Fonduri europene pentru alimentarea cu apă şi sistemele de gestionare a deşeurilor
Bugetul total de investiţii pe acest an al Consiliului Judeţean Caraş-Severin este de 4,57 milioane lei, ne-a declarat Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Principalul obiectiv aflat în curs de execuţie este construcţia clădirii pentru Căminul persoane vârstnice "Sf.Constantin şi Elena" din municipiul Caransebeş, cu o valoare totală de 3,11 milioane lei, cu termen de finalizare iunie 2009. Antreprenorul general este "Construct Anste" SRL. În acest an, vor începe lucrările de reparare şi amenajare pentru Complexul de servicii sociale "Sfânta Maria" din munucipiul Reşiţa. Valoarea totală a investiţiei este de 1,46 milioane lei, iar termenul de finalizare este decembrie 2009. Antreprenorul general este "Banatica Group" SRL din Reşiţa.
Încasările au scăzut cu 60% faţă de 2008
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin precizează că bugetul de investiţii din acest an se formează pe seama transferurilor de la bugetul de stat cu destinaţie specială, resursele financiare ale Consiliului Judeţean fiind insuficiente pentru realizarea de noi investiţii. În privinţa evoluţiei veniturilor proprii, încasările au scăzut cu 60% în primul trimestru din 2009 faţă de perioada similară din 2008. Oficialii estimează că acest trend descrescător se va menţine pe tot parcursul anului 2009. Având în vedere faptul că veniturile din eliberarea de certificate şi autorizaţii de construire deţin o pondere semnificativă în structura veniturilor proprii încasate la nivelul bugetului judeţului (peste 50%), realizările la acest indicator de venit sunt afectate de evoluţia negativă a procesului investiţional manifestată la nivelul întregului judeţ.
În vederea realizării obiectivelor de investiţii, Consiliul Judeţean a contractat în anul 2006 un împrumut de 62,1 milioane lei. Fondurile astfel obţinute au fost destinate în special pentru infrastructură, respectiv modernizarea DJ 582 Văliug - Slatina Timiş şi cofinanţarea unor proiecte care beneficiază de finanţare externă nerambursabilă (reabilitarea DJ 608A Caransebeş - staţiunea Muntele Mic, DJ 571C Năidaş - Socol, DJ 571 Sasca Montană - Cărbunari), pentru finalizarea unor lucrări la drumurile şi podurile judeţene calamitate de inundaţiile din 2005, pentru proiectarea şi execuţia unei extinderi a Sălii Polivalente Reşiţa, proiectarea şi modernizarea Palatului Cultural, finalizarea lucrărilor la obiectivul sala de şedinţă a Consiliului Judeţean - extindere, reabilitare şi modernizare parter şi subsol, corp A şi corp B.
Contractarea unui nou împrumut bancar în cursul anului 2009, care să constituie sursa de finanţare pentru noi obiective de investiţii, nu este posibilă, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile privind serviciul datoriei publice locale, completează domnul Sorin Frunzăverde.
Fonduri europene pentru alimentarea cu apă şi sistemele de gestionare a deşeurilor
Consiliul Judeţean mai are în curs de realizare o serie de proiecte finanţate din fonduri europene. Astfel, este în derulare prin programul ISPA proiectul de alimentare cu apă, canalizare şi epurare ape uzate în judeţul Caraş Severin, cu o valoare totală de 65 milioane euro. În 25 martie 2008 s-a primit avizul interministerial din partea Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe. Urmează ca beneficiarul final, "Aquacaraş" să lanseze achiziţia publică de lucrări. Data de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2010.
Al doilea proiect, ca valoare, aflat în derulare se referă la modernizarea DJ 582 Văliug - Slatina Timiş, cu cheltuieli totale de 32,5 milioane euro, din care 24,4 milioane euro reprezentând cheltuieli eligibile şi 8,13 milioane euro, cheltuieli neeligibile).
Al treilea proiect aflat în execuţie, cu un total de 10,06 milioane euro (din care contribuţia locală este de 3,39 milioane euro, iar finanţarea europeană, cumulat cu Fondul Naţional, reprezintă 6,66 milioane euro), vizează reabilitarea zonei industriale Valea Ţerovei - Reşiţa.
Restul proiectelor de amploare vizează mai ales implementarea unor sisteme de gestionare a deşeurilor în Băile Herculane (valoare totală de 1,33 milioane euro), în zona Oraviţa (valoare totală de 1,12 milioane euro), respectiv în zona turistică Semenic (valoare totală de 511.080 euro).
Alte proiecte importante aflate în derulare sau în curs de implementare se referă la îmbunătăţirea accesului comunităţilor locale spre punctele de trecere a frontierei - Consolidare DJ 581 Giurgiova-intersecţie DJ 586A (Secăşeni) (valoare totală de 1,32 milioane euro), respectiv extinderea sistemului de colectare, transport şi epurare a apelor uzate în zona turistică Garana - Brebu Nou (1,18 milioane euro).