Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

JLL: 2018 - al doilea an fără niciun proiect nou de retail în Bucureşti

Piaţa Imobiliară /

JLL: 2018 - al doilea an fără niciun proiect nou de retail în Bucureşti
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cushman & Wakefield Echinox: "Urmează un nou an de extindere a segmentului retail, la nivel naţional"

    2018 a fost al doilea an consecutiv fără niciun proiect nou livrat în Bucureşti, pe piaţa de retail, susţine Cristina Cuncea, din partea JJL Romania. Specialistul a spus că, în Capitală, sunt anunţate doar posibile extinderi, cum ar fi Colosseum Mall cu 15.000 mp şi Veranda Mall cu 6.000 mp: "Dezvoltatorii şi-au orientat, astfel, atenţia spre oraşe din afara Bucureştiului - la Braşov, Sibiu, Târgu Mureş şi Satu Mare, totalizând aproape 149.000 mp, în timp ce 77.000 mp constau în extinderi anunţate la Timişoara şi Iaşi. Dacă piaţa de retail din Bucureşti a ajuns la capacitate maximă din punct de vedere al stocului, cu 1,1 milioane de metri pătraţi, din 3,1 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, vedem cum interesul dezvoltatorilor se mută spre oraşele secundare, chiar terţiare. Ca tendinţă, sub imperiul modificării aşteptărilor consumatorilor, a creşterii ponderii comerţului online şi a dezvoltării tehnologiei, centrele comerciale se transformă în centre de experienţă, accentul fiind pe zonele de petrecere a timpului liber şi de food&beverages"

    Cristi Moga, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox, susţine că sectorul de retail a fost unul competitiv, cu peste 100.000 mp de spaţii noi livrate în 2018, stocul total de centre comerciale, parcuri de retail şi galerii comerciale ajungând la 3,72 milioane mp (din care circa 1,2 milioane în Bucureşti). Principalele deschideri au avut loc în oraşe precum Satu Mare, Baia Mare şi Roman, oraşe mai puţin acoperite de astfel de proiecte.

    Sursa citată ne-a declarat: "Principalele proiecte de centre comerciale ce vor fi finalizate în 2019 sunt Festival din Sibiu, extinderea Iulius Mall Timişoara, precum şi două extinderi ale unor proiecte de retail din Bucureşti, şi anume Colosseum şi Veranda Mall".

    Pentru retail, urmează un nou an de extindere la nivel naţional, cu atenţie acordată şi oraşelor de dimensiune mică sau medie. Şi aici nu vorbim doar despre dezvoltatorii de centre comerciale, ci şi de marile lanţuri de hypermarket-uri, discounteri, potrivit lui Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania. Acesta ne-a spus că o să vedem în continuare interes bun din partea chiriaşilor din centrele comerciale (inclusiv nume noi pe piaţă locală) în condiţiile în care România a livrat cea mai bună creştere a consumului din regiune în ultimii ani (şi în ultimul deceniu, de altfel).

    Stocul modern de spaţii comerciale a ajuns la 3,6 milioane metri pătraţi, la sfârşitul lui 2018, dintre care aproape o treime, mai exact 32% se află în Bucureşti. Centrele comerciale au o pondere de 58% din totalul spaţiilor, iar 42% se constituie din parcuri comerciale, ne-a spus Carmen Ravon, Head of Retail Leasing & Retail Agency al CBRE România.

    Domnia sa a adăugat: "În 2018 au fost livrate 115.000 mp de noi spaţii comerciale, cu 28% mai mult decât în 2017, majoritatea fiind incluse în parcuri comerciale de dimensiuni mici şi medii. Una dintre tendinţele majore ale lui 2018 pe segmentul spaţiilor comerciale este creşterea ponderii componenţei online, care va lua o amploa­re şi mai mare anul acesta.

    Dintre cele 12 proiecte de retail care sunt în prezent în construcţie, cele mai mari, din punct de vedere al suprafeţei dezvoltate, sunt Openville din Timişoara, cu 47.000 mp, Festival Centrum Sibiu cu 43.000 mp, Shopping City Târgu Mureş, cu 32.600 mp, Târgovişte Mall, cu 31.300 mp, DN1 Baloteşti, cu 28.000 mp, Electroputere Parc din Craiova, cu 22.100 mp, extinderea proiectului Colosseum din Bucureşti, cu 20.000 mp.

    Carmen Ravon, Head of Retail Leasing & Retail Agency al CBRE România, a completat cu faptul că, anul trecut, chiria prime (chiria de referinţă pentru 100 mp în proiecte de clasa A, amplasate în cele mai bune zone) pentru centrele comerciale s-a situat la 80 euro/ mp, iar în cazul parcurilor de retail a oscilat între 8 şi 15 euro/mp. Chiria prime în cazul unităţilor de retail stradale a fost de 55 euro/mp.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional