- alimentare cu utilităţi.
Încă nu a început realizarea obiectivelor propuse, fiind în stadiul obţinerii de avize. Gheorghe Dobrin, primarul comunei Voineasa, spune că la jumătatea lunii iunie mai lipsea un singur aviz.
"Considerăm că odată cu implementarea programului de investiţii promovat de Consiliul Local al comunei Voineasa, staţiunea Vidra va redeveni interesantă din punct de vedere economic pentru potenţialii investitor", apreciază primarul Gheorghe Dobrin.
Domnia sa este de părere că turismul în România este o industrie de export şi care creează locuri de muncă. Acesta diferă de alte industrii de export prin faptul că aici clientul vine în România pentru produs, nu iese produsul în ţara clientului aşa cum se întâmplă în mod normal cu alte industrii.
Şoseaua superbă Sebeş - Oasa - Vidra - Voineasa - Brezoi şi Transalpina Sebeş - Oasa - Obârşia Lotrului - Rânca - Novaci este în parte asfaltată şi circulată.
Primarul Gheorghe Dobrin mai susţine că distanţa relativ mică (sub 100 km) faţă de aeroportul internaţional Sibiu, precum şi amplasamentul de excepţie pe malul Lacului Vidra constituie avantaje majore ale obiectivului în raport cu alte destinaţii de acest gen din ţară. De aceea, consideră domnia sa, investiţiile în infrastructura de turism din zona de nord a judeţului Vâlcea vor antrena un lanţ de alte investiţii care vor crea prosperitate pe întreaga vale a Lotrului.