Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Lipsa terenurilor scumpeşte proiectele de locuinţe din Arad

F.A. Piaţa Imobiliară /

Lipsa terenurilor scumpeşte proiectele de locuinţe din Arad

Tendinţa de creştere a pieţei imobiliare resimţită la nivel naţional a caracterizat şi Aradul, care a cunoscut trans-formări majore în ultima jumătate a anului trecut şi primul trimestru al acestui an. Potrivit analiştilor imobiliari, se aşteaptă o menţinere a tendinţei de majorare a preţurilor proprietăţilor arădene, din cauza cererii în continuă creştere.

Vor apărea zone rezidenţiale noi în interiorul municipiului, dar şi în imediata lui apropiere. Deja există proiecte în curs de derulare în partea de nord şi de est, în cartierele periferice ale oraşului sau de-o parte şi de alta a arterelor principale, în locul fostelor platforme industriale. Aici vor fi dezvoltate, în special, blocuri de apartamente şi centre comerciale, ne-a declarat Gabriela Bej, director în cadrul "Casadomi" Arad. În acest an, este posibilă o scumpire a noilor locuinţe din cauza creşterilor de preţ de pe piaţa terenurilor. Locaţiile bune sunt din ce în ce mai rare în Arad, a subliniat domnia sa.

Criza de locaţii pentru marile investiţii a dublat preţul unor terenuri

Având în vedere oferta mică în raport cu cererea de terenuri intravilane, preţurile au crescut, la începutul anului, în unele zone chiar cu 100% faţă de finele lui 2006. Costul foarte ridicat al acestor parcele a determinat reorientarea cumpărătorilor către achiziţionarea de parcele intravilane în localităţile din vecinătatea Aradului.

Tot în creştere sunt şi preţurile terenurilor agricole situate în intravilan sau extravilan, în special al acelora cu deschidere la şosea şi acces la utilităţi.

În ceea ce priveşte sectorul comercial, se preconizează o uşoară scădere a preţurilor. Factorii care ar putea determina acest fenomen sunt apariţia unor noi complexuri comerciale, mall-uri, clădiri de birouri noi, parcuri logistice, zone industriale noi.

Preţurile apartamentelor vechi, mai mari cu 10 până la 25%

Deşi interesul pentru achiziţionarea apartamentelor de bloc s-a menţinut în creştere, analiştii imobiliari au semnalat şi o sporire a interesului pentru case şi terenuri pentru vile. Acest fenomen s-a produs ca urmare a creşterii preţurilor pentru apartamentele vechi, dar şi din cauza facilitării obţinerii creditelor ipotecare.

Pe piaţa de apartamente vechi, în primul trimestru al acestui an s-a înregistrat o creştere semnificativă. Ast-fel, dacă în 2006 o garsonieră confort I (37 mp) se putea cumpăra cu 18-22.000 de euro, în 2007, preţul acesteia a crescut la 20-25.000 de euro. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la garsoneierele confort II (30 mp), ale căror preţuri, în 2006, se situau la 14-18.000 de euro, iar în 2007, acelaşi tip de garsonie-ră costă între 15.000 şi 20.000 de euro.

Apartamentele cu o cameră (45 mp) înregistrează o creştere cu 1000 de euro faţă de 2006, preţurile acestora fiind între 25.000 şi 30.000 de euro. O scumpire semnificativă a marcat şi segmentul apartamentelor cu două camere, atât confort I (60 mp), cât şi confort II (50 mp). Preţurile s-au majorat, în acest an,cu 3-4.000 de euro. Astfel, apartamentele cu două camere confort I se vând cu 34.000-45.000 de euro, iar cele confort II au preţuri cuprinse între 28-35.000 de euro.

De asemenea, şi apartamentele cu trei camere au înregistrat o evoluţie ascendentă a preţurilor de vânzare. Reprezentantul "Casadomi" a semnalat un plus de 5.000 de euro faţă de anul 2006. Apartamentele de acest tip, au ajuns, în primăvară, la preţuri cuprinse între 35.000 şi 60.000 de euro, în funcţie de suprafaţă şi amplasament. Nici preţurile apartamentelor cu patru camere nu sunt de neglijat, acestea variind între 47.000 şi 70.000 de euro, pentru un apartament confort I (90-120 mp) şi între 40.000 şi 50.000 de euro pentru un apartament confort II (70-90 mp). "În consecinţă, au apărut tot mai mulţi investitori români şi străini care, încercând să răspundă cererii ridicate, au demarat proiecte pentru construirea de noi zone rezidenţiale", ne-a spus Gabriela Bej.

Chirii în creştere pentru locuinţele de lux

Cererea de închiriere pentru apartamente de lux sau vile mobilate şi utilate la nivel occidental a cunoscut, de asemenea, o creştere simţitoare datorită companiilor străine prezente în număr mare în Arad. Se caută atât apartamentele de lux din zona centrală sau ultracentrală a oraşului, cât şi vilele noi din cartiere.

Chiriile pentru aceste spaţii variază între 400 şi 2.000 euro/lună. Cele mai căutate zone rezidenţiale au rămas, în continuare, centrul, Pârneava, Micălaca, Aradul Nou, Grădişte şi Aurel Vlaicu.

Apartamentele de cartier se închiriază cu 120-150 de euro/lună faţă de 100 de euro în 2006 pentru garsoniere confort I. De asemenea, chiria unui apartament cu două camere este cuprinsă între 200 şi 350 de euro, în timp ce chiria pentru un apartament cu trei camere este între 200 şi 400 de euro.

