Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

LA 100 DE ANI DE LA MAREA UNIREPeste 60 de companii şi-au manifestat interesul să se implice în proiectul ALBA IULIA SMART CITY 2018

E.O. Smart City /

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia au propus, pentru perioada 2016 - 2018, iniţierea proiectului pilot de transformare a Municipiului Alba Iulia într-un oraş inteligent - "Alba Iulia Smart City 2018", cu susţinerea financiară exclusivă a companiilor interesate. Iniţiativa este parte integrantă a unui protocol de cooperare încheiat între Municipiul Alba Iulia şi Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională în anul 2016.

Proiectul "Alba Iulia Smart City 2018" se bazează pe dezvoltarea de parteneriate cu asociaţii, companii, clustere, institute de cercetare-dezvoltare, universităţi şi, nu în ultimul rând, voluntari care vor contribui împreună la construirea "Oraşului unde s-a născut viitorul". Proiectul se va materializa prin efortul financiar exclusiv al companiilor care doresc să se implice. Companiile, organizaţiile, instituţiile, voluntarii pot contribui prin resurse umane, expertiză, resurse financiare, facilităţi logistice sau tehnologii, în funcţie de aria de expertiză şi de competenţe.

Scopul acestui proiect este transformarea oraşului Alba Iulia într-un oraş inteligent, o expoziţie a soluţiilor inteligente care să poată fi vizitată în Alba Iulia de turişti şi de o mie de primari pe tot parcursul anului 2018 când Alba Iulia va fi în centrul tuturor evenimentelor dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, act consemnat la Alba Iulia în anul 1918.

Până în prezent peste 60 de companii şi-au manifestat interesul de a se implica în proiectul pilot printre care Orange Romania, Siemens, Microsoft, IBM, CISCO, ZTE, Xerox, Phillips şi altele, potrivit oficialilor proiectului.

În data de 2 decembrie 2016, Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională au organizat Conferinţa de lansare a proiectului pilot "Alba Iulia Smart City 2018". 200 de persoane au participat la acest eveniment, reprezentanţi ai companiilor din ţară şi din străinătate, persoane fizice care doresc să se implice voluntar în această iniţiativă, reprezentanţi ai sectorului neguvernamental, reprezentanţi ai mediului academic, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi centrale, reprezentanţi mass-media etc. Cu ocazia lansării proiectului pilot "Alba Iulia Smart City 2018", Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională a prezentat Ghidul Smart City pentru România - un instrument de evaluare a comunităţilor şi un compendiu de bune practici internaţionale, soluţii şi tehnologii inteligente, care aplicate la nivel local şi regional pot transforma comunităţile în oraşe inteligente cu acces liber la produse şi servicii de calitate, cu sisteme de sănătate şi educaţie moderne şi cu administraţii publice transparente, care guvernează împreună cu cetăţeanul.

Primul protocol de cooperare a fost semnat între Orange România şi municipiul Alba Iulia

Costurile de dezvoltare şi implementare ale soluţiilor smart city pentru proiectul pilot sunt acoperite integral de Orange Romania şi partenerii săi: Civic Alert, Magnasci (uRadMonitor), Tech Lounge, FullscreenDigital, Gebs (Zoniz), Flashnet.

Conceptul Orange România pentru proiectul-pilot Alba Iulia Smart City 2018 include:

- Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice (în Cetatea Alba Carolina, în autogări, în gară, în licee şi universitate) - în cea mai mare parte a acestor zone deja funcţionează, accesul este gratuit.

- Soluţie de transport public inteligent în 15 mijloace de transport public gestionate de Societatea de Transport Public Alba Iulia, ce include accesul Wi-Fi la Internet securizat pentru călători, accesul în timp real la informaţii de poziţionare, viteză şi direcţie de deplasare mijloc de transport pentru compania de transport public. Status - este deja funcţională soluţia.

- Soluţie de comunicare cu cetăţenii prin hotspoturile Wi-Fi şi prin aplicaţia E-Alba Iulia. Status - aplicaţia e funcţională atât pe sistem de operare iOS cât şi pe Android.

- Vizualizarea şi optimizarea traficului pedestrian şi a mijloacelor de transport public, prin adaptarea soluţiei Orange Business Retail Analytics. Status - în implementare, se lucrează la interpretarea datelor.

- Infrastructura LoRa WAN prin care vor comunica aplicaţiile şi dispozitivele conectate la internet. Status - în curs de implementare.

- Soluţie de măsurare a calităţii aerului, uRadMonitor, ce oferă informaţii asupra nivelului de poluare din oraş şi zona limitrofă. Status - funcţională în cadrul autobuzelor care asigură transportul public în comun.

- Soluţia de promovare turistică şi interacţiune cu cetăţenii ce include 250 de beacon-uri instalaţi în aproximativ 225 de obiective (muzee, universitate, cetate, restaurante, statui, catedrale) ce transmit informaţii despre acestea direct pe telefonul mobil al vizitatorilor. Status - cea mai mare parte dintre aceşti beaconi au fost instalaţi.

- Soluţie de management al iluminatului public prin instalarea a 100 de dispozitive furnizate de Flashnet pe stâlpii de iluminat prin care să fie controlate de la distanţă programul de funcţionare şi intensitatea luminii. Dispozitivele trimit alarme şi oferă informaţii în timp real referitoare la consumul de electricitate pentru fiecare stâlp. Status - se începe instalarea soluţiei de iluminat public în viitorul apropiat.

- Soluţie de management şi contorizare inteligentă a sistemului public de distribuţie a apei prin 50 de dispozitive ce trimit, de asemenea, alerte legate de pierderi. Status - urmează a fi implementat în viitorul apropiat

- Securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city şi monitorizarea sistemului prin platforma Business Internet Security. Status - conexiunile internet sunt securizate şi blochează atacurile la reţeaua WI-Fi.

- Secţiune dedicată Proiectului Pilot Smart City Alba Iulia în cadrul programului de accelerare a startup-urilor Innovation Labs 2017, unde infrastructura va fi deschisă pentru dezvoltatori. Status - Urmează să se organizeze la Alba Iulia în perioada 8-9 aprilie anul curent.

- Soluţia Civic Alert, prin care cetăţenii raportează către Primărie problemele oraşului, statusul tichetelor deschise putând fi urmărit în timp real pe website-ul Primăriei. Status - Aplicaţia este funcţională, urmează să promovăm acest instrument nou creat pentru oraşul Alba Iulia.

- Soluţia de clasă digitală ce conţine tablete, conţinut didactic digital, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat şi cu trafic web filtrat. Status - urmează a fi implementat.

Un alt beneficiu al colaborării cu Orange România îl reprezintă includerea Municipiului Alba Iulia în proiecte cu finanţare europeană (Horizon 2020) pe utilizarea arhitecturii şi tehnologiei 5g în aplicaţii de tip smart city. Astfel de proiecte vor putea aduce valoare adăugată Proiectului Pilot de Smart City în Alba Iulia.

Şapte soluţii inteligente de la Microsoft, destinate dezvoltării comunităţii Protocol cu Microsoft

Al doilea protocol de cooperare a fost aprobat între Microsoft România şi municipiul Alba Iulia, compania americană propunând pentru Alba Iulia şapte soluţii inteligente destinate dezvoltării comunităţii. Încă nu a demarat implementarea pentru niciuna din aceste soluţii, urmează în viitorul apropiat, ne-au transmis oficialii proiectului.

Conform Primăriei Alba Iulia, este vorba despre parteneriat care poate genera rezultate imediate şi pe termen lung asupra dezvoltării comunităţii locale din Alba Iulia în contextul implementării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană. Soluţiile propuse în cadrul proiectului pilot "Alba Iulia Smart City 2018" vor fi finanţate în întregime de către compania SC Microsoft România SRL pe perioada 2017-2019 şi vor avea un rol complementar vis-a-vis de celelalte soluţii inteligente care urmează a fi implementate la nivelul municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City 2018.

Monitorizare trafic şi identificare plăcuţe înmatriculare auto

Sistemul de supraveghere, dispeceratul de monitorizare al sistemelor de supraveghere stradală are scopul de a asigura supravegherea permanentă şi eficientă a zonelor de interes administrativ şi cu infracţionalitate ridicată, a zonelor de trecere pietonale, intersecţiilor şi a zonelor stabilite de comun acord cu beneficiarul. Structura sistemului propus constă într-un ansamblu de 5 camere fixe şi o cameră mobilă de tip PTZ ce se vor amplasa în zona de interes în municipiul Alba Iulia, acestea fiind conectate la un dispecerat (punct de monitorizare).

Perioada derulare pilot: 6 luni de la semnarea procesului de recepţie a soluţiei.

Management flotă ambulanţe, utilitare de salubritate şi mijloace de transport în comun

Soluţia iTrack este un sistem complet pentru gestiunea flotei auto prin GPS, care permite vizualizarea traseului fiecărui vehicul, îmbunătăţirea managementului şi controlul şoferilor, păstrarea evidenţei timpilor de condus şi analiza datelor istorice în vederea eficientizării costurilor.

Perioada derulare pilot: 6 luni de la semnarea procesului de recepţie a soluţiei.

Management Energetic Municipal

Soluţie care centralizează şi raportează consumurile pe toate utilităţile ale clădirilor şi asset-urilor municipale. Soluţiile constă în monitorizarea a 5 clădiri sau zone de interes şi dotarea acestora cu contoare, analizoare de reţea, concentratoare de date şi infrastructura de comunicaţie.

Perioada derulare pilot: 6 luni de la semnarea procesului de recepţie a soluţiei.

Acces la educaţie de oriunde şi oricând, pentru toţi

Soluţia cuprinde dotarea unui laborator sau săli de curs cu 15 echipamente PC împreună cu soluţii pentru profesori şi elevi în scopul învăţământului modern, colaborativ şi competitiv:

- Captura şi organizarea de materiale şcolare în OneNote, blocnotesul digital.

- Facilitarea şi punerea la dispoziţie a platformei pentru dezvoltare de lecţii interactive şi stimularea creativităţii elevilor.

- Aducerea elevilor într-un spaţiu de colaborare comun şi protejarea acestora de informaţii din afara curriculei.

- Platformă comună de creat, partajat şi colaborare în timp real cu Word, Excel, PowerPoint şi OneNote.

- Punerea la dispoziţie a resurselor pentru cursanţi, instruire, tutoriale şi alte materiale benefice dezvoltării competenţelor individuale.

- Manuale de utilizare creativă pentru procesul didactic.

-Cursuri de utilizare a tehnologiei pentru profesori şi elevi.

-

Analiză în conformitate cu ISO 18091

Susţinerea acordată constă în transferul de cunoştinţe pentru demararea procesului de auto evaluare a soluţiilor pentru SmartCity oferite de parteneri cât şi interpretarea rezultatului cu consultanţă pentru îmbunătăţirea proceselor. Standardul prezintă acţiunile esenţiale care trebuie luate de autorităţile locale, organizarea acestora într-o manieră coerentă şi orientarea către îmbunătăţirea continuă, atunci când este posibil.

Perioada de desfăşurare se va stabili punctual la fiecare întâlnire până la finalul analizei.

Analiză infrastructură IT şi evaluare cyber security

Procesul de analiză urmăreşte să ajute primăria de a obţine maximul de eficienţă în utilizarea resurselor deja disponibile prin reducerea redundanţei, standardizarea proceselor şi prin oferirea de instrumente adecvate utilizatorilor. Va susţine alegerea celor mai bune soluţii, optimizarea resurselor software, permiţând instituţiei optimizarea bunurilor IT prin standardizarea proceselor, automatizare şi prin definirea de proceduri care sporesc eficienţa şi agilitatea personalului. Perioada de desfăşurare: o lună de la setarea datei de începere.

Program de support pentru Startup-uri

Este o iniţiativă prin care Microsoft va susţine antreprenorii în cursa de a construi companii de succes iar prin acest program se oferă între 4-6 luni programe customizate start-up-urilor mature care doresc să depăşească stagiul de dezvoltare produs şi să-I sprijine în scalarea business-ului.

Beneficii oferite start-up-urilor:

- Incubator şi accelerator pentru start-up-uri locale în colaborare cu HUB-ul Cluj Napoca

- BizSpark: 1 an de software gratuit, tool-uri de dezvoltare şi servicii Cloud Azure pentru construirea de aplicaţii şi creşterea business.

- Mentoring pentru sesiuni tehnologice cu reprezentanţi Microsoft pentru a pregăti antreprenorii în era digitală folosind soluţii cloud pentru scalare globală.

-Facilitarea parteneriatelor între start-uri şi parteneri Microsoft pentru a colabora în dezvoltarea ulterioară a soluţiilor.

Colaborare iniţiată cu Siemens

Siemens şi Primăria Municipiului Alba Iulia au agreat includerea oraşului Alba Iulia în proiectul global de cercetare «Smart Cities Research». Prin acest studiu, specialiştii Siemens au analizat modele de dezvoltare urbană pentru o serie de domenii în care pot fi implementate tehnologii inteligente, în conformitate cu strategia, planurile şi ambiţiile viitoare ale fiecărui oraş în parte.

Alături de Alba Iulia, în studiul Siemens sunt incluse următoarele oraşe: Aberdeen (Marea Britanie), Bruxelles (Belgia), Istanbul (Turcia) şi Londra (Marea Britanie).

