Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Investitorii imobiliari nu par interesaţi de judeţul Vâlcea

F.A. Piaţa Imobiliară /

Investitorii imobiliari nu par interesaţi de judeţul Vâlcea

Investiţiile finalizate recent în judeţul Vâlcea sunt destul de puţine, apreciază Mihai Stănculescu, de la compania imobiliară "Realpro". Domnia sa ne-a spus că, printre acestea, se numără foarte puţine blocuri de locuinţe, cu cinci niveluri (parter şi patru etaje), construite în zone semicentrale. În general, suprafeţele acestora ajung la 2.000-3.500 mp construiţi. Preţul unui imobil nou din Râmnicu Vâlcea se ridică la 1.000-1.100 de euro/mp.

La rândul său, Dan Şerb, de la "Imobil Klass", ne-a precizat că, în zonele de centru şi de nord din Râmnicu Vâlcea, au fost terminate două imobile de locuinţe cu două şi trei camere, care au regimurile de înălţime parter şi trei etaje şi, respectiv parter şi patru etaje. Domnia sa ne-a spus, de asemenea, că sunt anunţate alte patru astfel de investiţii, în municipiu.

Cumpărătorii din Vâlcea preferă apartamentele vechi, în detrimentul celor noi

Preţurile apartamentelor noi cu trei camere ajung la 80.000 - 85.000 de euro, locuinţele cu două camere având un preţ de 63.000 - 67.000 de euro, în funcţie de dotări şi finisaje. Deşi valoarea noilor unităţi locative se apropie de preţul vechilor apartamente, locuitorii din Râmnicu Vâlcea le preferă pe cele vechi, având o mult mai mare încredere în rezistenţa acestora, ne-a specificat domnul Şerb, adăugând că cele noi sunt edificate, în mare parte, din BCA.

Aşadar, preţurile apartamentelor vechi au crescut, în ultimul timp, procentul cel mai mare de majorare fiind înregistrat la valoarea unităţilor cu trei camere. O astfel de locuinţă situată pe Calea lui Traian costă în jur de 75.000 de euro. Apartamentele confort unu, cu două camere şi suprafaţa de 55-60 mp, sunt comercializate la preţul de 57.000-60.000 de euro, în timp ce o garsonieră de 33 mp ajunge la aproximativ 35.000 de euro. Aceste preţuri au crescut cu circa 25-30% faţă de anul trecut. Pe parcursul anului 2007 vor fi demarate proiecte pentru construirea de blocuri şi cartiere, la un preţ de aproximativ 1.200 de euro/mp, potrivit repre-zentanţilor "Realpro".

Pe segmentul rezidenţial este înregistrată o ofertă foarte mică, cererea din domeniu fiind, încă, ridicată, cu toate că, în prezent, aceasta a stagnat puţin, din cauza neintroducerii creditului imobiliar cu avans zero, aşteptat de cumpărători, ne-a spus domnul Stănculescu. Specialiştii din piaţă estimează că, până la finalul anului în curs, preţurile apartamentelor se vor majora din nou.

Vâlcenii îşi construiesc case în regie proprie

În toate zonele limitrofe oraşului Râmnicu Vâlcea a demarat un proces masiv de construire a caselor în regie proprie. Una dintre investiţii este cartierul "Primăvara Park", aflat în edificare la circa trei km de centrul municipiului. Complexul este prevăzut cu un număr de 30 de case, ne-a spus Mihai Stănculescu.

Casele cele mai ieftine din jurul Râmnicului au preţuri minime de 80.000-90.000 de euro, suprafeţele acestora ajungând la 120-130 de metri pătraţi utili.

Mall-ul din Râmnicu Vâlcea a fost vândut unui portughez

În zona comercială din regiune sunt înregistrate multe cereri, însă nu sunt inves-titori interesaţi de acest perimetru. O investiţie de proporţii, finalizată la sfârşitul anului trecut în Municipiul Râmnicu Vâlcea, este "River Plaza Mall". Suprafaţa complexului comercial este de 24.000 mp, aria închiriabilă fiind de 12.000 de mp. Domnul Şerb ne-a precizat că mall-ul a fost vândut, contra sumei de 54 milioane de euro, unui investitor portughez care urmează să închirieze spaţiile din incinta centrului.

Cererea pentru birourile de clasă A va creşte

Referitor la spaţiile de birouri, în Râmnicu Vâlcea nu prea există clădiri destinate acestui domeniu. Potrivit reprezentantului "Realpro", un singur imobil de birouri, finalizat în urmă cu o lună şi jumătate, cu o suprafaţă de 550 de mp, a fost dat spre închiriere. Administratorul "Imobil Klass" ne-a spus că mai sunt două clădiri de afaceri în fază de finalizare. Aces-tea vor fi scoase la licitaţie în circa o lună. Blocurile de birouri sunt construite în centrul şi nordul oraşului şi sunt prevăzute cu şase şi, res-pectiv, trei niveluri, potrivit lui Dan Şerb. Alte investiţii anunţate în domeniu nu există. Astfel, deşi cererea din domeniu este destul de mare, oferta de birouri este redusă. Potrivit domnului Stănculescu, urmează o creştere a cererii de spaţii de birouri de clasa A, precum şi a spaţiilor de depozitare şi logistică.

Parc industrial la Ostroveni

Piaţa industrială este în creştere, în prezent preţul terenurilor din acest sector situându-se între 50 şi 70 de euro/mp. În zona limitrofă a oraşului, se află în construcţie depozite pentru logistică. Astfel de spaţii au luat amploare lângă combinatul "Oltchim" şi către Ştrandul Ostroveni. În această zonă, se află în derulare lucrările de realizare a unui parc industrial, pe terenuri concesionate de primărie, ne-a precizat domnul Stănculescu. Aici, preţul unui metru pătrat de teren este de 50-70 de euro.

Cerere mare pentru terenurile de construcţie

În Râmnicu Vâlcea, preţurile terenurilor variază în funcţie de zone, potrivit reprezentantului "Realpro". Astfel, în perimetrul central, un metru pătrat de teren ajunge la 1.000 de euro, în zona semi-centrală terenurile valorează circa 400-600 de euro/mp, în timp ce la periferia oraşului acestea costă 200 de euro/mp. În zonele rurale din judeţul Vâlcea, la o distanţă de 3-4 km de oraş, terenurile sunt comercializate la 20-45 de euro/mp. Cele mai căutate suprafeţe sunt cele care măsoară circa 400-500 de metri pătraţi, în vederea construirii de locuinţe private.

Pentru anul 2007, specialiştii estimează o creştere a investiţiilor în sectorul turistic din staţiunile situate în judeţul Vâlcea, cum ar fi Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti şi Căciulata.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional