Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Investiţii turistice în zona lacului Siutghiol

F.A. Investiţii /

Investiţii turistice în zona lacului Siutghiol

Reprezentanţii oraşelor Ovidiu şi Năvodari, precum şi cei ai Municipiului Constanţa au în vedere dezvoltarea turismului de agrement pe lacul Siutghiol, înscris în reţeaua "Sit Natura 2000". Proiectele administraţiilor locale se opresc, însă, la malul lacului, întrucât luciul de apă se află în administrarea Direcţiei Dobrogea - Litoral "Apele Române"(DADL). Ar fi nevoie de o hotărâre de Guvern pentru trecerea unor sectoare de lac din administrarea DADL în cea a consiliilor locale. Ionel Manafu, directorul general al DADL, susţine că în zona Dobrogei nu există un precedent prin care suprafaţa unui lac să treacă din administrarea Direcţiei în cea a unui consiliu local. În schimb, lacul Costineşti, care se află în administrarea consiliului local, a fost trecut în administrarea Apelor Române, pentru ca acesta să poată fi reabilitat după inundaţiile din localitate, cu bani de la bugetul central. "Lacul Siutghiol este în proprietatea statului român. De asemenea, la o distanţă de cinci metri de linia apei sunt interzise orice fel de construcţii, pentru a se putea interveni în caz de poluare şi pentru realizarea de construcţii hidrotehnice", afirmă Ionel Manafu.

Debarcader, han turistic şi sat de vacanţă la Năvodari

Consilierii locali ai oraşului Năvodari au decis ca pe malul de nord al lacului Siutghiol să dezvolte o zonă turistică. Astfel, urmează să fie amenajate un han turistic, căsuţe sezoniere şi un sat de vacanţă. Această suprafaţă a fost concesionată în anii trecuţi în acest scop. Pentru terenul care n-a fost concesionat încă, Primăria Năvodari are în lucru un alt plan urbanistic de dezvoltare. Primarul localităţii Năvodari, Tudorel Calapod, vrea ca locaţia să fie ocupată cu zone de promenadă, cu debarcadere, parcuri, locuri de joacă pentru copii şi zone pentru organizarea de evenimente. "Este un proiect de anvergură, aici, în Zona Metropolitană Constanţa. Sperăm să putem accesa cât mai curând banii necesari pentru finanţarea lui", a subliniat domnul Calapod.

Primarul oraşului Năvodari susţine că localităţile care fac parte din Zona Metropolitană Constanţa au probleme în toate domeniile: infrastructură, drumuri, reţele de apă, iluminat. Astfel, Primăria Năvodari susţine cu prioritate proiectele care privesc realizarea unei şosele cu patru benzi între Tabăra Năvodari şi staţiunea Mamaia, amenajarea unei faleze între Năvodari şi Mamaia şi, nu în ultimul rând, realizarea unui transport public interurban de o calitate mai bună între Năvodari şi Constanţa.

Zonă lacustră de divertisment la Constanţa

Primăria Constanţa vizează, pe partea de lac adiacentă oraşului, o zonă lacustră dedicată exclusiv agrementului şi divertismentului. Proiectul prevede amenajarea terenului vizat cu debarcadere, cluburi de noapte, baruri, discoteci, restaurante, taverne, terase. La acestea se adaugă o suprafaţă de patru hectare, compusă din insule artificiale legate între ele de pasarele, aici urmând să fie concentrată viaţa de noapte a staţiunii Mamaia.

Case de vacanţă, piscină şi port de agrement la Ovidiu

Consiliul Local al oraşului Ovidiu a depus deja documentaţia necesară, la Agenţia pentru Protecţia Mediului, pentru obţinerea avizelor în vederea construirii unei baze turistice pe malul lacului Siutghiol. Planul de detaliu va viza numai suprafaţa de teren aflată în proprietatea Consiliului Local, fără suprafaţa de lac aferentă, aflată în administrarea Apelor Române. La rândul lor, reprezentanţii Apelor Române au spus că, înainte de solicitarea avizului de gospodărire ape, este nevoie de obţinerea unei hotărâri de Guvern pentru trecerea sectorului de lac corespunzător, din administrarea DADL în cea a Consiliului local Ovidiu.

Pe terenul în suprafaţă de 121.150 mp se doreşte amenajarea unui sat de vacanţă, a unei piscine şi a unui port de agrement. Construcţiile vor avea maxim un etaj, iar în satul de vacanţă sunt propuse 16 locuinţe. Primarul oraşului Ovidiu, Ion Podaru, spune că nu poţi cere unui investitor să dea pe un teren 100 de euro fără să aibă acces la apă. Domnia sa susţine: "Ministerul ne-a trimis un raport referitor la un studiu de fezabilitate privind măsurile care se iau cu privire la îmbunătăţirea calităţii apei lacului şi noi am făcut obiecţii vizavi de acest proiect. Noi aici trebuie să trăim din turism, nu din creşterea cocostârcilor. Vrem să facem şi o replică a centrului olimpic aflat în vechea tabără de la Năvodari. Primăriile Năvodari, Constanţa şi Ovidiu trebuie să întreprindă o acţiune concentrată pentru realizarea investiţiilor necesare. Se vorbeşte de descentralizare, iar Ministerul Mediului trebuie să înţeleagă faptul că politica nu se face numai la Bucureşti. Odată cu declararea Zonei Metropolitane Constanţa avem acum, cei din localităţile mici ale judeţului, mai multă putere de decizie".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional