Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Lipsa de terenuri din Focşani a dus la dezvoltarea localităţilor adiacente

F.A. Piaţa Imobiliară /

Lipsa de terenuri din Focşani a dus la dezvoltarea localităţilor adiacente

Cele mai multe vile noi comercializate pe piaţa imobiliară din Focşani sunt situate la periferie, în sud-estul şi nordul oraşului. Potrivit reprezentanţilor agenţiei imobiliare "Velas", în aceste zone nu prea mai sunt terenuri disponibile, iar în interiorul oraşului loturile libere sunt foarte rare. Motiv pentru care mulţi focşăneni aleg localităţile din imediata apropiere a municipiului, situate la o distanţă de maxim 5-6 km.

Noile case de la periferia Focşaniului sunt construite atât de firme locale (mini-ansambluri), cât şi de către persoane fizice, în regie proprie, pentru uzul propriu. Majoritatea noilor vile scoase la vânzare sunt spaţioase, cu suprafeţe de 200-300 mp. O astfel de locuinţă se vinde ceva mai greu, întrucât preţurile totale variază între 160.000 şi 300.000 de euro. Majoritatea caselor noi se comercializează, susţin reprezentanţii "Velas", cu 850 - 1.000 de euro/mp suprafaţă construită. Regimul de înălţime este demisol, parter şi etaj, iar lotul de teren aferent are minim 500 mp.

Lipsa de terenuri din oraş a adus, în ultimii ani, şi proiecte de apartamente noi în blocuri pe parter şi maxim patru etaje (Focşaniul este situat în zonă seismică). Un astfel de ansamblu a şi fost dat în folosinţă în zona Obor şi alte proiecte mai sunt în execuţie în zona de nord - Autogării. Noile apartamente s-au tranzacţionat cu maxim 1.000 de euro/mp suprafaţă construită, au compartimentare şi finisaje moderne, şi o suprafaţă ceva mai mare decât locuinţele din blocurile vechi.

Cei care lucrează în străinătate investesc în terenuri

Agenţii imobiliari de la "Velas" ne-au spus că mulţi focşăneni lucrează în Spania, Italia şi Anglia şi preferă să cumpere terenuri ca plasament sau, de cele mai multe ori, pentru construcţia de vile în regie proprie. Unii mai cumpără apartamente pentru închiriere sau vând ce au achiziţionat în Focşani pentru a cumpăra locuinţe în ţara în care lucrează.

Zonele preferate de la marginea oraşului unde se intensifică ritmul construcţiei de locuinţe sunt Petreşti, Câmpeneasca, Goleşti şi Mândreşti (devenit cartier al Focşaniului). În Petreşti, terenurile se tranzacţionau, la finele lunii septembrie, cu preţuri între 20 şi 80 de euro/mp. Localitatea dispune de gaze (circa 40%) şi de electricitate. Pentru apă, se forează puţuri de adâncime, iar canalizarea este asigurată prin fose septice. Celelalte zone dispun de electricitate, dar nu şi de gaze. Încălzirea este asigurată cu centrale termice pe lemne.

Un loc unde s-au construit şi încă se mai construiesc case de vacanţă este Lepşa, unde terenurile se tranzacţionau, în luna septembrie, cu 30-40 de euro/mp, în cazul loturilor mici, cu acces bun, şi cu 20-25 de euro/mp în cazul parcelelor mai generoase, dar fără acces.

Terenurile din Focşani se cumpără şi cu 250 de euro/mp pentru că sunt foarte rare. Loturile libere se mai găsesc în zonele de dezvoltare din sud-est şi nord. În rest, investitorii achiziţionează case vechi, demolabile, pentru construcţia de blocuri. Preţurile terenurilor pentru locuinţele demolabile ajungeau la 150 - 200 de euro/mp la finele lunii septembrie.

Apartamentele noi se vând rapid

Blocurile noi au avut succes pe piaţa din Focşani. Garsonierele s-au vândut cu 30.000 de euro, iar apartamentele cu două camere cu 55-57.000 de euro. Cel mai mare complex cu locuinţe colective noi se numeşte "Mara", este situat în nordul oraşului şi are preţuri de vânzare între 750 şi 900 de euro/mp suprafaţă construită. Alte proiecte mai sunt în derulare în zona Autogării din nordul oraşului. Locuinţele se vând rapid şi sunt multe cazuri în care cei care locuiesc în centru îşi vând apartamentele pentru achiziţia unei locuinţe noi, mai spaţioase, la periferie.

Scumpiri între 7.000 şi 10.000 de euro pentru apartamentele vechi

Piaţa de apartamente vechi formează o ofertă destul de variată în Focşani. Raportul dintre cerere şi ofertă a fost, în acest an, relativ echilibrat. Astfel, potrivit "Velas", au avut loc scumpiri între 7.000 şi 10.000 de euro/apartament, indiferent de locaţie şi suprafaţă. Preţurile urcă, în special în luna august, când majoritatea celor care lucrează în străinătate se întorc acasă, în vacanţă.

În ultimul an, agenţii imobiliari au observat o cerere crescută în special pentru apartamentele mai noi şi mai spaţioase de la periferia oraşului. Preţurile garsonierelor variază între 20.000 şi 30.000 de euro, iar cele ale apartamentelor cu două camere între 25.000 şi 40.000 de euro. Şi apartamentele cu trei camere sunt bine tranzacţionate, cu preţuri între 35.000 şi 60.000 de euro.

Cel mai solicitat este cartierul Aviatorilor, unde blocurile sunt finalizate după Revoluţie şi au suprafeţe generoase. Cumpărătorii preferă apartamentele situate la etajele intermediare, ale căror preţuri sunt sensibil mai mari decât ale celor situate la parter şi ultimul etaj.

Conducerea agenţiei imobiliare "Velas" susţine că apartamentele vechi se vor mai scumpi cu maxim 4-6.000 de euro/unitate locativă în următorii doi ani. Cererea nu este cu mult mai mare decât oferta întrucât, în ultimii doi ani, au fost predate circa 150 de apartamente noi în ansambluri private şi peste 500 de apartamente ANL. De asemenea, multe persoane şi-au vândut sau încă mai au la vânzare apartamente vechi de bloc cu scopul de a-şi achiziţiona sau construi locuinţe individuale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional