Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Judeţul TulceaInvestiţiile vizează îmbunătăţirea infrastructurii edilitare

F.A. Investiţii /

Investiţiile vizează îmbunătăţirea infrastructurii edilitare

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea (CJT), domnul Victor Tarhon, a solicitat anul trecut, primăriilor din judeţ o inventariere a problemelor cu care se confruntă fiecare localitate. Astfel, s-a putut întocmi un grafic judeţean de priorităţi, stabilindu-se un grafic al investiţiilor.

În ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă, s-a constatat că din cele 134 de localităţi, doar 82 dintre acestea deţineau un sistem de alimentare cu apă în diferite stadii de uzură. În localităţi care deţineau sistem de alimentare cu apă potabilă, datorită creşterii demografice şi a extinderii intravilanului localităţilor, un număr considerabil de gospodării nou construite nu beneficiau de apă curentă întrucât sistemul de alimentare fusese proiectat pentru a deservi un număr mai mic de beneficiari. În aceste condiţii s-a dispus prioritizarea întocmirii proiectelor privind infrastructura edilitară în ordine descrescătoare a numărului de beneficiari. Ca şi criteriu de bază al prioritizării s-a avut în vedere numărul de beneficiari ce urmează a fi deserviţi.

Jumătate din totalul cheltuielilor consiliului judeţean este orientată spre investiţii

Pentru mandatul 2008 - 2012, s-a dispus întocmirea bugetului CJT în funcţie de necesarul investiţiilor în infrastructura rutieră şi edilitară (respectiv alimentare cu apă potabilă, energie electrică şi canalizare). În anul 2009 cheltuielile cu investiţiile au o pondere de 50% din total cheltuielilor. Suma este mai mare faţă de cea de anul trecut de 4 ori, dar este influenţată de faptul că proiectele cu finanţare nerambursabilă, prin fondurile structurale, se derulează prin bugetul propriu şi nu ca buget al fondurilor nerambursabile, cum a fost pentru fondurile de preaderare, subliniază domnul Victor Tarhon.

Anul acesta se va lucra la proiecte de aproape 86,5 milioane lei

Proiectele avansate ce vor fi continuate, începute sau finalizate în acest an se preconizează că vor absorbi 86.448.000 lei, suma provenind, în principal, din fonduri proprii, din fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Turismul. Consiliul Judeţean Tulcea are în derulare, spre exemplu, proiecte cu finanţare prin Programul Operaţional Regional în valoare de aproximativ 80 milioane lei, din care pentru 2009 suma este de 24 milioane lei, precizează sursa citată.

Criza afectează nivelul încasărilor la consiliul judeţean

Chiar fără aceste sume, bugetul pentru investiţii este mai mare de trei ori faţă de anul trecut. Oficialii preconizeazăcă în acest an veniturile proprii ale Consiliului Judeţean Tulcea vor înregistra o reducere faţă de anul trecut la categoria de venituri. "Criza economică se resimte influenţând nivelul încasării veniturilor şi sumele defalcate alocate de la bugetul de stat, pentru echilibrarea bugetelor locale", explică domnul Tarhon.

În anii trecuţi au fost executate lucrări prin programul Phare şi cu finanţare de la Banca Mondială

Prin programul PHARE au fost implementate proiecte de combatere a efectelor inundaţiilor, dezvoltarea resurselor umane, mică şi mare infrastructură, cu o valoare totală de circa 40 milioane euro.

De asemenea, în perioada 2000 - 2006, judeţul Tulcea a beneficiat de un grant al Băncii Mondiale, prin care au fost îmbunătăţite serviciile de alimentare cu apă şi drumuri în 22 comune (valoare totală a Proiectului de Dezvoltare Rurală în judeţ a fost de 9 milioane dolari, pentru cele 42 de proiecte implementate), subliniază domnul Tarhon.

În 2009 investiţiile vizează extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi a reţelei de electricitate, îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi managementul deşeurilor

În anul 2009 sunt în diferite stadii de execuţie 14 reţele noi de alimentare cu apă potabilă ce vor deservi 10.344 locuitori, reabilitarea, extinderea sau modernizarea reţelei de alimentare cu apă din cinci localităţi deservind 9.932 persoane. În stadiul studiului de fezabilitate sau al proiectului tehnic se mai află proiectele pentru alimentarea cu apă a încă zece localităţi deservind 5.601 beneficiari, relatează domnia sa.

În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, preşedintele CJT ne precizează că se continuă lucrările de pietruire şi asfaltare a drumurilor comunale Dorobanţu - Cârjelari - General Praporgescu şi Baia - Ceamurlia de Jos, iar pentru tronsonul Salva Rusă - Mănăstirea Uspenia, proiecte în sumă de peste 14, 6 milioane lei. În faza de studiu de fezabilitate şi proiect tehnic se mai află mai multe tronsoane de drumuri judeţene. Conform studiilor de fezabilitate, valoarea acestor lucrări va depăşi suma 93 milioane lei.

O altă prioritate pentru conducerea CJT o reprezintă şi proiectele din domeniul alimentării cu energie electrică. Astfel, se află în faza studiului de fezabilitate un număr de opt proiecte fiind depuse spre finanţare la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Proiectele sunt:

- Extindere electrificare linie electrică aeriană joasă tensiune în localitatea Grindu;

- Alimentare cu energie electrică zonă turistică localitatea Parcheş, comuna Somova;

- Alimentare cu energie electrică zonă lotizări 17 loturi locuinţe localitatea Parcheş, comuna Somova;

- Alimentare cu energie electrică în zonă de lotizare 20 locuinţe în localitatea Somova;

- Alimentare cu energie electrică în localitatea Crişan;

- Extindere reţea electrică în zona lotizată, în localitatea Mihail Kogălniceanu;

- Extindere reţea electrică, în localitatea Smârdan;

- Extindere alimentare cu energie electrică în localitatea Carcaliu.

Pentru proiectele derulate prin Primării, CJT acordă anual, din fonduri proprii, suma necesară părţii de finanţare ce trebuie suportată din fondurile primăriilor.

În anul 2009 unul dintre obiectivele CJT este îmbunătăţirea infrastructurii de acces, judeţul Tulcea beneficiind în prezent de circa 26 milioane euro prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 2 Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale (dintr-un total de 119 milioane euro pentru întreaga Regiune de Dezvoltare Sud-Est) - proiectul "Modernizarea infrastructurii de acces către zona turistică Murighiol - Uzlina - Dunavăţ - Lacul Razelm" - aflat în luna iunie în implementare, respectiv faza de licitaţie pentru lucrările de construcţie). Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea turismului durabil şi a mediului de afaceri în zona de sud-est a judeţului Tulcea, prin îmbunătăţirea accesibilităţii regionale spre zona Deltei Dunării, explică domnul Victor Tarhon.

De asemenea, este vizată şi cofinanţarea lucrărilor de modernizare a Aeroportului Delta Dunării (modificări la lăţimea pistei şi realizarea unui terminal modern), prin Programul Operaţional Sectorial de Transport.

Prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, CJT are în vedere realizarea Sistemului integrat de management al deşeurilor din localităţile Deltei Dunării, cu o valoare de minim 25 milioane euro, mai precizează preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, domnul Victor Tarhon.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional