IrakConstructorii români sunt invitaţi să participe la realizarea a 750 de obiective în Irak
F.A. Perspective / 01 iunie 2012
Cu un buget de 100 miliarde de dolari, din care un sfert este destinat investiţiilor, Irakul oferă în momentul de faţă o multitudine de oportunităţi constructorilor din întreaga lume.
Inclusiv constructorii români sunt invitaţi să participe la reconstrucţia acestei ţări. O delegaţie oficială irakiană a prezentat luna trecută la Bucureşti oportunităţile pentru refacerea si dezvoltarea infrastructurii locale.
"Poarta Irakului este deschisă! Companiile străine pot participa la licitaţii sau pot să îşi exporte produsele în Irak", a declarat E.S. Mohammed Saeed Al Shakarchi, Ambasadorul Republicii Irak în România, în cadrul Forumului economic România-Irak, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti sub patronajul Ambasadei Republicii Irak.
În prezent, Irakul oferă constructorilor nu mai puţin de 750 de proiecte de realizat, din cele mai diverse domenii: construirea de locuinţe, şcoli şi centre universitare, spitale, rafinării, reabilitarea porturilor şi aeroporturilor, a şoselelor, extinderea reţelelor de cale ferată, a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, dezvoltarea infrastructurii turistice etc, a precizat Gazanfer Al Baeati, director general adjunct al Comisiei Naţionale de Investiţii din Irak, structură guvernamentală menită să faciliteze accesul investitorilor străini pe piaţa locală.
Ministerul Invăţământului Superior are 333 de proiecte în toată ţara. Aceste proiecte vizează reabilitarea unor instituţii de învăţământ superior existente, dar şi înfiinţarea de noi universităţi. Proiectele includ construirea de noi sedii şi anexe precum cămine pentru studenţi şi locuinţe pentru personalul universitar. Tot în domeniul educaţiei planurile Irakului prevăd construirea unui număr de 5.000 de şcoli în întreaga ţară şi încă 3.000 de reabilitat.
Irak are, de asemenea, un proiect ce prevede construirea a trei spitale universitare.
Toate aceste obiective sunt în prezent în faza de proiectare şi urmează să fie implementate. Fondurile pentru realizarea lor au fost deja prevăzute în bugetul de stat.
Sectorul de electricitate creşte cu minim 15% anual şi necesită investiţii substanţiale pentru dezvoltare. Au fost identificate 31 de proiecte pentru a creşte puterea instalată de la 7.500 MW acum, la 20.000 MW în 2015.
Proiectele ce vizează reconstrucţia infrastructurii sunt evaluate la peste 150 miliarde de dolari. Sunt peste 44.000 km de şosea care au durata de viaţă depăşită. Un număr de 44 de proiecte au în vedere reabilitarea a 1.131 km de cale ferată şi de construit alţi 1949 km, dar şi un nou port maritim şi şapte aeroporturi de reabilitat sau construit. În plus, mai sunt prevăzute alte 17 proiecte de dezvoltarea a reţelelor de apă şi 16 proiecte pentru reţele de canalizare.
Dezvoltarea infrastructurii va permite dezvoltarea turismului, domeniu pentru care au fost stabilite circa 150 de obiective de investiţii.
În ceea ce priveşte construcţia de locuinţe, estimările arată că populaţia Irakului va ajunge la 40 de milioane de persoane în 2025, de la 30 de milioane în prezent. Prin urmare va fi nevoie de 3 milioane de locuinţe noi. Staul irakian are în proiect construirea a peste 1 milion de locuinţe.
Toate aceste investiţii sunt finanţate cu petrodolari aşa că măsurile pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie au un rol foarte important. Prin urmare, dacă producţia actuală de petrol este de 3 milioane de barili pe an, în 2014 ea trebuie să ajungă la 6 milioane barili şi la 10-12 milioane barili în 2016 -2017. Pentru atingerea acestei ţinte de producţie vor fi construite patru rafinării noi.
Acum este momentul
Mendiul investiţional este unul foarte bun, iar Guvernul acordă prioritate investiţiilor. În plus, Legea irakiană a investiţiilor oferă investitorilor numeroase facilităţi şi înlesniri fiscale, subliniază Adnan Al-Ramahi, reprezentant al Comisiei Naţionale de Investiţii din Irak.
De exemplu, zece ani scutiri de taxe pentru proiecte invesţionale. Investitorul poate scoate profitul din Irak şi poate beneficia de concesionarea până la 50 de an a terenului pe care este realizată investiţia, cu taxe simbolice.
"Acum este timpul cel mai potrivit (n.r. pentru a intra pe piaţa din Irak). Dacă nu mergeţi acum, s-ar putea să fie prea târziu, deoarece sunt prezente în Irak companii din toată lumea, iar oportunitatea nu se mai întoarce", atrage atenţia domnul Al-Ramahi.
Lafarge Cements (France)-Compania a intrat în Irak prin achiziţia Orascom în 2008. Acum are două fabrici de ciment în Irak cu o capacitate totală de 5 milioane de tone anual. Fabricile sunt la Tasluja şi Bazian în Kurdistanul irakian, având circa 2.000 de angajaţi.