Studiul «Smart Cities Research» va oferi o analiză amănunţită asupra modelelor financiare şi beneficiilor obţinute pe mai multe axe de infrastructură inteligentă, în funcţie de priorităţile fiecărui oraş. Axele de infrastructură analizate în acest studiu sunt: energie, clădiri, management al traficului, transport public şi siguranţă publică.

Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia, a declarat: "Dacă doar te mândreşti că ai fost selectat TU, dintre atâtea sute, să fii Smart City, dar nu faci nimic în acest sens, ai toate şansele să rămâi cu mândria şi hârtia. Este obligatoriu să găsim soluţii concrete, care ar putea creşte real şi semnificativ calitatea vieţii albaiulienilor, ca beneficiari ai tehnologiilor noului secol. Cercetarea va identifica zonele în care tehnologia va spori confortul vieţii cetăţenilor. Concluziile vor fi legate de trafic, de consumul de energie, de siguranţă, de îmbunătăţirea sistemului sanitar sau posibilităţile de interacţiune mai directă cu turiştii care ne vizitează. Sunt convins că, în momentul aplicării lor, toate aceste soluţii vor ridica şi mai mult Alba Iulia".

"Participarea municipiului Alba Iulia în acest studiu, alături de alte mari oraşe europene, va avea un impact pozitiv în descoperirea celor mai eficiente modele de infrastructură inteligentă viabile pe plan local, dar şi în stabilirea priorităţilor de dezvoltare. Sper ca rezultatele analizei să contribuie la realizarea proiectului Smart City Alba Iulia", a adăugat George Costache, CEO Siemens SRL.

Metodologia studiului prevede, printre altele, o serie de interviuri amănunţite cu reprezentanţii autorităţilor locale pe tema proiectelor, priorităţilor şi strategiei lor. Pentru fiecare oraş inclus în cercetare trei domenii vor fi analizate cu prioritate din punctul de vedere al impactului financiar şi al beneficiilor economice.

"Sustenabilitatea este principala axă de dezvoltare urbană atunci când vorbim despre oraşele viitorului. Prin acest proiect vom putea analiza modele de infrastructură variate şi estima valoarea monetară, randamentul şi beneficiile economice ce vin din integrarea unor sisteme inteligente. De asemenea, studiul ne va permite să observăm cum variază modelele, costurile şi beneficiile comparativ între diverse oraşe", spune Julie Alexander, Director Urban Development, Siemens, departamentul care realizează acest studiu. În luna august a anului trecut, oficialii Primăriei Municipiului Alba Iulia, specialiştii departamentului Urban Development din cadrul Siemens şi reprezentanţii Siemens SRL, au avut o primă întâlnire cu privire la includerea oraşului în această cercetare, urmând ca în scurt timp să fie identificate şi cele trei domenii prioritare ce urmează a fi analizate.

Colaborare cu Kaufland

Cu ocazia lansării proiectului Alba Iulia Smart City 2018 KAUFLAND a donat Municipiului Alba Iulia o maşină electrică - reprezentând primul vehicul de acest gen din flota municipală. Ulterior a amenajat în parcarea Kaufland prima priză de înc[rcat vehicule electrice din Alba Iulia.

Ecou şi în afara graniţelor

Proiectul Alba Iulia Smart City 2018 are deja ecou şi în afara graniţelor, astfel că mulţi parteneri ai Municipiului Alba Iulia la nivel european, în cadrul proiectelor finanţate de către Comisia Europeana (ICLEI, LONDRA, PARIS, GENOVA, GHENT, TRONDHEIM, UTRECHT, BERLIN etc.) au solicitat informaţii referitoare la acest proiect inovator, deoarece o astfel de iniţiativă este unică prin prisma abordării integrate şi a diversităţii partenerilor interesaţi să sprijine materializarea acesteia în contextul sărbătoririi unui eveniment de importanţă naţională, Centenarul Marii Uniri, constituind pentru aceşti parteneri o iniţiativă care poate servi ca exemplu de bune practici.

Alba Iulia este primul oraş din România care şi-a plasat anual începând cu anul 2013 în mod transparent cheltuirea fondurilor publice sub lupa uneia dintre cele mai importante Agenţii Internaţionale de Rating, Moody"s.

Valoarea investiţiilor privind soluţiile inteligente din portofoliul de proiecte susţinute financiar de către ORANGE România depăşeşte 200.000 euro

Ce înseamnă un oraş inteligent?

Un oraş inteligent în accepţiunea ghidului lansat de către Minister este: Comunităţi/localităţi "smart": reprezintă comunităţi sau localităţi care utilizează în mod curent servicii "smart" pentru satisfacerea nevoilor sau cerinţelor particulare identificate sau manifestate de cetăţenii sau mediul de afaceri din aria geografică acoperită.

Principalele domenii de colaborare propuse de către Municipiul Alba Iulia companiilor interesate pentru ca Alba Iulia să se transforme într-un oraş inteligent, fără a ne limita numai la acestea sunt:

- Management public inteligent prin e-guvernare, soluţii de management adaptate nevoilor cetăţenilor, transparenţă decizională, comunicare intra şi inter-instituţională eficientă, utilizând mijloace de comunicare în acord cu noile tehnologii, stimularea implicării cetăţenilor în procesul de luare a deciziei publice etc.

- Educaţie inteligentă prin utilizarea noilor tehnologii în procesul de învăţare, infrastructură educaţională adaptată noilor tendinţe din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, adaptarea ofertelor de formare la nevoile existente pe piaţa muncii, digitizare, dobândire de competenţe şi abilităţi digitale etc.

- Servicii de Sănătate prin e-sănătate, infrastructură de sănătate inteligentă, aparatură medicală performantă în acord cu noile tehnologii, competenţe digitale etc.

- Clădiri inteligente prin creşterea eficientizării energetice a clădirilor şi reducerea pierderilor de energie, automatizarea clădirilor, echipamente inteligente pentru iluminat, cartografierea sistemelor de răcire şi încălzire din clădirile publice, rezidenţiale şi comerciale etc.

- Mobilitate durabilă inteligentă prin asigurarea mobilităţii cu emisii reduse, încurajarea utilizării mijloacelor alternative de transport, identificarea şi implementarea de soluţii integrate de mobilitate, monitorizare şi eficientizare a traficului, sisteme inteligente de monitorizare a traficului, senzori, parcări inteligente, piste de biciclete, inter-conectivitate, transformarea oraşului într-un oraş pentru oameni etc.

- Infrastructură inteligentă prin managementul inteligent al deşeurilor, sisteme inteligente de alimentare cu apă şi canalizare, senzori inteligenţi, sisteme inteligente de monitorizare a calităţii aerului etc.

- Tehnologii inteligente la nivelul oraşului, prin conectivitate neîntreruptă, acces la internet, servicii bazate pe localizare, realitate augmentată, dispozitive/telefoane cu GPS activat, 5G etc.

- Energie inteligentă şi un management eficient al energiei prin reţele electrice inteligente, contoare inteligente, senzori, stocare inteligentă, energie regenerabilă etc.

- Cetăţenie responsabilă şi inteligentă prin folosirea mijloacelor de transport ecologice, adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi responsabil, implicarea în procesul de luare a deciziilor la nivel local, responsabilizare în consumul de resurse (energie, apă, hrană), colectare selectivă a deşeurilor, reducerea amprentei de carbon etc.

- Acces inteligent la cultură prin utilizarea noilor tehnologii pentru prezervarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului arhitectural, istoric şi cultural al oraşului Alba Iulia etc.

- Turism inteligent prin promovarea eficientă a potenţialului turistic şi cultural al municipiului Alba Iulia, implicarea tuturor factorilor interesaţi la nivel local şi stimularea folosirii noilor tehnologii în vederea creşterii vizibilităţii oraşului la nivel naţional şi internaţional, stimularea dezvoltării serviciilor şi afacerilor în turism şi conexe prin utilizarea de instrumente în acord cu noile tehnologii, creşterea calităţii serviciilor turistice la nivel local etc.

Cine sunt iniţiatorii proiectului?

Primăria Municipiului Alba Iulia alături de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

Care este valoarea acestui proiect?

Reamintim că valoarea acestui proiect este determinată de investiţiile pe care companiile sunt dispuse să le sprijine financiar pentru implementarea soluţiilor smart la nivelul oraşului.

Spre exemplu, valoarea investiţiilor privind soluţiile inteligente din portofoliul de proiecte susţinute financiar de către ORANGE România depăşeşte 200.000 euro.

Când preconizaţi că va fi terminat?

Chiar dacă proiectul se coagulează în jurul iniţiativei Alba Iulia Smart City 2018, dorinţa administraţiei publice din Alba Iulia este să continue proiectul şi după Anul Centenar 2018 în condiţiile în care oraşul va deveni de referinţă pentru companii în vederea testării, implementării şi expunerii unor soluţii smart care ar putea fi de interes pentru alte oraşe informate despre produsele şi serviciile prestate de către aceste companii la nivelul comunităţii locale din Alba Iulia.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional