LA SUD DE ABU DHABI MASDAR City, primul oraş din lume care foloseşte exclusiv energie regenerabilă
Perspective / 07 octombrie 2014
Cei care au văzut MASDAR ştiu că, atunci când pronunţi acest cuvânt, te gândeşti la trei lucruri distincte: MASDAR City, o locaţie având construcţii unicat în lume datorită funcţionalităţilor lor, o companie producătoare de energie curată şi un institut de tehnologii avansate la care este ataşat un institut de studii superioare.
MASDAR City este un miniorăşel de 5,95 kmp, amplasat la 17 km sud de Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, conceput să fie primul oraş din lume care foloseşte exclusiv energie regenerabilă. Include spaţii rezidenţiale, spaţii comerciale, Institutul de Înaltă tehnologie Masdar, Institutul de Studii Superioare Masdar, o bibliotecă şi spaţii tehnologice de suport, cum este de exemplu centrala de energie solară, de 22 de ha, cu 87777 de panouri solare, la care se adaugă panourile solare de pe acoperişurile clădirilor, care furnizează energia necesară. Deplasarea în orăşel se face pe jos sau cu vehicule electrice teleghidate.
Deşi orăşelul pare rupt din filme ştiinţifico-fantastice, arhitectura este o combinaţie armonioasă de oriental şi tehnologie care creează senzaţia de ospitalitate şi comfort. Pereţii externi ai clădirilor sunt unici: îmbină arhitectura orientală, impregnată de arabescuri şi motive sofisticate, cu tehnici de construcţie ce reduc absorbţia căldurii prin folosirea teracotei ca material de construcţie şi prin dublarea pereţilor externi astfel încât între cele două straturi să se formeze curenţi de aer care să menţină temperatura joasă în interiorul clădirilor, ceea ce are drept rezultat reducerea energiei consumate cu aerul condiţionat cu 55 %. Din loc în loc, sunt construite turnuri cu arhitectură specială care formează curenţi de aer de jos în sus şi asigură astfel ventilaţie naturală şi răcoare în spaţiile exterioare dintre clădiri. Clădirile sunt prevăzute la interior cu senzori pentru întrerupătoarele de energie electrică şi robinetele de apă, ceea ce a condus la reducerea consumului de energie cu 51% şi a consumului de apă cu 55%. Apa este asigurată, ca peste tot în EAU, prin desalinizarea apei mării. Oraşul tinde spre pierderi zero şi eficienţă energetică maximă şi îşi obţine 100% energia din energia fotovoltaică şi eoliană. Clădirile de locuit şi birourile sunt conectate la centre de colectare a datelor care analizează parametrii consumului de energie şi monitorizează consumurile şi pierderile.
Atmosfera în orăşelul Masdar este deosebită: combinaţia de clădiri rezidenţiale ce amintesc prin arhitectura lor, de lumea orientală, şi de clădiri ultramoderne de sticlă şi oţel, precum şi tehnologia folosită pentru deplasare, acces, informare şi comunicare creează o imagine de film science fiction fiind în acelaşi timp extrem de primitoare şi agreabilă şi asigurând o funcţionalitate prietenoasă care, deşi se bazează pe tehnologii de ultima generaţie, nu solicită utilizatorii la prea multe eforturi cotidiene de manevrare şi gestionare. Proiectanţii clădirii au fost arhitecţii brianici Foster&Partners, care au inclus în design idei aparţinând artistului Jean Marc Castera.
Guvernul emiratului Abu Dhabi iniţia in aprilie 2006 proiectul Masdar, menit a explora, dezvolta şi utiliza resurse energetice curate şi regenerabile pentru viitorul Emiratelor Arabe Unite. Un proiect care implică eforturi de producere de energie şi cercetare in domeniul energiei regenebrabile şi alternative. Denumirea Masdar nu este aleasă întâmplător - înseamnă în arabă "sursă".
Masdar s-a dorit a fi cea mai mare aşezare a lumii cu poluare zero. Conform planului, în 2015, când se preconiza finalizarea proiectului, aici vor avea birouri circa 1500 firme cu 10.000 angajaţi, vor locui 50.000 oameni şi vor face naveta între Abu Dhabi şi Masdar 40.000 oameni, iar oraşul va produce 2% din PIB-ul emiratului Abu Dhabi. Deocamdată locuiesc numai circa 200 de persoane in Masdar City şi aceştia sunt studenţii institutului de învăţământ superior. Restul, fac naveta zilnic din Abu Dhabi. În plus, ambiţiile iniţiale de a finaliza integral proiectul în 2015 s-au repliat pe coordonate mai realiste, amânând termenul către 2025 deoarece integrarea unor astfel de tehnologii pentru prima dată implică multe evenimente neprevăzute ce impun regândirea anumitor soluţii pentru obţinerea eficienţei maxime.
În plus, nu trebuie uitat faptul că producerea de energie regenerabilă costă în acest moment de 3 ori mai mult decât producerea de energie convenţională iar bugetele sunt probabil de multe ori reajustate.
Un alt aspect de luat în calcul atunci când analizăm interesul şi eforturile Golfului de a produce energie regenerabilă este faptul că e mai profitabil dacă exportă petrolul decât dacă îl folosesc pentru necesităţile interne.
Principalul scop al Masdar City este să producă energie regenerabilă şi tehnologii înalte care să faciliteze viaţa cotidiană, să fie total nepoluante , cu resurse minime si costuri reduse. De asemenea, ambiţia MASDAR City este să devină hub internaţional pentru companii şi organizaţii din domeniul energiei regenerabile şi a tehnologiilor curate, traducând astfel în realitate dorinţa EAU de a deveni un pioner în acest domeniu.
În iunie 2007, Masdar City a primit prima distincţie World Clean Energy Award de la Asociaţia Transatlantic21 din Basel, Elveţia, iar în septembrie 2007, proiectul oraşului a fost votat "Oraşul cel mai sustenabil al anului ( "Sustainable Region/ City of the Year") la Gala premiilor Euromoney and Ernst & Young"s Global Renewable Energy Awards.
Compania Masdar, care a dezvoltat acest proiect, este parte din Mubadala Development Company, deţinută de guvernul emiratului Abu Dhabi, implicată activ în diversificarea economică a EAU.
Abu Dhabi deţine 8% din rezervele de petrol mondial, iar Abu Dhabi National Oil Compania este printre cele mai mari 10 companii producătoare de petrol din lume. Deşi Abu Dhabi mai are rezerve de petrol pentru următorii 100 de ani, intenţia EAU este de a deveni independente de petrol şi a de găsi resurse alternative. Ceea ce nu este deloc greu, având în vedere potenţialul solar şi eolian existent in Golf şi de aceea guvernul EAU alocă miliarde de dolari pentru dezvoltarea acestor tehnologii. Guvernul de la Abu Dhabi speră ca până în 2020, 7% din consumul de energie să provină din surse regenerabile, iar Dubai ţinteşte la 5%, şi deşi nu pare mult, este important pentru o ţară producătoare şi dependentă de petrol. Abu Dhabi a fost dintotdeauna un sector important în piaţa mondială de hidrocarburi. Prin Masdar, Abu Dhabi intenţionează să-şi menţină statutul de lider în lumea energiei, de această dată regenerabilă, şi să devină hub pentru energia regenerabilă şi tehnologiile sustenabile. Abu Dhabi speră să devină dependent de petrol doar în proporţie de 40%, ca şi Dubai, al cărui PIB deja rezultă în proporţie de 60% din alte sectoare decât petrol (turism, transporturi, servicii, aluminiu) şi să-şi diversifice sectoare prioritare cum ar fi educaţia, sistemul bancar şi financiar, turismul, industria farmaceutică, aviaţia şi industria aerospaţială, transporturile şi logistica, precum şi producţia de aluminiu şi indistria petrochimică. Astfel că a pus mare accent pe energia regenerabilă şi tehnologiile sustenabile.
În cifre, Masdar este deja un important producător de energie regenerabilă. La 150km Sud Vest de Masdar se află o suprafaţă de 2,5 kmp de oglinzi solare, sau 300 de terenuri de fotbal, cum se obişnuieşte să se spună, reprezentând o centrală de producere de energie solară de 100mW , căreia nu îi vezi capătul. Este Shams 1, cea mai mare centrală solară din Orientul Mijlociu. Fiecare oglindă reflectă razele soarelui, de 40 grade Celsius, într-un sistem de tuburi pline cu lichid , care sub acţiunea căldurii concentrate, se încălzeşte la câteva sute de grade Celsius, apoi lichidul este transportat la centrală, iar căldura astfel creată generează electricitate care asigură nevoile necesare pentru 20000 de reşedinţe din Abu Dhabi, care în acest fel nu mai sunt dependente de reţeaua naţională de energie.
Sunt în plan alte 3 centrale cu o capacitate totală de 120 M Waţi.
MASDAR caută noi oportunităţi de investiţii în energii regenerabile în Europa şi nu numai.
În 2012, 2013 şi 2014, Masdar şi-a multiplicat proiectele de energie solară şi eoliană în alte ţări :
În Marea Britanie, unde London Array, este cea mai mare centrală eoliană off shore din lume, inaugurată în iulie 2012. 175 turbine, într-o centrală de 630 megawaţi amplasată în estuarul Tamisei, care alimentează 500000 de locuinţe cu energie electrică curată, regenerabilă.
În Seychelles, unde a instalat prima centrală solară la nivel naţional, Port Victoria, de 6 M Waţi, care produce 8% din energia necesară insulei Mahe, unde trăieşte 90% din populaţia ţării, adică 2100 de gospodării.
În Mauritania, cu o centrală solară de 15 M Waţi care generează 10 % din capacitatea de producţie a ţării.
În Iordania, unde Masdar deţine 31% din centrala energetică eoliană de 117 MW Tafila, care va creşte capacitatea instalată de energie regenerabilă în Iordania cu 3%.
În Afganistan , cu un proiect pentru o centrală fotovoltaică pentru 600 de gospodării.
În Regatul Tonga, insula Vava"u , cu proiectul unei centrale fotovoltaice de 512 KW care asigură 70% din necesarul ţării .
În insula Upolu din Samoa, unde trăieşte 75% din populaţia ţării, centrala electrică eoliană de 1500 MWh producţie pe an, cu ajutorul căreia se economiseşte combustibil în valoare de 475000 dolari pe an. Acest proiect inovator reduce şi amprenta de carbon a insulei cu peste 1000 tone de CO2 pe an. Acest proiect este al doilea finalizat, după cel din Regatul Tonga, în cadrul Fondului EAU pentru Parteneriat cu zona Pacificului în valoare de 50 milioane dolari şi gestionat de Fondul de Dezvoltare al emiratului Abu Dhabi (ADFD).
MASDAR dezvoltă în prezent şi alte proiecte fotovoltaice în Fiji, Kiribati, Tuvalu, şi Vanuatu în zona Pacificului.
Întregul portofoliu al Masdar include proiecte pe energie totalizând peste 1 G Watt în întreaga lume.
De la energie curată la captarea carbonului, proiectele Masdar depăşesc, cu fiecare an, barierele tehnologiei şi inovării.
Împreună cu Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Masdar a încheiat prima investiţie pentru captarea, utilizarea şi stocarea carbonului, care intenţionează să capteze până la 800000 tone de CO2 anual de la fabrica de aluminiu Emirates Steel. ADNOC va utiliza CO2 pentru recuperarea petrolului îmbunătăţit, şi eliberarea gazului natural, pentru a răspunde cerinţelor interne de gaz.
În viitorul apropiat, fiecare ţară îşi va alege mixul, şi ce surse de energie foloseşte, în funcţie de posibilităţi: solar, eolian sau hidro. Pe termen scurt şi mediu nu ne putem dispensa de sursele tradiţionale de energie dar tendinţa este de a le utiliza sustenabil. Sunt ţări unde aceste surse sustenabile sunt dominante, iar în alte ţări sunt parte din mix.
România are un potenţial extraordinar în acest domeniu iar EAU îşi exprimă permanent disponibilitatea de a investi în România în diverse domenii. Mai mult, pentru a facilita comunicarea şi deplasările , din 22 martie 2014, EAU au ridicat condiţia de obţinere de viză pentru cetăţenii a 13 ţări UE printre care şi România, viza obţinându-se pe aeroport la sosire în EAU.
Cetăţenii EAU nu mai au nevoie de viză pentru spaţiul Schengen începând din acest an, Parlamentul European a votat aproape în unanimitate scutirea de viză. Decizia a avut substrat economic. Comerţul bilateral între EAU şi ţările Schengen a fost de 50 miliarde euro în 2013, există 508 zboruri pe săptămână între EAU şi Europa, şi peste 160000 cetăţeni ai UE trăiesc în EAU.
România nu este încă la fel de pragmatică. Cetăţenii EAU, aproximativ 2,8 milioane la număr, reprezentând 10% din populaţia totală a EAU care este majoritar formată din expaţi cu drept de muncă şi rezindenţă în EAU, au nevoie de viză pentru a veni în România. Diplomaţia română are încă temeri şi dificultăţi atât în a discerne adevăratele pericole la adresa securităţii naţionale, cât şi în a vedea clar şi cu mai mult curaj avantajele economice.
Material redactat de Marcela Ganea, reprezentant local al agenţiei de presă a EAU.
sursa foto: www.masdar.ae