Proiecte industriale şi comerciale pe terenurile agricole din preajma oraşului

Suprafeţe întinse de terenuri agricole de jur-împrejurul Aradului au fost cumpărate, în perioada 2003-2005, de investitori români şi străini, în special italieni. În cele mai multe cazuri, loturile au fost achiziţionate ca investiţie fiind sau urmând să fie revândute la preţuri mult mai mari. Consecinţa acestui fenomen a fost scumpirea succesivă a terenurilor, în special a celor cu deschidere la şoselele naţionale sau judeţene, zone în care s-au ridicat sau pot fi construite imobile cu destinaţie comercială, industrială, servicii sau chiar rezidenţiale.

Gabriela Bej ne-a declarat că, pe şoseaua de centură a municipiului, preţurile terenurilor se situează între 15-50 de euro/mp, în timp ce pe DN Arad-Nădlac terenurile se pot cumpăra cu 5-15 euro/mp. Totodată, pe DN Arad-Oradea, terenurile se vând cu 4-25 euro/mp, iar pe DN Arad-Timişoara preţul terenurilor este cuprins între 15-25 euro/mp. Pe DN Arad-Deva terenurile se vând cu 10-50 de euro/mp.

Zona Industrială Arad-Vest este cea mai dezvoltată

Pe segmentul industrial, cea mai dezvoltată rămâne Zona Industrială Arad Vest, care a atras deja un număr mare de investitori români şi străini printre care "Leoni Wiring System", "Euroimobiliare", "NDB Logistica", "Takata Petri", "Safilar", "Anton Industries", "General Beton", "Lackner&Schwartz", "Yazaki Component Technology", "Woodcote". Aici, lucrările de infrastructură au fost finalizate, iar în anul 2005 a fost dată în folosinţă şi linia de tramvai care leagă această zonă de centrul oraşului.

Un avânt deosebit a luat şi Zona Industrială Micălaca Est, unde, pe lângă reprezentanţele auto construite în anii 2003-2004, din 2005 au început să apară centre comerciale, spaţii de producţie şi depozitare şi chiar blocuri de locuinţe.

Aradul continuă să atragă investitorii, care sunt interesaţi atât de terenurile situate în zonele industriale, cât şi de terenurile din zona şoselei de centură sau cele situate de-a lungul drumurilor naţionale. Şi în ceea ce priveşte preţurile din zonele indust-riale se înregistrează o creştere. Dacă în Zona Industrială Vest terenurile se vând cu 40-70 de euro/mp, în Zona Industrială Est acestea costă 55-120 euro/mp, iar în Zona Industrială Arad Sud preţurile sunt între 12-25 euro/metrul pătrat.

Cerere mare la închirierea spaţiilor comerciale din centru

Pentru spaţiile comerciale, zona cea mai solicitată pentru închirieri rămâne, în continuare, Bulevardul Revoluţiei cu străzile adiacente. Preţul de închiriere a înregis-trat modificări majore în a doua jumătate a anului 2006, când tot mai multe bănci şi-au manifestat interesul pentru închirierea de locaţii pentru agenţii. Acest fenomen a dus la majorarea preţurilor de închiriere pentru spaţii comerciale, nu doar în zona centrală sau ultracentrală, ci şi în cartiere sau pe principalele artere ale oraşului. Astfel de centre bancare s-au deschis în Piaţa Spitalului Judeţean, Calea Radnei (Micălaca), Calea Aurel Vlaicu, Micălaca (zona Billa), Grădişte şi Aradul Nou. Oferta spaţiilor comerciale de vânzare este aproape inexistentă, iar preţurile variază între 700 şi 3.000 euro/mp, în funcţie de locaţie.

Preţurile de închiriat în cazul spaţiilor comerciale diferă în funcţie de zona amplasamentului. Astfel, în centru, se practică chirii cuprinse între 20-40 euro/mp/ lună, în timp ce în cartiere preţurile variază între 10-20 chiar şi între 5-15 euro/mp/ lună.

Piaţa spaţiilor de birouri nu este foarte dezvoltată în Arad, majoritatea acestora fiind amenajate în clădiri vechi din centrul oraşului sau în apartamente de bloc. Chiriile sunt între 5-10 euro/mp pentru spaţiile amenajate în clădiri istorice, case, vile, apartamente şi 10-15 euro/mp/lună în clădirile de birouri.

Terenurile rezidenţiale s-au scumpit de 3-4 ori

Cererea de terenuri rezidenţiale a urmat o linie ascendentă în raport cu oferta nu foarte generoasă, preţurile crescând de trei până la patru ori în perioada 2006-2007. Zonele de interes au rămas cartierele Pârneava, Micălaca, Aradul Nou, Grădişte, Subcetate. Având în vedere oferta restrânsă de terenuri situate în intravilanul oraşului, mulţi arădeni s-au orientat spre cumpărarea de parcele situate la ieşirile spre Oradea, Deva, Zădăreni, sau în localităţile Zimand, Vladimirescu, Fântânele, Livada, Sânleani. Aceste zone au început să se extindă prin dezvoltarea de noi proiecte rezidenţiale.

Preţurile acestor terenuri, în general extravilane, sunt mult mai accesibile decât cele din oraş, dar Gabriela Bej preconizează scumpiri şi pe acest segment, după extinderea utilităţilor şi popularea acestor zone. În primăvară, preţurile variau între 10 şi 30 euro/mp pentru terenurile intravilane (loturi de case) şi între 3 şi 30 euro/mp pentru suprafeţe mai mari situate în extravilan.

În zona centrală a oraşului, un teren se vindea cu 200-600 de euro/mp, în timp ce în cartiere, preţurile mai scad puţin, fiind situate între 100 şi 200 de euro/mp în Pârneava, 70-120 de euro/mp în Aradul Nou, 60-100 de euro/mp în Grădişte, 70-150 de euro în Micălaca şi 40-60 de euro/mp în cartierele Gai şi Bujac.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional