Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

JUDEŢUL CONSTANŢAŞapte milioane de euro pentru Pavilionul Expoziţional al Constanţei

F.A. Investiţii /

Şapte milioane de euro pentru Pavilionul Expoziţional al Constanţei

Reabilitări masive de drumuri judeţene

Consiliul Judeţean Constanţa are în curs de execuţie şi urmează să demareze lucrări pentru mai multe obiective de investiţii. Titi Cenuşă, arhitectul şef al Judeţului Constanţa, ne-a declarat că cea mai importantă realizare va fi Pavilionul Expoziţional, în valoare de aproape şapte milioane de euro. Acesta va fi construit la intrarea în staţiunea Mamaia, vizavi de hotelul "Parc". Obiectivul este finanţat printr-un credit bancar şi realizat de firma "Erbasu" SA. Pavilionul va fi finalizat în luna septembrie a acestui an, după o întârziere a lucrărilor cu 24 de luni.

Domnul Cenuşă ne-a spus că un proiect de amploare care va fi realizat în următorii ani este viitoarea Sală Polivalentă a Municipiului Constanţa. La finele lunii iunie, obiectivul se afla în faza de demarare a lucrărilor de proiectare. Investiţia urmează să fie finanţată de Consiliul Judeţean Constanţa şi de Agenţia Naţională de Sport.

Un alt proiect de investiţii, în valoare de cinci milioane de euro, vizează modernizarea Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa. Lucrarea este finanţată de Guvernul Greciei, prin programul HiPERB. Proiectul tehnic prevede consolidarea clădirii muzeului, precum şi reabilitarea exponatelor antice greceşti. Lucrările propriu-zise vor fi demarate în acest an.

Titi Cenuşă ne-a menţionat că, pentru următorii patru ani, Consiliul Judeţean Constanţa şi-a mai propus să finalizeze reabilitările mai multor monumente istorice de interes turistic din judeţ. Printre acestea se numără cele de la Istria (unde se doreşte şi construirea unui amfiteatru antic pentru spectacole), Adamclisi, Capidava, Pacuiul lui Soare etc.

Reabilitări masive de drumuri judeţene

Arhitectul şef al Judeţului Constanţa a mai adăugat că, anul trecut, au fost realizate lucrări de reabilitare şi modernizare, la nivel de asfalt, pe 130 km de drumuri judeţene. Este vorba despre traseele rutiere Cernavodă - Topalu - Capidava - Hanul Morilor (40 km); Cernavodă - Râşova - Aliman - Ion Corvin (38 km); Amzacea - Pecineaga - 23 August (20 km); Crucea - Pantelimon - Grădina - Tariverde (14 km) şi Nazarcea - DN 2A (16 km). Titi Cenuşă ne-a declarat că, în acest an, Consiliul Judeţean Constanţa va demara şi va finaliza modernizarea drumului Poarta Alba - Nazarcea - Ovidiu (16 km). Acesta facilitează tranzitul rutier direct spre staţiunea Mamaia, de pe autostrada Bucureşti - Cernavodă, prin evitarea traversării oraşului Constanţa.

Pentru următorii patru ani, autorităţile judeţene şi-au propus să continue programul de construire de noi cămine culturale la sate şi să finalizeze pietruirea tuturor drumurilor de pământ din zonele rurale. Finanţarea urmează să fie asigurată din împrumuturi bancare, fonduri guvernamentale şi europene. La finele lunii iunie, era în curs de derulare o licitaţie pentru contractarea unui astfel de împrumut.

Drum expres Medgidia - Costineşti

Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Consiliului Judeţean Constanţa, este, în opinia domnului Cenuşă, construirea unui drum expres între Medgidia şi Costineşti. Este vorba despre o variantă de descărcare a traficului în lungime de 35 km, care nu va traversa nicio localitate. Drumul este destinat tranzitului rutier direct spre sudul litoralului şi va fi constituit din câte o bandă de circulaţie pe fiecare sens şi cu zonă de refugiu.

În ceea ce priveşte reabilitarea drumurilor judeţene, Titi Cenuşă ne-a precizat că politica autorităţilor judeţene este să acorde prioritate modernizării reţelei rutiere existente în vestul judeţului, de-a lungul Dunării, în vederea dezvoltării activităţilor turistice.

Opt porturi turistice la Dunăre

Autorităţile constănţene vor să construiască, într-o primă fază, opt porturi turistice între oraşul Hârşova şi comuna Ostrov. La finele lunii iunie, proiectul se afla în faza de întocmire a studiilor de fezabilitate pentru viitoarele porturi Ostrov, Topalu şi Capidava şi urmează să fie dată în lucru realizarea a încă cinci studii.

Titi Cenuşă a ţinut să precizeze că este vorba despre porturi moderne, dotate cu sisteme de alimentare cu apă, combustibili, electricitate, unităţi de alimentaţie publică etc., nu despre montarea unui simplu ponton pe mal, fie el şi din beton.

De altfel, zonele turistice care se dezvoltă cel mai mult în Judeţul Constanţa, în afara celor de pe Litoralul Marii Negre, din dreptul localităţilor 23 August, Tuzla sau Corbu, sunt cele amplasate de-a lungul sectorului Dunării şi în sud - vestul judeţului (Ostrov). Această zonă beneficiază de o salbă de lacuri înconjurate de păduri, de o frumuseţe aparte.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional