Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

INVESTIŢIIMinisterul Sănătăţii: Reabilitarea Sectorului Sanitar

F.A. Investiţii /

Ministerul Sănătăţii: Reabilitarea Sectorului Sanitar

Anul acesta vor fi organizate licitaţii pentru reabilitarea a 11 spitale

La aproape 53 de milioane de euro se ridică suma disponibilă în acest an pentru investiţii făcute de Ministerul Sănătăţii, în cadrul programului "Reabilitarea Sectorului Sanitar - faza a doua". În acest program, Ministerul Sănătăţii prin Unitatea de Management a Proiectelor - APL2 (UMP-APL2) gestionează împrumuturile primite de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de la Banca Europeană de Investiţii.

Unitatea de Management a Proiectului are atribuţii numai în implementarea proiectului, priorităţile fiind stabilite de un grup tehnic de lucru numit prin Ordin al Ministrului, conform prevederilor Acordului de Împrumut.

Programul "Reabilitarea Sectorului Sanitar - faza a doua" cuprinde reabilitarea unor unităţi sanitare existente, nu şi construirea de unităţi medicale noi.

Astfel, în cadrul acestui program vor fi reabilitate secţiile de obstetrică şi neonatologie din 22 spitale. Dintre acestea, la jumătatea lunii mai, patru erau în execuţie, şapte în evaluare şi 11 în pregătire. De asemenea, va fi reabilitată Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Principalele proiecte aflate în derulare

Beneficiind de finanţare din împrumutul menţionat, sunt în derulare următoarele proiecte:

1. reabilitarea secţiilor de obstetrică şi ginecologie de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă", din Iaşi. Valoarea contractului este de 16,83 milioane lei, iar antreprenorul lucrărilor este SC "Conest" SA (Iaşi); Lucrările de reabilitare constau în: recompartimentări, finisaje interioare la pereţi şi tavane, tâmplării interioare, înlocuirea instalaţiilor sanitare, termice, electrice de curenţi tari şi curenţi slabi, climatizare, modernizarea instalaţiilor de fluide medicale, modernizarea ascensoarelor, realizarea unei structuri metalice de legătură între corpul A şi corpul B.

2. reabilitarea secţiilor de obstetrică şi ginecologie de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Dr. I. A. Sbârcea", din Braşov. Contractul are o valoare de 15,62 milioane lei şi a fost atribuit antreprenorului SC ICCO SRL (Braşov).

3. reabilitarea secţiilor de obstetrică şi ginecologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Valoarea contractului este de 15,26 milioane lei. Antrepenor este "Vamed Standor­tentwicklung und Engineering GmbH&CO KG" (Viena, Austria) în asociaţie cu SC "Valve Internaţional" SA (Brăila, România). Vor fi realizate lucrări de recompartimentare a secţiilor vizate pentru a se asigura fluxurile şi circuitele funcţionale necesare desfăşurării activităţii, instalaţiile de electrice, instalaţiile de gaze medicale pentru oxigen, aer comprimat sau vid, instalaţiile de încălzire sau ventilaţie pentru realizarea unui microclimat optim şi controlat şi vor fi refăcute instalaţiile sanitare.

Lucrările vor fi finalizate în primăvara anului 2012.

4. reabilitarea secţiilor de obstetrică şi ginecologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Contractul are o valoare de 16,39 milioane lei şi a fost câştigat de aceeaşi asociere ca şi la Cluj - "Vamed Standortentwicklung und Engineering GmbH&CO KG" (Viena, Austria) în asociaţie cu SC "Valve Internaţional" SA (Brăila, România).

Suprafaţa reabilitată este de 6039 metri pătraţi. Sunt prevăzute lucrări de reorganizare a spaţiilor existente prin recompartimentări şi prin reaşezarea spaţiilor pentru a se asigura o funcţionare mai bună a secţiilor care fac parte din departamentele de obstetrică şi neonatologie şi vor fi înlocuite ferestrele, uşile interioare, pardoselile din aceste secţii. De asemenea, vor fi reabilitate instalaţiile sanitare, termice şi electrice, precum şi a celor pentru distribuţia fluidelor medicale şi se vor înlocui învelitoarea şi şarpanta ce acoperă corpul 1 cu un sistem de acoperire în terasă.

5. Reorganizare şi mutare UPU- SMURD în incinta clădirii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Valoarea contractului este de 3,69 milioane lei, iar antreprenor este SC "Izorep" SRL (Târgu Mureş).

Planul pentru acest an - reabilitarea a 11 spitale

La jumătatea lunii mai erau în evaluare ofertele pentru lucrările de reabilitare a secţiilor de obstetrică şi neonatologie la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Botoşani, Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava, Spitalul Municipal Rădăuţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Spitalul de Obstetrică Ginecologie Brăila, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.

