Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

JLL: Cererea de spaţii de birouri s-a dublat în primul trimestru

Piaţa Imobiliară /

JLL: Cererea de spaţii de birouri s-a dublat în primul trimestru

Cererea de spaţii de birouri din ţară a înregistrat un total de 140.000 de metri pătraţi, în primele trei luni din 2016, dintre care o treime reprezintă spaţii închiriate în provincie, în oraşe precum Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov.

În marile oraşe din ţară, suprafaţa de birouri tranzacţionată în primul trimestru a fost de circa 41.000 metri pătraţi, comparativ cu 18.800 mp în aceeaşi perioadă din 2015, potrivit JLL.

Datele companiei mai arată că, la nivel naţional, faţă de perioada similară a anului trecut, când companiile au închiriat circa 76.000 de metri pătraţi în Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară, cererea din primele trei luni din 2016 este aproape dublă.

Claudia Cetăţoiu, senior consultant Tenant Representation în cadrul JLL România, a declarat: "Piaţa de birouri continuă să performeze foarte bine şi în acest an. Statisticile privind cererea din primele trei luni ale anului sunt încurajatoare. Cererea nouă (pre-închirieri şi contracte noi) a cumulat peste 70.000 de metri pătraţi, respectiv jumătate din piaţă. Acest lucru demonstrează că România rămâne atractivă pentru investitori. Mai mult, valul de închirieri din afara Capitalei creează un mediu investiţional atractiv şi competitiv, iar apariţia pe piaţa locală a unor nume mari din diferite domenii ar putea atrage în viitor şi alţi jucători internaţionali".

Conform JLL, Iaşi concurează în acest an cu Bucureşti, înregistrând una dintre cele două cele mai mari tranzacţii din perioada ianuarie-martie 2016, respectiv 13.000 de metri pătraţi. În Bucureşti, cea mai mare tranzacţie a fost de 13.000 mp, fiind însă o prelungire de contract existent.

Structura pe oraşe arată că, în Bucureşti, cererea a fost de aproape 100.000 de metri pătraţi în primul trimestru, dublul suprafeţei închiriate în perioada corespunzătoare a anului trecut.

În Iaşi au fost tranzacţionaţi 17.200 de metri pătraţi, în Timişoara 16.300 mp, pe locurile următoare clasându-se Braşov şi Cluj-Napoca. Companiile din domeniul BPO, IT&C şi servicii profesionale continuă să fie motorul cererii şi în acest an în ţară, cu peste 60% din suprafaţa tranzacţionată în primul trimestru, în timp ce sectorul bancar şi cel de servicii financiare au închiriat 10.000 metri pătraţi, iar companiile de FMCG (n.r. bunuri de consum cu mişcare rapidă) au semnat contracte pentru 3.000 metri pătraţi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional