Consiliul Judeţean Timiş dispune, în acest an, de un buget de investiţii de 97,2 milioane lei. Administraţia din Timiş preconizează că veniturile proprii ale Consiliului Judeţean pe anul 2009 vor creşte cu un indice de 1,45 faţă de veniturile proprii înregistrate anul trecut. "Având în vedere că tendinţa de contracţie a activităţii economice se va accentua, este posibil ca acest indice de creştere să nu fie realizat. Efectele crizei financiare şi economice vor fi resimţite, cu deosebire în primul semestru al acestui an", apreciază oficialii Consiliului.
Conducerea Consiliul Judeţean Timiş ne-a declarat că cele mai importante obiective în curs de execuţie valorează, în total, circa 19 milioane de lei şi vor fi încheiate chiar în acest an. Astfel, la finele lunii aprilie, era în curs de construcţie un corp anexă al sediului Consiliul, în valoare totală de 7,5 milioane de lei. Antreprenor general este SC "Confort" SA Timişoara, iar termenul finalizare - noiembrie 2009. Tot în curs de execuţie era, în perioada menţionată, reamenajarea şi revitalizarea fortificaţiei Cetăţii Timişoara - Bastion. Valoarea totală a lucrărilor aferente acestui an este de 4,5 milioane de lei, iar antreprenorul general este compania "J.V. Bennert" Germania. Termenul de finalizare este tot luna noiembrie a acestui an.
Investiţii noi din credite şi fonduri europene
Reabilitarea DJ 691, între localităţile Pişchia - Maşloc - limită judeţ Arad, pe o lungime de 40 km, va costa, în total, 5,2 milioane de lei. Antreprenorul general este SC "Sird" SA Timişoara, iar la sfârşitul lunii aprilie, lucrările erau foarte aproape de recepţionare. Muzeul de artă, cu amenajarea Palatului Baroc, este o altă lucrare în derulare, aproape de finalizare la sfârşitul lunii aprilie. Valoarea totală a lucrărilor din acest an este de două milioane de lei. Antreprenor general este SC "Castrum Tim" SA Timişoara.
Consiliul Judeţean Timiş susţine că are bani şi de investiţii noi. În acest an, vor fi licitate lucrările de reabilitare DJ 592 Buziaş - Lugoj, în lungime de 29,2 km. Finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007- 2013 şi contribuţia locală este în valoare de 10 milioane de lei. Tot prin fondurile europene accesate prin POR va fi demarată şi reabilitarea DJ 682 limită de judeţ Arad - Periam - Saravale - Sânnicolau Mare, în lungime de 24 km. Finanţarea din bugetul Consiliului se cifrează tot la 10 milioane de lei. Centura Nord - Vest de ocolire a oraşului Buziaş este tot o lucrare cu finanţare POR, cu o contribuţie proprie de 43.000 de lei.
Anul trecut, Consiliul Judeţean Timiş a contractat credite pentru investiţii în reabilitarea drumului judeţean DJ 691 Timişoara - Pişchia - Maşloc - limită judeţ Arad, în valoare de 33,5 milioane lei. În acest an vor fi contractate credite în valoare de 50 de milioane de lei.
Peste 100 milioane de lei în proiecte finanţate din fonduri europene
Potrivit datelor furnizate de Consiliul Judeţean Timiş, proiectele finanţate din fonduri europene depăşesc suma totală de 100 milioane de lei.
Reabilitarea DJ 592 Buziaş - Lugoj cu fonduri POR are o valoare totală de 61,5 milioane de lei. La finele lunii aprilie, proiectul era în stadiul pregătirii licitaţiei pentru asistenţă tehnică şi servicii de supervizare. Reabilitarea DJ 682 limită de judeţ Arad - Periam - Saravale - Sânnicolau Mare va costa, în total, peste 43,3 milioane de lei. Proiectul era, la finele lunii aprilie, în stadiul pregătirii licitaţiei pentru asistenţă tehnică şi servicii de supervizare. La data menţionată, proiectul centurii Nord - Vest de ocolire a oraşului Buziaş era în evaluare, pentru accesarea finanţării POR.
Alte proiecte ale Consiliului Judeţean Timiş sunt elaborarea studiului de fezabilitate pentru valorificarea potenţialului turistic transfrontalier, incluzând piste de cicloturism de-a lungul râului Bega, în aval de Timişoara. Valoarea totală a proiectului este de 238.000 de lei. La sfârşitul lunii aprilie, administraţia judeţeană pregătea licitaţia de contractare a studiului. Finanţarea este asigurată prin Phare CBC RO-SE 2004-2006.
Tot în cadrul acestui program, Consiliul Judeţean Timiş avea în derulare proiectul de cooperare între serviciile publice din zona transfrontalieră româno-sârbă pentru stabilirea cadrului transfrontalier de prevenire şi intervenţie în caz de inundaţii. Valoarea totală a investiţiei este de 1,64 milioane lei.
Alte proiecte pregătite pentru atragerea de fonduri europene sunt sistemul integrat de management a deşeurilor în judeţul Timiş, cu amenajarea unui depozit de deşeuri, unei staţii de transfer şi de centre de colectare şi sortare. Valoarea estimată a lucrărilor este de 50 de milioane de euro. Proiectul presupune şi închiderea depozitelor existente - proiectare, execuţie, asistenţă tehnică şi supervizare. La finele lunii aprilie, se pregătea aplicaţia pentru obţinerea finanţării prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.