În anul 2011, este programat să fie lansate licitaţiile pentru lucrările de reabilitare a secţiilor de obstetrică şi neonatologie de la următoarele unităţi sanitare:

- Spitalul Municipal Oneşti;

- Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan"- Galaţi;

- Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu;

- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova;

- Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă;

- Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon" - Bucureşti;

-Spitalul Judeţean Bacău;

- Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploieşti;

- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş;

- Spitalul Judeţean Reşiţa;

- Spitalul de Obstetrică Ginecologie Oradea.

Toate aceste proiecte urmează să înceapă în 2011 şi să fie finalizate în 2012.

Conform Acordului de împrumut, ratificat prin Legea 171/2005, achiziţia lucrărilor de reabilitare se supune procedurilor Băncii Mondiale. Conform procedurilor Băncii Mondiale, valoarea proiectelor nu poate fi divulgată înainte de adjudecarea licitaţiilor, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Peste 350 milioane lei de la bugetul de stat pentru investiţii ale Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii derulează un amplu proiect de modernizare a unităţilor medicale, având drept finalitate creşterea accesului populaţiei la servicii medicale performante, care să acopere nevoile acesteia şi care să fie comparabile cu cele oferite în prezent de furnizorii de servicii de acelaşi tip din statele membre ale Uniunii Europene.

În acest an, în bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii prin Legea nr. 286/2010 "Legea bugetului de stat pe anul 2011", pentru investiţii, au fost alocate fonduri atât din bugetul de stat cât şi din fonduri din venituri proprii (accize) în sumă totală de 359,4 milioane lei, din care:

1) Programul de dotare şi reabilitare a secţiilor de oncologie din cadrul spitalelor publice, suma de 150 milioane lei;

2) Programul pentru reabilitarea secţiilor de anestezie şi terapie intensivă din cadrul spitalelor publice, suma de 27 milioane lei;

3) Programul de dotare şi reabilitarea băncilor de ţesuturi umane şi celule/compartimentelor de transplant medular din cadrul spitalelor publice care desfăşoară activităţi specifice, suma de 2,9 milioane lei;

4) Refuncţionalizarea imobilului din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Iaşi (300 paturi), pentru amenajarea Institutului Regional de Oncologie Iaşi, suma de 52 milioane lei;

5) Programul privind derularea şi finalizarea unor obiective de investiţii în continuare la nivelul autorităţilor administraţiei publice începute din anii precedenţi, suma de 47,5 milioane lei;

6) Programul de reînnoire a parcului de ambulanţe şi autospeciale medicalizate pentru serviciile judeţene de ambulanţă şi serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare, suma de 80 milioane lei.

Trebuie menţionat faptul că, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 529/2010 pentru aprobarea menţinerii managementului asistenţei medicale la autorităţile administraţiei publice locale care au desfăşurat faze - pilot, precum şi a Listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se menţine managementul asistenţei medicale la autorităţile administraţiei publice locale şi la Primpria Municipiului Bucureşti şi a Listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se transferă managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale şi către Primăria Municipiului Bucureşti, peste 360 de unităţi sanitare din România sunt unităţi sanitare din reţeaua autorităţii administraţiei publice locale.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 48/2010 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării, reglementează finanţarea unor cheltuieli de natura investiţiilor din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru spitalele publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice.

Autorităţile locale din 19 judeţe sunt sprijinite să înfiinţeze spitale judeţene

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, şi-a manifestat sprijinul pentru autorităţile locale care doresc să se implice în sistemul sanitar. Astfel, a cerut la jumătatea lunii mai autorităţilor locale din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa -Năsăud, Braşov, Brăila, Caraş-Serverin, Călăraşi, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Neamţ, Sibiu, Suceava şi Constanţa să analizeze propunerea de a beneficia, gratuit, de o serie de documente, în eventualitatea în care au ca obiectiv demararea construcţiei de unităţi sanitare publice în aria administrativ-teritorială pe care o conduc.

"Este păcat să pierdem materialele pe care le-am realizat în perioada în care ministerul avea ca obiectiv construirea de spitale judeţene de urgenţă. Autorităţile locale pot valorifica documentele dacă doresc să construiască unităţi sanitare prin proiecte de parteneriat public-privat sau din fonduri disponibile la nivelul autorităţilor. Vom pune la dispoziţie gratuit documentele de care au nevoie", a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministerul a pus la dispoziţia autorităţilor locale din cele 19 judeţe documente în valoare de 40 milioane lei necesare pentru demararea construcţiei de spitale judeţene: studii de prefezabilitate ale spitalelor judeţene de urgenţă, studii de fezabilitate, ghid cu directive arhitecturale şi inginereşti necesare construirii unui spital judeţean de urgenţă, Proiect Tehnic Master pentru Proiect Tehnic Spital Judeţean de Urgenţă, Avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice şi Locuinţe, Aviz Inspectorat de Stat în Construcţii.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional