Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

LemnCheresteaua de răşinoase pentru construcţii a coborât la 240 - 330 lei/metru cub

F.A. Preţuri /

Cheresteaua de răşinoase pentru construcţii a coborât la 240 - 330 lei/metru cub

Loviţi de criza şi de prăbuşirea pieţei construcţiilor, producătorii români de materiale din lemn pentru construcţii şi-au ajustat ofertele de preţ la noile condiţii de piaţă, apreciază redactorii de la AfaceriLemn.ro, portal Internet de afaceri al industriei lemnului din România.

Totodată, ei remarcă faptul că reducerile de preţ în ceea ce priveşte produsul nu sunt direct proporţionale cu reducerile de preţ pentru materia primă, în mare parte furnizată de către Romsilva, producătorii fiind nevoiţi să sacrifice părţi importante din profit.

Astfel, dacă în cursul anului 2008 şi chiar în prima jumătate a lui 2009, preţurile pentru cheresteaua de răşinoase pentru construcţii erau pe palierul 380 - 450 lei/metru cub şi chiar peste 480 lei/metru cub, acum pe acelaşi segment calitativ preţul variază între 240 - 330 lei/metru cub în aceleaşi condiţii de livrare, loco furnizor.

Redactorii AfaceriLemn.ro remarcă şi scăderea cererii la cheresteaua de răşinoase pentru export, ceea ce face ca producătorii români să scadă preţul acesteia. Rezultatul direct pentru piaţa internă este acela că producătorii româ-ni rămân în unele cazuri cu stocuri de cherestea pe care nu le pot valorifica la export şi pe care se mulţumesc să le vândă la preţuri scăzute, doar să îşi acopere cheltuielile cu aceasta, profitul venind de la export.

În ceea ce priveşte produsele OSB, placaj etc.,preţul fluctuează în funcţie de calitate. Astfel, dacă OSB3 din zona vestică a Europei era anul trecut între 280 - 310 euro/metru cub - preţ mediu pentru grosimi medii, în martie acesta varia la un nivel de 230 - 280 euro/metru cub, în timp ce OSB3 cu provenienţă China rămâne la fel de ieftin, dar şi slab calitativ, potrivit sursei citate

AfaceriLemn.ro cuprinde peste 70.000 de oferte de vânzare/cumpărare atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă, pentru produsele acestei industrii: cherestea, mobile, buşteni, panouri, PAL, binale, case lemn, furnir, parchet, semifabricate, frize, panouri masive din lemn etc.

Zilnic, sunt listate peste 50 de noi cereri si oferte.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional