Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

KPMG:Băncile sunt mult mai deschise la finanţarea proiectelor imobiliare

Ioana Dogaru Piaţa Imobiliară /

Băncile sunt mult mai deschise la finanţarea proiectelor imobiliare

În general, finanţarea de către bănci a investiţiilor imobiliare şi proiectelor de dezvoltare "a făcut un mare pas înainte" în Europa, reiese dintr-un sondaj recent publicat de KPMG, Property Lending Barometer 2015.

Acest studiu amplu, de 50 de pagini, realizat de KPMG prin intervievarea reprezentanţilor băncilor din ţările europene evaluează atitudinea băncilor faţă de finanţarea imobiliară şi parametrii cheie de finanţare. P

articipanţii la cea de a 6-a ediţie a studiului anual realizat de KPMG au fost reprezentanţii unui număr de peste 90 de instituţii financiare din 21 de ţări, inclusiv Romania. Economiile analizate au fost clasificate drept "dominante ", "stabile " şi "alte " economii mai puţin stabile.

"Atitudinea băncilor s-a schimbat în bine şi au devenit mai deschise la finanţarea proiectelor imobiliare" observă Andrea Sartori, Partener şi Head of Real Estate pentru Europa Centrală şi de Est din cadrul KPMG, care a coordonat, de asemenea, ediţia din anul acesta a Property Lending Barometer. "

Aceasta a adăugat: "În Europa se înregistrează în prezent o reducere record în rata dobânzilor şi în plus există un program de achiziţionare de active iniţiat de Banca Centrală Europeană care se aşteaptă să crească nivelul de lichiditate a băncilor. Băncile se confruntă în acelaşi timp cu o concurenţă crescută din partea unor creditori alternativi, ca de exemplu fondurile cu plasamente în acţiuni/obligaţiuni şi băncile de investiţii. Drept rezultat, investitorii epuizează produsele de valoare de pe pieţele imobiliare din Europa, în special în economiile mai stabile".

Între timp, băncile de pe pieţele mai puţin stabile par a se confrunta în continuare cu dificultăţi cauzate de proporţia considerabilă de credite neperformante din portofoliile lor, reiese din raportul KPMG.

Redresarea sectorului de creditare imobiliară este mai vizibilă, potrivit raportului, în economiile europene mai dezvoltate; economiile mai puţin stabile, adaugă Sartori, se află încă sub presiunea de a găsi soluţii la problemele cauzate de criza financiară globală. Băncile din alte economii mai puţin stabile cum sunt cele din Serbia şi Croaţia se confruntă cu o mai mare proporţie de credite neperformante, datorită cărora ezită să crediteze sectorul imobiliar.

Andrea Sartori subliniază: "Datorită acestei proporţii ridicate de credite neperformante, aşa numitele alte economii, astfel cum am prezentat în studiul nostru, ar putea deveni ţinte potenţiale pentru cei care sunt interesaţi să preia portofolii de credite neperformante. "

Sondajul prezintă, de asemenea, o evaluare a criteriilor pe care instituţiile financiare europene le iau în considerare în acordarea creditelor pentru dezvoltări/investiţii imobiliare.

Andrea Sartori a mai spus: "Majoritatea băncilor din sondajul nostru - indiferent de economia în care activează - au subliniat că proiectele pe care sunt dispuse să le finanţeze au la bază un model de afaceri robust şi proiectul urmează să fie un activ de o înaltă calitate".

Acesta adaugă că, în timp ce un alt criteriu (al doilea ca prioritate), reputaţia şi recomandările referitoare la dezvoltator/operator au fost mai importante pentru economiile dominante/stabile incluse în studiu, nivelul capitalului proprietarului a fost considerat mai important (şi a doua prioritate) pentru economiile mai puţin stabile.

Andrea Sartori explică:"Participanţii la sondaj au menţionat că preferă în continuare proiectele care generează venituri faţă de noile dezvoltări, în special în economiile dominante şi stabile".

Ori Efraim, Partener, KPMG in Romania, afirma: "Reducerile de impozit şi o piaţă a muncii favorabilă cresc încrederea consumatorilor, în timp ce băncile privesc cu optimism dezvoltarea lor în viitorul apropiat. Băncile din România au însă opinii diferite în legătură cu perspectivele portofoliilor de credite proprii şi ale întregului sector bancar în următoarele 12 - 18 luni. În timp ce majoritatea respondenţilor prognozează o creştere în dimensiunea portofoliului propriu precum şi al întregului sector bancar, unele bănci sunt de părere că acesta va arăta o uşoară diminuare. Răspunsurile sugerează că, bazându-se pe economia în curs de redresare, majoritatea băncilor sunt încrezătoare în creşterea portofoliului de credite în viitorul apropriat, care se aşteaptă să crească cu o rată de 3-4% pe an în următorii ani."

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional